The divine move 2: The wrathful

Hai să băgăm niște arte marțiale că prea am ocolit The divine move 2: The wrathful cam multișor, dar a venit timpul să-l văd.

Filmul sud-coreean împarte același titlu cu The divine move, dar nu este o continuare cum s-ar crede, nu are absolut nicio legătură cu personajele din primul film, ci ideea este aceeași, premisa înfășurată în jurul popularului joc GO.

Povestea este elementară, se ia un prepubertan, Gwi-soo, i se dă o soartă sărăcăcioasă încă de mic copil, cu o soră ce muncește cu ziua prin casele oamenilor pentru un bănuț de haleală, cu familia evaporată din peisaj, cu un dinte stricat, dar cu o mare pasiune pentru pietricelele colorate care sunt așezate după reguli stricte pe tabla de GO.

Oropsit de soartă și după o scatoalcă verbală primită de la un mare meseriaș într-ale GO-ului cum că are mai mulți bani în portofel decât talent în GO, și Gwi-soo are portofelul gol, ăsta mic își ia lumea-n cap, pleacă departe tocmai cât să aibă timp filmul să ne bage-un montaj de antrenament în GO, de zici că se pregătea Rambo să umple gropi comune cu cadavre de inamici și sărim ani buni, cu un Gwi-soo ajuns la maturitate care revine pe coclaurile natale cu poftă de GO și răzbunare.

Și cam asta este premisa din The divine move 2, nu are nimic special la bază, doar GO și cafteală, pentru că Gwi-soo pare-se că pe lângă GO știe a da bine și cu pumnul.

The divine move 2 aduce pe ecrane cam ce te aștepți de la un asemenea film, nu rupe norii de originalitate, nu te dă pe spate de cât de bun este, dar nici nu te face să-ți tai părul din nas cu foarfeca de grădină.

Am avut aceeași problemă aici ca și la The divine move, mă uitam ca maneliștii la acordul subiectului cu predicatului și nu pricepeam o iotă din ce se întâmpla în timpul jocurilor de GO care ocupă o bună parte din film.

Îmi dădeam seama că sunt situații tensionate, cu cât se umplea tabla de pastile alb-negru, cu atât se adunau broboanele de sudoare pe fruntea participanților, dar eu n-aveam nicio treabă, eram total deconectat pentru că nu am nici cea mai mică idee despre GO.

Sunt însă și câteva elemente adăugate partidelor care-s pe înțelesul tuturor pentru că s-au prins băieții că vesticii sunt pe dinafară, așa că au plantat câteva surprize care au făcut evidentă miza jocului.

Se mai bagă în seamă un fir narativ oarecum nelalocul lui, oricum Gwi-soo avea destulă treabă (a se citi adversari de bumbăcit) și fără complicația asta, dar să zic că nu a stricat ceva din ritmul filmului care odată pornit alternează câte-o partidă de GO cu una de bătaie.

Dar să știți că nu avem parte de scene aiuristice de arte marțiale, de wire-fu sau alergat prin copaci, acțiunea este înfiptă cu picioarele-n realitate, este contondentă fără ocolișuri, fără balet amețitor, ci directă și la modul brut, deși nu atât de violentă ca în primul film.

Se simte că filmul este unul serios, chiar dacă este prin preajmă și personajul clovn, Mr. Turd, dar subiectul secundar, cel care declanșează pofta de răzbunare a personajului principal, este unul devastator și greu de înțeles pentru un om normal la cap.

Nu se insistă prea mult pe caracterizarea personajului Gwi-soo, traumele prin care trece ca puradel sunt suficiente pentru a creiona un spirit trist, sictirit pe lumea crudă, un suflet în care mocnește o ură justificată ce trebuie stinsă în cele mai crunte moduri.

Este clar că filmul este de sorginte sud-coreeană pentru că este infuzat cu același teribil simț al onoarei peste care nu poți trece chiar dacă asta ar însemna să-ți salvezi viața, și acesta este mereu un element cultural care mă uimește pentru că este o gândire cam diferită de cea a vesticilor.

Cu siguranță pentru cunoscătorii de GO filmul trezește și mai multe pasiuni datorită partidelor duse la un nivel extremist, dar pe mine The divine move 2 nu s-a făcut să exclam și să bat din palme la fiecare așezare măiastră de piatră șlefuită pe tablă, dar m-a distrat oarecum prin secvențele de luptă.

Nu prea pot să îl deosebesc de fratele mai mare, The divine move, îmi par la fel, de aceea și acesta primește 7 mărgele.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Howling

A venit timpul să-mi înfig colții în Howling (Ha-wool-ling), titlul din paranteză dând de gol …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.