The guardians…, ho, nu vă dați drumul pe voi, nu e vorba de of the galaxy vol. 2, ci de o copie rusească a filmelor americane cu supereroi, pe titlul său original Zashchitniki.
Povestea este una absolut banală și sforăitoare, care plagiază la greu Hollywood-ul, deși tocmai Hollywood-ul ar fi ultimul loc de unde te-ai inspira.
Cum nu cunosc o boabă de rusă iar subtitrarea a avut mari lacune, cu destule pasaje netitrate, nu am înțeles 100% povestea, dar nici nu cred că am pierdut mare lucru.
Prin câteva flashback-uri aflăm niște idei de bază.
Acum câteva decenii, rusnacii s-au pus pe niște experimente genetice pentru a crea niște mega soldați îmbunătățiți din toate punctele de vedere, dar în curând acel proiect s-a transformat în ceva personal pentru unul dintre oamenii de știință, care a luat-o a razna și, evident, s-a transformat în antagonistul principal al eroilor noștri, eroi care sunt victime ale experimentelor și care s-au dat la fund pentru 40 de ani.
Doar că acum, în prezent, Kuratov, ăla rău, iese la suprafață cu un plan, previzibil, de stăpânire a lumii, așa că tanti maioreasa Elena, un Nick Fury al dracului de arătos, primește sarcina de a-i găsi pe eroi și a forma o echipă capabilă să-l pună cu botul pe labe pe Kuratov.
Și acum țineți-vă tare că încep să prezint echipa atât de originală, inserați zâmbăreț ironic, formată din Ksenya, care este practic Invisible woman din Fantastic four, Khan, un fel de Quicksilver care știe să fluture cu mare abilitate niște săbii curbate, Ler, care are niscai puteri telekinetice a la Scarlet Witch și Arsus, care la mânie se transformă într-un urs, deci Hulk-ul rusesc.
Dacă mai spun că dușmanul lor, Kuratov, este o triplă combinație de Abomination, că arată nasol de tot, cu Whiplash, că are un exoschelet tare asemănător, și cu Electro, că se înțelege bine de tot cu curentul electric, deja vă dați seama la ce nivel s-a ajuns cu originalitatea.
Ce să zic, chiar dacă nu are un dram de idee nouă în el, filmul ar fi avut ceva potențial, dar, din păcate, scenariul este unul care suferă la greu din punct de vedere al creionării personajelor, practic nu afli nimic din istoricul lor în afară de cele câteva minute de la început, și alea fugitive, știm doar că-s niște paria ai societății, care nu prea îmbătrânesc.
Adevărul este că filmul are o durată care se apropie mai mult de episod de serial decât de film artistic, deci nici nu prea au avut timp să sape mai adânc la temelia personajelor.
Acțiunea nu este atât de spectaculoasă pe cât s-ar fi vrut, este destul de sporadică, deși filmul este scurt, avem parte de cam multă trăncăneală, dar total inutilă, aruncată ca un liant destul de subțire care să lege secvențele de acțiune.
Dar, că doar nu m-am apucat de scris de pomană, cu toate astea, filmul este cât de cât antrenant și distractiv, arată chiar decent, deși în multe locuri pare prea lustruit, prea fals, încât mă întrebam pe ce dracu s-a dus suta de milioane de dolari. Apoi îmi aminteam că bugetul filmului a costat cam cât câștigă prostituatele de la Cannes pe parcursul festivalului, adică doar 5 milioane de dolari.
Păi mă nene, ce au făcut ăștia cu 5 milioane de dolari mi se pare excepțional, sper doar să nu fie doar o minciună propagandistă rusească, altfel nu îmi explic cum cu banii ăștia au reușit să închege niște scene, chit că puține, de acțiune destul de impresionante, cu efecte speciale bunicele, mulți ar strâmba din nas, obișnuiți cu efectele de sute de milioane, dar în cazul de față, nu pot decât să îmi scot pălăria în fața lor, păi avem secvențe de luptă corp la corp palpitante, cu Khan tăind mașini în două și secționând oameni pe repede înainte, cu Ler controlând bolovani și demolând dușmani, cu Arsus transformat în urs (nu de calitatea celui din The jungle book, dar totuși) și făcând ravagii prin armata indescriptibilă (precum cea din Suicide squad) a lui Kuratov. Avem și secvențe la scară mare, cu clădiri aruncate în aer sau demolate, cu fel și fel de vehicule aruncate în luptă sau cu roboți înarmați controlați de Kuratov care lasă în urma lor haos și dezastru.
Nu se ridică nici pe departe la epicul filmelor cu supereroi americane, finalul apare cam din senin și fără nici o explicație, lasă, așa cum este normal, loc și de o continuare, dar nici nu e de aruncat la gunoi.
Pentru un prim astfel de film și cu un buget atât de minuscul, chiar merită niscai aprecieri, dacă era și scenariul un pic mai cizelat, chiar ar fi ieșit ceva de lăudat. Au buget de 40-50 de ori mai mic ca filmele pe care le-au copiat, dar în nici un caz nu este de 40-50 de ori mai slab.
Nici nu vreau să îmi imaginez ce ar fi reușit dacă ar fi avut un buget decent, de măcar 100 de milioane, nu zic 200-250 de milioane. Văzând ce au făcut ei cu banii ăștia, mă întreb dacă nu cumva americanii exagerează cumva cu bugetele lor și nu dosesc câte ceva în purul stil românesc, pentru că sunt filme de sute de milioane care arată mai prost ca acesta.
Măcar rușii încearcă să se desprindă de filmele lor de război sau dramatice cu care ne-au intoxicat și vor să ajungă în rândul lumii, deși nu acest gen ar fi cel mai bun exemplu de urmat, pe când românii degeaba iau premii peste premii pe unde se duc, nici măcar acum nu au învățat să mixeze cum trebuie sunetul, că ai nevoie de subtitrare să înțelegi un film românesc care sună la fel de prost ca acum 40-50 de ani.
Nota s-ar putea să fie exagerat de mare, dar l-am comparat cu producțiile pe care le copiază (The avengers, în mare parte, X-men, Fantastic four, Suicide squad, Iron man, Spiderman) și din punct de vedere a ceea ce au reușit să facă folosind un buget pe care americanii l-ar cheltui pe gogoși glazurate. Așa că nu dați cu hatereală după mine, dar nota 6, că nu vreau să se supere taica Putin. Nu cred că am văzut 5 milioane de dolari mai bine cheltuiți pe un film așa cum sunt în această peliculă.
(3 / 5)
Trailer: