The girl in the spider`s web

The girl in the spider`s web

The girl in the spider`s web este un film care….ăăă, sincer, nu știu ce vrea să fie.

Ba încearcă să fie unul de sine stătător, fără legături cu filmul anterior regizat de David Fincher (cu Mara Rooney în rol principal) sau cu trilogia suedeză (cu Noomi Rapace în rolul lui Lisbeth Salander), prin distribuirea unor actori diferiți în rolurile principale și întinerirea fără justificare a lui Mikael Blomkvist, ba ne tratează ca și când ar fi trebuit să urmărim filmele anterioare prin prezentarea unor aspecte pe care nu le-am fi știut dacă nu eram deja puși la punct cu acest univers. Ca atare, o să fie un pic confuz atât pentru cei care nu au văzut vreun film din această franciză (o pot denumi așa), dar și pentru cei ca mine, care le-au văzut pe toate.

Intriga este una subțirică și destul de banală, avem parte de aceeași amenințare nucleară livrată sub forma unui software atotputernic creat de un tată inconștient și Lisbeth, super hacker, este singura care poate opri apocalipsa pentru că, așa cum se întâmplă în filme, bucățica de tehnologie cade în mâinile cui nu trebuie.

Vă recomand cu mare insistență pentru binele vostru să săriți cu mare drag peste porcăria de trailer care dezvăluie un fir narativ pe care ar fi trebuit să îl descoperim în film. Nu că este ceva care te ia prin surprindere de rămâi cu dinții la vedere, dar am trăit o senzație aiurea în prima jumătate de film când scenariul încerca să-mi bage pe gât o fumigenă când eu știam clar din trailer că totul este o perdea de fum inutilă, o abureală fără sens. Eh, dacă nu vedeam trailerul, alt impact ar fi avut momentul marii dezvăluiri.

Revenind la poveste, Lisbeth se vede prinsă într-o încrengătură de trădări, misiuni periculoase și amenințări cu moartea în încercarea ei de a se asigura că acel software va fi distrus pentru că nici o națiune nu merită să aibă în mâini o asemenea putere.

The girl in the spider`s web este un film de la care aveam mai multe așteptări și m-a dezamăgit destul de mult. Și nu că ar fi un film prost, dar s-a îndepărtat extrem de mult de la ideea de bază, aceea a unui personaj întunecat, depresiv, cu un trecut tragic, cu o viziune sumbră asupra vieții, dar care se luptă din răsputeri cu tot ce i se pare nedrept pe lume.

Spider`s web ne prezintă o parte din acel personaj dar transformat în cu totul altceva, da, avem în Lisbeth o femeie puternică și extrem de inteligentă, dar prea inteligentă pentru binele filmului.

De ce spun asta? Pentru că toate planurile ei se transformă de la un punct încolo într-o avalanșă de conveniențe și coincidențe care dăunează realismului filmului.

Sau poate Lisbeth este Dumnezeu, omniscientă, și poate anticipa chiar și lucruri pe care nu le poate controla astfel încât toate se potrivesc de minune în favoarea ei. Dacă are nevoie ca o albină să se așeze pe gulerul unui personaj negativ aflat pe un alt continent, probabil asta s-ar fi întâmplat (cam la acel nivel de nerealism a ajuns scenariul).

Din hacker Lisbeth devine magician, totul se rezolvă extrem de simplu și repede din câteva apăsări de taste. Înțeleg că hackereala e mișto și poate fi folosită în felurite moduri, dar aici este ridicată la rang de fantezie.

Filmul naște o senzație de James Bond feminin pentru că Lisbeth rupe cu bătaia tot ce prinde (ba prin propriile forțe, ba prin magia scenariului), fie că este vorba de agenți guvernamentali foarte bine antrenați, fie că se ia la trântă cu o bandă de răufăcători de o cruzime ieșită din comun. Ba chiar una din torturi seamănă izbitor de mult cu una din James Bond.

Iese în evidență doar prin secvența de acțiune din final care chiar m-a uns pe inimioară. În rest, nu aduce nimic nou și se va pierde în oceanul de filme asemănătoare.

Nu este un film rău, doar mediocru. Din păcate are multe probleme legate de scenariu, în afară de Lisbeth, celelalte personaje sunt cretine și iau cele mai proaste decizii posibile, de la a lăsa arma crimei plină de sânge la locul faptei (de către cei răi) până la a nu verifica de ADN arma crimei (de către cei buni), de la a alege o casă sigură (safe house) într-un loc complet nesigur (de către cei buni) până la a nu profita de locația proastă și a elimina ținta dorită (de către cei răi).

Claire Foy se achită onorabil de rol, am simțit-o bine intrată în bocancii lui Lisbeth, chiar dacă o altă versiune a ei (una neverosimilă ținând cont că aici este supraom), nu am ce să îi reproșez, asta a avut la dispoziție, cu asta s-a descurcat, dar trilogia originală suedeză rămâne punct de reper pentru personajul Lisbeth Salander.

Aici este transformată într-un spion hacker infailibil fără să mai fie prezentă acea frământare intrinsecă profundă care o făcea pe Lisbeth să fie atât de interesantă și contrastantă, emanând putere, dar și vulnerabilitate.

Dacă era scenariul un pic mai „neprost” i-aș fi dat o notă mai mare, nu cu mult, așa, nu pot să-i trag mai mult de un 5 lui The girl in the spider`s web, fiind la limita dintre prost și mediocru.

 

2.5 out of 5 stars (2,5 / 5)

Trailer – de fapt e o scenă scurtă din film:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

The departed

The departed

2006 The departed este o dovadă că pot exista și remake-uri bune, fiind versiunea americană …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *