The fate of the furious

The fate of the furious

F8 sau Fast & Furious 8 sau The fate of the furious continuă franciza devenită halucinant de ridicolă, care a pornit de la curse ilegale cu mașini, a trecut la jafuri imposibile și acum a ajuns la salvări ale planetei de către niște supereroi, că altfel nu am cum le spune personajelor.

Singura constantă a francizei a fost familia, pomenită până când a atins nivelul maxim de saturație.

De data asta, în partea a opta Dom, care ne-a repetat de ne-a ieșit sânge pe urechi că el nu va trăda familia, face fix asta, este recrutat de o tanti blondă mare hackeriță pe nume Cipher care-l transformă în câinele ei bun la toate spre consternarea echipei lui Dom.

Cipher are un plan măreț de atragere a atenției lumii asupra unor anumite pericole dar pentru a-l îndeplini are nevoie de câteva chestii, care de care mai periculoase, chestii pe care încă nu le deține, așa că-l aruncă în horă pe Dom, obligându-l să șutească fel și fel de MacGuffin-uri de prin diferite părți ale lumii, chiar dacă nu atât de exotice precum cele din filmul precedent.

Și cine sunt cei capabili să-l oprească pe Dom? Păi nimeni altcineva decât foștii săi familiști care au rămas cu mutrele siderate când au văzut că Dom le-a întors din neant curul și s-a evaporat.

Doar Letty, gagica lui, simte că este ceva în neregulă, că aparențele înșeală și că Dom este forțat să facă toate năzbâtiile pe care le întreprinde, doar că nimeni nu știe cu ce-l are Cipher la mână pe Dom, și trebuie să fie ceva extrem de important pentru a-l deturna pe Dom de pe felia lui.

Scenariul este unul absolut neverosimil, dacă ai un băț adânc penetrant în partea dorsală care rimează cu planeta Uranus atunci clar că vei urî din tot sufletul acest film.

Furious 8 nu se dezice deloc și ne oferă fix ceea ce ne așteptam de la un asemenea titlu, cine vrea la logică, simț al realității, respectarea legilor fizicii, anatomiei umane, gravitației și altele asemenea, atunci clar a greșit filmul.

Furious 8 este absurd din toate punctele de vedere dar este al dracului de distractiv, și asta trebuie să ai în vedere, seria știe ce a devenit, știe ce este și nu se ia în serios, profită de ridicolul extrem la care a ajuns și îl folosește în avantajul său.

Scenele de acțiune sunt absolut fermecătoare vizual dar complet fanteziste, abilitățile personajelor sunt elucubrante, sfidează logica și bunul simț cu fiecare secundă ce trece din film, rațiunea este aruncată pe geam la fiecare scenă a filmului, dar știți ce? Fix la asta mă așteptam, la un film stupid din punct de vedere narativ dar care să mă distreze copios pentru două ore.

Secvențele de acțiune alternează urmăririle spectaculoase cu mașini dar total nerealizabile cu luptele corp la corp la fel de aberante din punct de vedere al veridicului. Desigur, la tot pasul avem parte de explozii care de care mai sofisticate și mai impresionante vizual, gagici cât mai sumar îmbrăcate, prim-planuri cu buci suculente și vehicule scumpe și tunate de-ți stă mintea în loc, mă rog, dacă ai luat mintea cu tine în sală, că nu îți trebuie așa ceva să te bucuri de film.

Pe lângă acțiunea nebună care ne taie răsuflarea, Furious ne mai servește și comedie multă, chiar surprinzător de multă, foarte amuzantă fiind interacțiunea dintre personajele interpretate de The Rock și Jason Statham dar și veșnicele nemulțumiri ale lui Roman.

Persiflarea este la ea acasă, avem parte de destule referințe către filmele actorilor principali, aluzii la înfățișarea altora, chiar trimiteri la niște clasice cum ar fi Jaws, iar una din secvențe mi-a adus aminte de World War Z, un fel de apocalipsă zombie dar cu mașini, dacă vă puteți închipui așa ceva, dar și de Civil War, pentru că o altă secvență aduce destul de mult cu ceva din acțiunea din acel film.

Deși nu mă așteptam, este și un film destul de emoțional, nu vreau să spun mai mult decât trebuie, dar motivul pentru care Dom renunță, cel puțin momentan, la familie este unul destul de serios, dar nici nu este greu de imaginat despre ce este vorba.

Practic acest film pare a fi un fel de The avengers pentru că reușește să reunească personaje din aproape întreaga serie, creând un fel de super echipă de nelegiuiți pe umerii cărora pică greaua sarcină de a salva omenirea de la un dezastru nuclear de parcă marile puteri ar fi incapabile să rezolve asemenea probleme. După cum spuneam, poveste cretină fără vreo fărâmă de veridic în ea, deși dacă stau bine să mă gândesc, pericolele pe care le prezintă s-ar putea să devină realitate în viitorul apropiat.

Regia este semnată de F. Gary Gray care nu este străin de astfel de filme sau de actorii principali, tot el regizând The italian job care are în prim-plan tot niscai mașini dar și pe actorii Jason Statham și Charlize Theron și A man apart cu monotonul Vin Diesel.

Din păcate Charlize Theron nu este utilizată la adevărata ei valoare deși întruchipează un antagonist terifiant ca atitudine și mentalitate, dar tot ce face este să se ia la întrecere cu hackerița grupului pe principiul câștigă cine bate mai rapid și mai fără noimă în tastatură.

Ce pot să mai spun despre film? Vreți distracție tâmpită care vă insulte inteligența dar de la care te aștepți să facă asta? Vreți să-l vedeți pe Dom transformat dintr-un simplu (ce dracu era el în primul film) ciumpalac preocupat de curse ilegale de mașini într-un megagigasuperspion de clasă mondială de se cacă toți când îi aud numele? Vreți să-l vedeți pe The Rock fiind aproape un Hulk care dărâmă pereți când dă cu flegma-n ei? Vreți să vedeți ce memorie scurtă au unele personaje și cât de repede iartă niște criminali? Atunci recomand filmul, că asta este, o petardă de film, o panaramă dar care își respectă statutul cu care ne-a obișnuit. Dacă vreți ceva realist, cu un scenariu decent și o poveste credibilă, atunci fugiți ca de dracu de Fast & Furious 8.

Eu unul m-am încadrat în prima categorie și de asta îi dau o notă egală cu numărul de filme la care a ajuns franciza, adică 8, da, știu, huo tâmpitule, este o notă imensă pentru un asemenea film dar am vrut amuzament retard și am ieșit fericit de la film.

Oare ce mai pot inventa în următoarele 2 filme pentru a depăși ridicolul acestui film? Se vor duce în spațiu??? Ah, stai…..

 

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Wolf hiding

Wolf hiding

Wolf hiding sau Nu chao este un film din China care a primit multe laude …

4 comments

 1. Pentru cel/cea (persoana) care a postat „articolul” … Nu te obliga nimeni sa te uiti . Fiecare cu gusturile lui/ei !!! Si lasa criticile de o parte. Nu cred ca esti tu in masura sa faci „critici” la un film . Sunt altii mult mai calificati ca tine pentru treaba asta. Inca ceva : Daca crezi ca faci tu o treaba mai buna , fa tu un film mai bun ca aia.

  • Amice, de ce comentezi să te afli în treabă? De ce îți dai cu părerea înainte de a termina de citit review-ul? Am scris prea mult? Nu te poți concentra câteva minute să citești mai mult de o etichetă de bere?
   Dacă ajungeai la final și ai fi văzut nota pe care i-am dat-o nu ai mai fi comentat. Dar nah, ai citit și tu 2 rânduri și în mintea ta deja s-a format o părere bazată pe nimic. Prietene, înainte să-ți dai cu părerea, asigură-te că ai toate informațiile la îndemână, nu de alta, dar riști să te faci de râs.
   Și nu te obligă nimeni, monșer, să tranzitezi site-ul ăsta, la fel îți pot recomanda și eu să nu îți mai dai cu părerea, că sunt alții mult mai capabili.
   PS. Să înțeleg că alți critici, de data asta „calificați”, au ridicat filmul în slăvi și îl consideră o capodoperă? Ba din contră, sunt mult mai acizi și cam încep să dea cu el de pământ, așa că despre ce vorbim? Să fim serioși, este doar un film tâmp, distractiv și atât, nimic mai mult.

   • a facut peste 1 MILIARD la box office, atat am de zis

    • O spui de parcă asta ar fi un etalon al calității unui film, multe filme au încasat peste 1 miliard și sunt considerate glume din punct de vedere al calității, vezi cele 2 Transformers, Minions, Phantom menace, Pirații 4.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *