The hole in the ground

Am tot omis să văd The hole in the ground până când nu am mai avut cale de scăpare, așa că mi-am tras lopata lângă mine și am băgat material.

Filmu-i o coproducție europeană, Irlanda, Marea Britanie, Belgia și Finlanda și-au dat mâna pentru realizarea acestui thriller psihologic cu accente pronunțate de horror.

Începutul mi-a adus aminte de foarte bunul The Babadook pentru că premisa este aproape identică.

O mamă singură își mută fiul, Chris, în pustietate pentru a începe o nouă viață departe de un trecut tumultuos ce implică un tată problematic.

Sunt prezente același drum pustiu și aceeași casă șubredă ce are mare nevoie de reparații, așa că filmul pornește din prima cu niscai clișee tipice acestui gen de producții.

Dar nu durează mult și iese la apel găurica din glie, o imensă surpătură în pământ în pădurea din apropierea casei personajelor principale și imediat încep să se petreacă lucruri ciudate și inexplicabile.

Bașca în parcare își face apariția și o babă ce pare atât debilă, dar și clarvăzătoare, care aruncă și ea niște kerosen la focul mistuitor care începe să ne ardă la creieri pentru că mintea pornește să-ți lucreze febril cu o viteză amețitoare pentru a încerca să depisteze miezul problemei.

Nu renunțați repede la The hole in the ground, durează ceva până reușește să ridice temelia, dar odată terminată prezentarea personajelor se pornește un thriller al dracului de psihologic care îți încâlcește creierii mai ceva ca un mixer aruncat într-un ghem de sfoară desfăcut.

Este acel tip de film care are multe intersecții în poveste și nu știi pe care să o apuci și nu știi ce să crezi

Sursa întâmplărilor ciudate o fi găoaza aia a pământului cu efect nuizibil care influențează în vreun fel oamenii? Sau cauza este cu totul alta?

Și oare pe cine să credem când spune că s-a schimbat ceva în rău?

Sunt multe întrebări pentru că The hole in the ground are menirea să te facă să crezi în toate ipotezele pe care mintea le născocește.

Avem parte de plăsmuiri ale unei imaginații bolnave sau niscai demoni ies prin anusul iadului ce dă la suprafață?

Nici acum nu-s convins că am reușit să mă opresc la o concluzie definitivă și irevocabilă asupra a ceea ce s-a întâmplat în film, încă rumeg, la fel ca la Inception, la final.

The hole in the ground nu o să sperie prea mult prin aspectele clasice de horror, avem ceva jumpscares, dar bine folosite, însă lipsesc scenele de groază vizuală. Nu se joacă deloc coarda cu intestine, nu se face risipă de sos roșu iar efectele speciale sunt aproape inexistente.

În schimb, filmul este terifiant pe partea psihică pentru că te macină cadru cu cadru prin prezența anumitor elemente subtile care ți se bagă sub piele și te furnică prin tot tegumentul.

Nu am rămas străin nici de legătura strânsă cu o anumită boală mintală pe care filmul o scoate în evidență.

Altceva concret nu îmi dă ghes povestea să mai scriu, așa că nu o să mai insist multe pe aceste aspecte.

The hole in the ground este un film zguduitor la nivel psihologic, care te va face să te îndoiești în permanență de gândurile ce iau naștere odată cu filmul, dar care te și lasă cu buza botoxată-n soare pentru că nu se sinchisește să-ți explice prea multe, nici măcar nu am aflat ce dracu-i cu buricul din scoarță.

O să-i scad destul de mult din notă pentru că personajele nu prea au un comportament credibil. Asta este marea bubă a filmului.

O singură întrebare vă pun. Dacă ați găsi lângă casa voastră o ditamai groapă gigantică, din aia la fel de mare ca gaura din bugetul României, ați lua vreo măsură, ați alerta autoritățile sau pur și simplu ați da din umeri ca și cum nu ar fi nimic, chiar dacă aveți un puradel care s-ar putea prăvăli mortal în ea?

The hole in the ground este un film decent care tinde spre eșalonul superior al filmelor thriller-horror, dar care este flagelat de anumite lacune în scenariu.

A reușit să mă bage-n poziție fetală de câteva ori, dar m-a și făcut să scot sprâncenele din letargie și să le pun să presteze niscai tracțiuni din cauza acțiunilor stupide întreprinse de personaje.

Tocmai din cauza scenariului care mai trebuia lucrat pe partea de logică îi dau lui The hole in the ground doar un 7 deși ar fi putut fi un film mult mai bun cu câteva ajustări inspirate pe ici, pe colo.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Sleeping dogs

Sleeping dogs

Să fie Sleeping dogs un motiv de mândrie națională? Adică a românilor, deoarece este o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *