The eyes of Tammy Faye

The eyes of Tammy Faye ne duce la biserică, și nu este nicio exagerare sau exprimare plastică.

🎬 Premisă

Acest film biografico-înflorit ne prezintă viața zbuciumată a lui Tammy Faye (Jessica Chastain – Interstellar), o doamnă de mică penetrată adânc de spiritul religios și care se decide, ca atunci când se va face mare, să devină trompeta sonoră a cuvântului celui de sus.

Familia se uită cam chiorâș la ea, că-n anii `50 era cam complicat cu mintea deschisă, dar Tammy Faye nu se lasă cu una, cu două.

Anii trec, ea crește, în 8 ani cât alții în 20, și-l ochește pe Jim Bakker (Andrew Garfield – tick, tick… BOOM!), alt religios până la extrema extazului, cu care face echipă și își pun în cap să răspândească propovăduirile Domnului unui număr cât mai mare de oameni.

Și ce modalitate mai bună pentru a face acest lucru decât TV-ul?

Cum, necum, cei doi își fac rost de-o emisiune pe micul ecran și de aici încolo succesul lor ecleziast vine valvârtej, până într-acolo încât ajung să își tragă propria rețea TV denumită PTL, adică Prostim Toată Lumea, pardon, am tradus eu prea bine denumirea, pe engleză-i Praise The Lord.

💭 Comentariu

Eu și popa, Putin și Ucraina, cam acesta este nivelul de dragoste dintre noi, nu mă pasionează asemenea subiecte, dar dacă am pornit pe drumul Oscarului, mi-am scos din beci Biblia și m-am băgat la The eyes of Tammy Faye.

Ce să zic? Parcă am scris asta și la Being the Ricardos, chiar o fi epuizat Hollywood oamenii cu adevărat interesanți care au contribuit la binele umanității și se apucă să ne prezinte biografiile unora care nu au o amprentă pozitivă asupra societății?

Se știe istoria acestui cuplu tele-evanghelist, un cuplu care se dădea cu Dumnezeu, dar lucra pentru diavol, pentru că de asta a fost scoasă pe ecran povestea lui, că a dat gaură mare financiară prostovanilor care au pus botul la vrăjelile lor și au donat, chipurile, să le fie bine orfanilor, săracilor, celor cu dizabilități, dar ăștia luau donațiile și își trăgeau vile imense cu veceuri placate cu aur.

De fapt, hai că partea asta este bună, ne arată nemernicia dătătorilor din gură care aburesc prostimea cu mintea scurtă, niște mafioți cu șarm mult și vorbă iscusită care numai pe Dumnezeu nu îl au în suflet.

The eyes of Tammy Faye trebuie văzut de fiecare credincios pios care crede că orice vorba care zboară se și adeverește.

Dar mă opresc aici, că dacă mă pornesc cu adevărat încep să țâșnească blasfemiile din mine mai ceva ca mâna întinsă a popii când vede că scoți 5 lei din portofel.

Filmul în sine nu-i cine știe ce, o poveste clasică despre mărire și decădere, dar plasată în lumea pseudoreligiei în care furi în numele credinței sperând că nimeni nu te va prinde. Acum patriarhul Daniel râde de fraierii ăștia că nu i-a dus mintea să se asigure cum trebuie, dar erau și ei la început.

Urmărim de-a lungul câtorva decenii transformarea colosală a cuplului, de la unul drăgăstos care chiar își dorea să împrăștie cuvântul Domnului peste tot până la o familie acră, lipsită de iubire, întinată de dorința de a avea cât mai mult din punct de vedere material, iar dragostea pentru Bărbosul Suprem este uitată, încă o clară dovadă că banu-i ochiul dracului.

Mai rar am văzut un film care să fie nominalizat la Oscar și să și merite acest lucru, are 2 asemenea distincții, pentru cea mai bună actriță și pentru cel mai bun machiaj.

Dacă este să rămân cu ceva după The eyes of Tammy Faye, apoi în mod evident interpretarea magistrală prestată de Jessica Chastain (Molly`s game) este cea de lăudat.

În primul rând, este aproape imposibil să îți dai seama că este ea datorită machiajului fenomenal care nu-i atât de încărcat de efecte speciale cum este cel al lui Colin Farrel din rolul lui The Penguin, este mai subtil, atât de bine făcut că nu mi-am dat seama cum au ascuns-o pe Jessica și au scos-o în față pe Tammy Faye.

În al doilea rând, am avut impresia că au fost vreo 5 actrițe în același rol, atât de versatilă este Jessica Chastain în pielea lui Tammy Faye pe parcursul celor câteva decade prin care ne plimbă filmul.

În schimb, pentru Andrew Garfield în rolul lui Jim Bakker nu s-au sinchisit prea mult, îi mai albeau câteva fire în cap și cam atât.

Nu este un film biografic prea atractiv, nu avem momente epocale, pur și simplu trece rapid de la o stare la alta a cuplului fără prea multă aprofundare, acum sunt săraci, acum sunt bogați, acum sunt fideli, acum și-o trag cu alții.

Așa, personajul lui Tammy Faye pare unul fascinant, dar în loc ca scenariul să taie-n carne vie, să ne despice personalitatea ei, doar o julește în treacăt și este păcat pentru că, dincolo de mâna lungă pe care a avut-o, Tammy Faye a fost și o dezghețată la minte.

Ce, credeați că The eyes of Tammy Faye ratează ocazia unui woke pe cinste? Nu, pentru că Tammy Faye a militat pentru drepturile literelor majuscule (doar consoane, fără vocale) care acum fac furori în filme. Dar, culmea, nu m-a deranjat deloc partea asta, pentru că nu-i forțată și, până la urmă, asta a fost realitatea.

Mi se termină rugăciunea și uitam să-l pomenesc pe Andrew Garfield. Ce an 2021 a avut, a jucat în 3 filme, toate de Oscar, într-unul a fost nominalizat la Oscar pentru actorie, altul a primit și el 2 nominalizări, cel de față, iar al treilea, Spider-Man: No way home, a spulberat box-office-ul, trecând de 1,8 miliarde, bașca și o nominalizare la efecte speciale.

The eyes of Tammy Faye are un singur merit, jocul actoricesc impecabil al actriței principale, dar cam atât, n-am avut nicio revelație mântuitoare urmărind filmul, doar mi-a întărit convingerea că religia în mâinile unor farisei devine o schemă piramidală globală care transcende timpul.

🏆 Verdict

Dumnezeu este în noi, nu în clădiri impunătoare, cuvântul său este în mintea noastră, nu în vorbele mieroase, dar picurate cu venin ale unor popi (nu generalizez) care-s cu gândul în altă parte.

Ptiu drace, hai că mă apucai și eu să predic, mi s-o băgat filmul pe sub piele, piei Satană, că m-am tirat din The eyes of Tammy Faye și mă duc să mă spovedesc de 6 ori.

3 out of 5 stars (3 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

I am: Celine Dion

I am: Celine Dion

Recunosc fără rușine, sunt un fan URIAȘ al artistei Celine Dion, așa că nu puteam …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *