The expendables 2

The expendables 2Cum primul film a fost un succes moderat, după doi ani a venit și continuarea, adică The expendables 2.

Și aici a fost aplicată teoria: mai mult înseamnă mai bun.

Însă o fi și adevărată?

 

🎬 The expendables 2 – Premisă

Of, ce enervanți sunteți de mă puneți să înșir niște cuvinte aiurea despre o premisă pe care deja o știm că am văzut-o de n la pătrat ori.

Gașca geriatrică face ce știe mai bine, adică bubuie construcții și belește nătărăi contra unor sume babane.

Însă Church (Bruce Willis – Die hard) nu uită și nu iartă pocinogul din prima parte și îl bagă la colț pe Barney (Sylvester Stallone – Rambo).

Întru iertarea păcatelor, Church îl expediază să recupereze o cutie foarte valoroasă datorită conținutului misterios.

Bine, nu-i atât de enigmatic pe cât vrea scenariul să ne facă să credem, are legătură cu armele nucleare.

Însă adversarul lui Barney este unul pe măsura sa și are pe lângă el o ditamai armată compusă din dulapuri cu mutre cătrănite care emană aere de periculozitate mormântală.

Așadar, să înceapă războiul.

 

💭 The expendables 2 – Comentariu 🍿

La cârma acestui film a venit Simon West care a regizor unul din filmele mele preferate de acțiune din toate timpurile, Con Air.

Și se vede că omul are o fixație cu avioanele pentru că și aici avem parte de multe secvențe nebunești care implică asemenea mijloace de transport.

Ceea ce, evident, nu mi-a displăcut deloc. Ba din contră.

Scenariul acestei pelicule este mai îngrijit și mai bine închegat, cel puțin la partea narativă deoarece există o poveste coerentă care leagă scenele în care totul o ia razna.

Avem o bucată emoțională care aduce o tușă de intimitate filmului și conflictul este redus la unul personal, deci are un impact mai mare asupra spectatorului.

Toată gașca este prezentă și asta nu a putut decât să mă bucure.

Însă există și niște prospături atât în ceea ce privește personajele nou introduse, dar și în componența echipei, deoarece sunt recrutați coechipieri non-reumatici.

Plus că există și o duduie periculoasă în draci, Maggie (Nan Yu – Wolf warrior 2) care taie și spânzură în stânga și în dreapta de mi ți-i pune la respect pe musculoșii plini de testosteron, un lucru care a lipsit din prima parte.

Personajul negativ, ce are un nume special ales la caterincă, așa cum sunt și cele mai multe replici, Vilain (Jean-Claude Van Damme – Timecop) este unul demn de tot disprețul din lume.

Că are intenții monetare, ca orice alt nemernic banal din jdemii de filme asemănătoare, da, este adevărat, însă dovedește și o răutate exacerbată care-l face incredibil de dezagreabil.

Astfel, crește anticipația privitorului când vine vorba de confruntarea finală.

Și mai există o luptă prevestită prin actul întâi care m-a făcut să tremur de anticipație.

Ce s-o mai dau pe după perdea, The expendables 2 este visul umed al oricărui fan al filmelor de acțiune ale anilor 80-90 pentru că nu se putea o distribuție mai vastă decât atât.

Desigur, întotdeauna este loc de și mai bine, dar probabil asta ar fi dăunat coerenței poveștii.

Însă nu puteam să-mi doresc ceva mai mult de atât, apare până și actorul al cărui nume nu sunt demn de a-l rosti, dar spun că atunci când el strănută întreaga planetă intră-n carantină epidemiologică.

The expendables 2

 

Sunt inserate niște scene inutile pentru firul narativ, dar prezente doar pentru furnizarea unor replici meta care l-ar face invidios până și pe Deadpool.

Unele dintre ele sunt atât de kitschoase încât au avut efectul scontat și nu am putut face decât să râd cu lacrimi pentru că a atins multe coarde nostalgice și sunt și tare zbanghii.

Aveam impresia că uneori nici nu vorbeau personajele, ci asistam la o discuție amicală între actorii reali care își frecau unii altora ridichea prin glume pe care toți fanii le pricepeau cu ușurință pentru că știau la ce se referă.

Nici nu mai are rost să pomenesc de acțiune, că vă puteți imagina și singuri cam despre ce este vorba.

Se apasă pedala de accelerație și aici iar rezultatul este unul pe măsură. Avem și mai multe explozii devastatoare, și mai multe răfuieli contondente, și mai multe confruntări mortale, ați prins ideea.

Parcă se pune accent mai abitir pe luptele corp la corp, unu` la unu`, deoarece ele au fost cele mai așteptate și mai satisfăcătoare din tot filmul ca urmare a construcției eficiente a conflictului sentimental.

Și ele nu dezamăgesc, nu sunt multe, dar două țin capul de afiș și sunt unele pe cinste, ceva ce cu toții ne-am dorit să vedem.

Mă refer la dorința de a urmări cum actori consacrați în filme de acțiune (de regulă în roluri pozitive) o dau parte în parte. Implicit, era nevoie ca unii dintre ei să treacă de cealaltă parte a baricadei.

Până și personaje care în prima parte au avut niște roluri insignifiante, parcă puse acolo doar să ne facă șmecherește cu ochiul, aici capătă mai multă importanță și există o scenă care n-are cum să nu te aducă într-un extaz exploziv de adrenalină.

 

🏆 The expendables 2 – Verdict 👍 sau 👎

Partea a doua a acestei francize mi-a plăcut cel mai mult.

Deși încă nu am văzut Expend4bles, mi-e greu să cred că va depăși acest film în ceea ce privește numele clasice ale filmelor de acțiune prezente în distribuție.

Abia acum pot spune că a fost utilizat la maximum conceptul pe care s-a bazat, acela de a strânge laolaltă idolii anilor de mult trecuți.

Poate doar Steven Seagal (care a zis nu pentru că a avut experiențe nasoale cu unul din producătorii filmului) și Jackie Chan (care era retras la vatră în țara natală și filma altceva atunci) să fi participat aici pentru a fi tacâmul complet.

Cu toată că va primi din partea mea un verdict mai bun decât The expendables, filmul nu arată la fel de bine, fiind prea multe efecte speciale și unele nu sunt deloc reușite.

Problema a venit de la faptul că inițial a fost gândit cu rating R în minte, dar ulterior filmat ca pentru PG13, să fie disponibil unei audiențe mai largi, dar răspunsul negativ primit l-a readus la R.

Ceea ce a însemnat că toată violența, și este o grămadă, a fost adăugată cu ajutorul unui CGI cam meh.

Dar nu a contat asta pentru că prezența atâtor actori de renume mondial care mi-au ținut loc de dădacă m-a făcut să chicotesc ca un puradel din Sahara la văzul unei înghețate polare.

În concluzie, am evacuat incinta pentru că trebuie să-mi exersez repertoriul umoristic format din 9 glume axate pe același subiect.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

The expendables

The expendables

A întrebat cineva de masculinitate toxică? Atunci răspunde prezent The expendables, un film care colcăie …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *