The first purge

The first purge

The first purge este al patrulea film din seria The purge, o serie marca Blumhouse, adică buget redus, cât mai redus, și încasări satisfăcătoare încât să justifice următorul film.

Nu am apucat să scriu despre celelalte trei filme, dar cronologic, acesta este primul, fiind un prequel pentru cele deja apărute.

Pentru cine nu este familiarizat cu seria The purge, intriga are la bază suprapopularea Statelor Unite ale Americii, sărăcia tot mai cruntă care apasă asupra unei pături sociale tot mai extinse și incapacitatea guvernului de a mai susține această categorie de populație care nu prea participă cu taxe și impozite.

Cum și oamenii sunt tot mai nervoși și au nevoie de o modalitate de descărcare, noul președinte al țării (nu, nu Trump din realitate, deși….) este convins că o modalitate bună de a controla populația și de a-i lăsa pe săraci să se elibereze de furie este legalizarea pentru 12 ore a tuturor crimelor, fără consecințe pentru cei care le comit.

Ca atare, drept experiment pentru a vedea dacă funcționează ideea asta groaznică, este aleasă Staten Island drept parc de distracții unde să fie testată această gogomănie.

Pentru a se asigura de succesul forțat al noii jucării de eradicare și purificare a populației (Hitler ar fi fost mândru, dar și invidios că nu s-a gândit primul la idee), scursurile din guvern se asigură că vor avea parte de suficienți participanți, plătind cu bani grei prezența mieilor pe insulă și acordând bonusuri pentru fiecare crimă comisă.

Ba mai mult, văzând că tot nu este destul de multă violență (populația majoritar de culoare stă prea cuminte în noaptea purificării), aruncă în scenă o groază de mercenari deghizați ca simpli cetățeni pentru a da senzația că experimentul este de un succes răsunător.

Sincer, nu am înțeles necesitatea acestui film pentru că a coborât foarte mult ștacheta în ceea ce privește calitatea, nu că primele trei ar fi fost de pus în ramă, dar de ce te-ai mai da cu bicicleta după ce deja te-ai obișnuit cu mașinile luxoase?

Primele trei filme au avut loc la mulți ani după instaurarea acestei purificări anuale, când oamenii deja știau cu ce se mănâncă și erau experți în crime care de care mai odioase și originale.

Aici este prima purificare, oamenii sunt zăbăuci, nu știu ce să facă, umblă bezmetici pe străzi, crezând că a sparge un geam este o purificare suficientă, filmul nu aduce nimic nou, acțiunea este împiedicată, banală, sporadică, plictisitoare, de nivelul lui Steven Seagal la bătrânețe.

Dar asta nu ar fi nimic, ce este oripilant la acest film este transformarea acestuia într-o propagandă rasială de cea mai joasă speță, în care negrii sunt băieții buni și albii sunt cei mai nenorociți.

În loc să prezinte situația echidistant, cum că OAMENII sunt nenorociți, indiferent de culoarea pielii, scenariul decide să separe personajele în funcție de pigmentarea pielii: albii, în cea mai mare parte, devin găozari diabolici și negrii, la fel, în cea mai mare parte, devin niște martiri sfinți al căror scop este apărarea semenilor și a cartierului de asuprirea albă.

De mult nu am mai văzut un scenariu atât de dizgrațios și părtinitor, este la fel de rău ca filmele care făceau pe dos.

Unde mai pui că unul din personajele principale este portretizat chiar ca un rege salvator care trebuie pus pe un piedestal pentru eroismul său, pentru altruismul de care dă dovadă, neinteresat de propriul bine și care este gata să moară în noapte purificării pentru semenii săi.

Băi scenarist dobitoc, cum să produc empatie (poate să mă scap de niscai empatie prin fund) pentru cioroiul ăla nenorocit care nu este altceva decât un jegos de traficant de droguri care-și apără cartierul O SINGURĂ NOAPTE de albii răi (care sunt și îmbrăcați ca naziști sau membri KKK, să fie căcănăria dusă până la capăt), dar pe care îl nenorocește în celelalte 364 de zile pe an prin împrăștierea de droguri care produc dependență și transformă oamenii în zombalăi cretini?

The first purge este plin de mesaje politice și sociale de un rasism crunt inversat, nici nu vreau să îmi imaginez ce revoltă ar fi ieșit dacă filmul ar fi avut rolurile schimbate, dar pentru că suntem în era în care SJW (social justice warriors) trebuie mângâiați pe coaie și nederanjați în a-și voma mesajele pline de vitriol, filmul de față trece neobservat deși este unul dintre cele mai rasiste filme pe care le-am văzut. Dar fiind vorba de albii răi și negrii buni, este în regulă, că nah, doar negrii au fost sclavi atâtea sute de ani și acum trebuie gâdilați în cur.

Într-o lume normală un astfel de film ar fi trebuit să producă valuri de indignare pentru generalizarea falsă, așa cum provoacă filmele în care albii sunt buni și negrii răi, cu ce este acesta mai diferit față de alte pelicule? Doar că a inversat nuanțele?

Deja îmi pulsează o venă prea tare și mă opresc aici, nu mai am chef să mai scriu nici despre actoria care este cel mult mediocră, nici despre efectele sangvine oribile, le dădeam dracului de pomană niște borcane cu bulion să le folosească drept sânge în locul celui digital care arată groaznic.

Mă văitam că nu am găsit până acum filmul de nota 1 pe anul acesta, iată că The first purge a venit să mă salveze. Nu ar fi fost chiar de 1 dacă nu m-ar fi dezgustat prin injectarea până la suprasaturare cu o falsă corectitudine socială, dar așa, și-a dat cu tesla-n fudulii și s-a așezat lejer în fruntea listei mele cu cele mai proaste filme din 2018.

 

0.5 out of 5 stars (0,5 / 5)

 

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Twisters

Twisters

Twisters ne aduce pe marile ecrane un strop de răcoare pe canicula asta toropitoare de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *