The little things

The little things a apărut pe HBO Max și am rămas mirat ca baba la Zidul Plângerii aflând că acest film este un crime thriller, că parcă uitaseră americanii să mai facă asemenea pelicule.

N-am citit de mult așa sărăcie de cuvinte pe IMDB, premisa de acolo sună simplu: doi polițiști urmăresc un criminal în serie.

Dar cum asta nu este suficient, m-am gândit să dezvolt un pic tema, să fac o compunere pornind de la această descriere frugală.

Joe (Denzel Washington, care a stat pe tușă 3 ani după The equalizer 2) este un copoi de pe la țară care are de ridicat tocmai din Los Angeles ceva dovezi pentru un caz local. Odată ajuns acolo, amintirile de la 3 Sud-Est încep să-l răscolească pentru că a lucrat acolo și este bântuit în continuare de un caz de crimă rămas nerezolvat.

Aici dă peste tânărul aspirant, Jim (Rami Malek –  Bohemian rhapsody), prospătura de curcan care are o altă mentalitate, pare așa, superior, cu o atitudine de generație Z comparativ cu cea chill, de boomer, pe care o are Joe. Dar și Jim are pe cap un caz destul de nasol, tot ceva crimă înfiorătoare în care victimă este o tinerică mutilată în fel și chip. Joe, vulpoi bătrân, miroase că ar putea fi vorba de același mătrășitor, așa că face echipă cu tinerelul Jim pentru a prinde inculpatul.

Scenariul din The little things pornește destul de apetisant, cu un ucigaș în serie aflat în libertate, cu crime sordide și brutale, cum nu se putea mai bine, că-s mort după filme cu mortăciuni decupate timpuriu de niște descreierați psihopați.

Și cu așa actori oscarizați, pentru că pe lângă cei doi, în scenă mai apare și Jared Leto (Blade runner 2049), mă așteptam la un Se7en la pătrat. Din păcate pentru The little things, sud-coreenii sunt de vină, pentru că m-au bombardat cu filme de acest gen, filme excelente, astfel încât gustul mi-a fost schimbat și trebuie să primesc ceva cu adevărat calitativ pentru a deveni fanul acelui film.

Producția de față alunecă mai mult pe panta dramei, cu un Denzel interpretând un personaj distrus sufletește de nereușita rezolvării cazului, un eșec care l-a terminat pe toate planurile, distrugându-i cariera, sănătatea și familia. Evident că Denzel joacă de rupe, că nici nu prea are cum, din inerție și tot face un rol bun.

Dar această predilecție pentru dramă coboară vitezometrul pe partea de thriller, pentru că nu se petrec prea multe lucruri palpitante în film, ducând la instaurarea unei senzații de oarece plictiseală. Dacă acceptați faptul că filmul nu colcăie de acțiune și totul se derulează pole pole, ardelenește, atunci puteți acorda atenție, așa cum ne indică titlul, micilor lucruri care par nesemnificative, dar care au importanța lor decisivă.

Este un film lent, molcom, care arată cât de complicată este treaba de detectiv nevoit să navigheze printre niște legi complicate, menite parcă să apere mai mult infractorul decât victima, iar dedicația pentru meserie de care dau dovadă anumiți polițiști se transformă în obsesie dăunătoare pentru propria lor viață.

The little things este și frustrant, pentru că nu răspunde deloc întrebărilor care iau naștere în mintea spectatorilor, dar am interpretat acest lucru ca o dorință a scenaristului/regizorului John Lee Hancock de a ne pune în pielea personajelor, de a fi, la rândul nostru, obsedați de găsirea adevărului.

Știu că vreți să aflați dacă are ceva rostogoliri de situație, dar nu mai văd bine literele pe tastatură, așa că nu pot scrie nimic despre asta.

N-are acțiune deloc, pistoalele par mai mult piese de recuzită, nefiind folosite, nu se bate nimeni, nu explodează nimic, totul se desfășoară verbal și asistăm în mare parte la o activitate detectivistică migăloasă care ne arată că nu este chiar atât de spumoasă și incitantă această meserie pe cât ne fac să credem alte filme.

Este interesantă evoluția relației dintre cei 2 J, Joe și Jim, de asemenea, și Jared Leto are un rol care-și va lăsa amprenta asupra privitorului. Actoria este bună, nimic de comentat aici.

Însă, având în vedere ce actori a avut la îndemână Hancock, se putea folosi mai bine de ei, pentru că scenariul, deși cu mici insulițe de originalitate, este destul de banal, nimic nou sub soarele acoperit de smog, The little things fiind un film decent și nimic mai mult, nu pot spune că am rămas impresionat de el, ca atare îi cumpăr 7 baterii.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Last looks

Pe vremea când am scris aceste rânduri, cu greu am găsit trailer la Last looks, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.