The Fablemans

The FablemansDacă vă era dor de Steven Spielberg, să știți că și lui era dor de el, așa că a trântit The Fabelmans, un film despre care am impresia că va fi un favorit al premiilor din domeniu.

Despre Spielberg nu ar mai fi nimic de comentat, dacă nu-i cel mai mare regizor de până acum, atunci este lejer în Top 3.

 

🎬 The Fabelmans – Premisă

Filmul prezintă viața unei familii fictive, al cărui nume este regăsit în titlu, familia Fableman, care-și duce viața în perioada de după Al Doilea Război Mondial.

Tatăl, Burt (Paul Danno – The Batman), este mare specialist în domeniul informaticii aflate încă în scutece.

Mama, Mitzi (Michelle Williams – The greatest showman), este casnică, dar cu mare drag de pian la care a renunțat pentru familie.

Și nu în ultimul rând, îl avem pe fiul lor, Sammy (Mateo Zoryan, apoi Gabriel LaBelle – The Predator), un copil, apoi adolescent, pasionat de filme.

Un lucru nu prea bine văzut de tatăl său, care nu înțelege de ce se tot concentrează pe acest hobby, ce câștig financiar va avea mai târziu în viață, chiar dacă este clar că Sammy se pricepe la a mânui aparatul de filmat.

De reținut că Sammy este, de fapt, o proiecție a lui Steven Spielberg.

Și uite așa îi urmărim pe The Fabelmans de-a lungul câtorva ani tumultuoși ai vieții lor.

 

💭 The Fabelmans – Comentariu

Să spunem că filmul este un fel de semi biografie, semi ficțiune a vieții din tinerețe a lui Steven Spielberg, cu ani buni înainte să explodeze pe marile ecrane cu Jaws.

Nici nu încearcă să ascundă că este vorba despre el din moment ce Sammy regizează un scurt-metraj intitulat Escape to nowhere, titlu pe care îl regăsim în portofoliul lui Spielberg.

The Fabelmans pornește nemaipomenit, se simte că în acest film a fost turnată multă pasiune, că este o producție de suflet, chiar o scrisoare de dragoste adresată cinematografiei.

Este suficient să urmărești uimirea din ochii micului Sammy la vederea unor imagini mișcătoare și îți dai seama cât de mult s-a schimbat lumea în care trăim.

Este o constatare tristă, deoarece realizezi că s-a dus magia unui film, acel tărâm fascinant care îți oferă câteva ore de evadare și în care te poți teleporta cu puterea minții în fel și fel de universuri fictive, participând la cele mai aventuroase misiuni.

Acum nu, totul pare industrial, automat, robotic, stors de pasiune, filmul devenind un mediu care seamănă tot mai mult cu realitatea și care ține neapărat să ne predice fel și fel de pilde și povețe cotidiene.

Iar The Fabelmans, deși n-o spune direct, fix asta vrea să transmită Hollywood-ului, în specia, și cinematografiei, în general.

Anume să revină la farmecul de odinioară, la filmele care atrăgeau spectatorii în sală cu promisiunea de a le oferi ceva ce nu experimentează în viața reală.

Chiar m-a impresionat prima jumătate din film, cu un Sammy febril din punct de vedere artistic, a cărui minte lucra în permanență încă din fragedă adolescență pentru a găsi diverse metode pentru ca micile sale filme să fie cât mai bune, cât mai palpitante și cât mai realiste.

Mi-a încălzit inima și nu de puține ori am exclamat: „Uite domnule, asta înseamnă cu adevărat un film‟.

The Fablemans

 

Apoi entuziasmul mi-a fost temperat de partea secundă a producției care lasă deoparte pasiunea pentru filme, nu total, dar într-o mare proporție, și intră mai mult într-o dramă de familie care m-a luat prin surprindere.

Acum doar Spielberg știe cât este realitate și cât este ficțiune din ceea ce am văzut pe ecran, însă cu siguranță sunt și câteva invenții în scopul dramatizării producției pentru a o face mai atractivă.

Să știți că veți avea parte de probleme conjugale, mutări dese dintr-un oraș în altul, adaptări dificile la noua viață, bașca și ceva antisemitism.

Aici mi s-a părut că insistă prea mult pe problemele maritale, asta în condițiile în care ceea ce pentru The Fabelmans vine ca o surpriză gigantică, descoperită tot prin film, pentru privitori a fost o concluzie inevitabilă și evidentă, vizibilă și fără investigații în camera de editare.

Dar asta este doar percepția mea, am fost un pic debusolat și confuz, pentru că doream ca The Fabelmans să se concentreze în permanență pe pasiunea lui Sammy de a face filme.

Că drame din astea am tot văzut și nu au reprezentat ceva special, ba chiar au fost unele destul de banale.

Hai că deja mă întind cam mult, peste durata normală de producție și depășesc și bugetul alocat.

Tehnic, The Fabelmans este o execuție excelentă, că doar ce altceva am putea aștepta de la Spielberg.

Faptul că are două ore jumătate, din care parcă prea multă dramă la un moment dat și prea puțin film, este ceva care mi-a temperat cantitatea de lauri cu care mă pregăteam să-l premiez.

 

🏆 The Fabelmans – Verdict

Deși la prima vedere pare că The Fabelmans emană o senzație de aroganță, să n-aștepți să facă alții un film biografic despre tine, ci să-l faci chiar tu, producția nu mi s-a părut a fi una laudativă care să hrănească un ego gigantic.

Este un film făcut din inimă de artist, poate chiar ca o declarație adresată tuturor celor care au o pasiune și sunt ținuți în frâu de familie, de viață sau de societate.

Mesajul este unul simplu: „Ai un vis în care crezi cu adevărat? Atunci nu lasă nimic să te oprească‟.

N-ai cum să rămâi rece când, atent fiind la dantelăriile scenaristice, vei descoperi mici vestigii care îți vor trezi amintiri plăcute cu privire la filme ca Saving private Ryan, Jaws, E.T., să enumăr câteva dintre ele, amănunte care demonstrează geniul creativ al lui Spielberg.

Autorul filmului, subiectul abordat, interpretarea excelentă a celor actori versați (Michelle Williams și Paul Danno), toate acestea transformă The Fabelmans într-un film tip momeală pentru Oscaruri.

Deși mi-a plăcut, nu mi se pare a fi atât de bun încât să atingă acel nivel de excelență necesar Oscarului, dar știm și noi cum funcționează Academia.

Dacă era făcut de Gogu Sculărescu, n-ar fi primit nicio atenție. Sau nu atât de multă.

De final, The Fabelmans m-a încântat mult mai mult decât m-a dezamăgit, de aceea merită 8 role de film, este un proiect făcut din pasiune, dar brăzdat și de niște elemente care îi taie din farmec.

Este magic, dar nu atât de magic.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Recenzie video:

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Marocco

Marocco

Trebuia să-mi clătesc ochii cu un film românesc mai cu viziune artistică după ce am …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *