The menu

The menuVă invit la haute cuisine odată cu acest The menu, un film numai bun de degustat pe stomacul gol.

 

🎬 The menu – Premisă

Preambulul nu durează mult, deoarece ne îmbarcăm rapid cu direcția unei insule unde se află cel mai select restaurant posibil.

Și la cât costă un meniu, ar fi și cazul să fie ceva extraordinar.

Bine, totul este relativ. Pentru un pensionar cu 1.000 lei de lună, meniul este extravagant, dar pentru o beizadea care sparge într-o seară tot 1.000, dar de euro, pe niște șampanie este o nimica toată.

Însă deviez de la subiect.

Margot (Anya Taylor-Joy – Last night in Soho) și Tyler (Nicholas Hoult – Mad Max: Fury road), doi iubăreți, ce fac parte din clientela frugală, ajung la restaurant.

Aici mare șmecher este chef Slowik (Ralph Fiennes – No time to die) care coordonează o armată care stă cu „yes-ul‟ drepți, să trăiți, pentru a pregăti musafirilor o seară de neuitat.

Felurile de mâncare sunt dintre cele mai rafinate, de nici numele nu pot să le pronunț, darămite să vă zic ce conține fiecare în parte.

Cu toate astea, în aer se simte o tensiune. Și nu doar între cei aflați la mese care ar trebui să se bucure de un așa festin culinar.

 

💭 The menu – Comentariu

Filmul este un thriller, dar și ceva comedie, un fel de struțocămilă care vine la pachet cu niscai umor intelectual negru, dar și scene care-ți răscolesc stomacul sensibil.

Deși meniul narativ este cu mâncare, nu-i deloc despre mâncare, fiind o disertație cu privire la clasele sociale.

Sau poate creierul meu lihnit a luat-o razna și a început să dea fel și fel de interpretări fiecărei linguri sorbite din supa bine fiartă a scenariului.

Cu toate că haleala este doar un pretext, în mod clar fanii Chefi la cuțite vor avea orgasme multiple-n cerul palatin odată cu servirea fiecărui fel, unul mai fastuos decât cel anterior.

Trailerul este destul de criptic, nu lasă să transpire mai nimic din ceea ce se petrece în The menu, de aceea îmi este destul de greu să disec așa cum trebuie premisa.

Ideea este că unii au venit să mănânce pe săturate, alții să-și răsfețe papilele gustative cu cele mai sofisticate arome și exotice fonfleuri.

Tocmai de aici apare și schisma dintre participanții la această cină stranie, personajele nefiind deloc unele cu îngerul la vedere.

Mai degrabă fac parte din categoria mult îndrăgită de ăla cu coarne ascuțite și coadă jucăușă ce își așteaptă clienții cu cazanul încins.

Și secretele adânc ascunse încep să iasă la suprafață.

The menu

 

Nu pot să spun că este chiar imprevizibil deoarece este destul de transparent prin mesajul pe care îl transmite și care atacă fără milă eșalonul superior al omenirii.

Adică fițoșii aroganți care se cred nu doar miezul din dodoașcă, au impresia că-s ei toată dodoașca. Și asta doar pentru dețin bani grămadă, nu obținuți neapărat prin căi legale.

Iar The menu ne arată cum infatuarea lor excesivă duce la accese de grandomanie încât simțul realității le este distorsionat și ajung să se creadă niște mici Dumnezei care trebuie să fie distrați de către prostime în fel și chip.

Dar mă văd nevoit să repet, chiar dacă vă ia cu greață, asta este interpretarea pe care am dat-o filmului. Naiba știe dacă este și cea bună. Sau singura bună.

Vizual, impresionează doar prin ce este pe farfurie. Oricum prin altceva nu are cum să ne fure ochii pentru că mare parte din film are loc într-o singură încăpere, în restaurant.

Parcă începe să mi se ia de Anya Taylor-Joy, unde arunci un ochi, hop apare și ea în film. Nu că nu-i talentată, dar are un agent al naibii de bun de îi tot găsește roluri. Doar în anul ăsta a apărut în 3 filme, și nu din acelea de duzină, ci de renume, cu ștaif.

Dar nu ea fură show-ul aici, ci Ralph Fiennes care te bagă-n congelator cu interpretarea lui magistrală, sadică, rece, neclintită, a unui personaj care n-are deloc comportamentul unui chef.

Pare mai degrabă un Hitler care îți urează bun venit înainte să te bage în cuptor să te gazeze. Prea cinică și insensibilă comparația?

🏆 The menu – Verdict

Filmul este o satiră acidă, dar cu gust, care abordează diferența enormă dintre clasele sociale, un hău care nu face decât să se adâncească.

Nu vă uitați la felurile alambicate din farfurie, ci la reacțiile și comportamentul meschin al mesenilor.

Sarcasmul este la el acasă și scoate în evidență superficialitatea care ne înconjoară zi de zi și prefăcătoria adoptată de unii pentru a se da mai presus decât alții.

Și până la urmă, la drept vorbind, parcă uneori te saturi mai bine dintr-o porție de mici mâncată la botul calului, cu muștar îndoit, decât dintr-un fel de mâncare de stele Michelin, gen prepeliță virgină maturată în vin îmbuteliat în pieliță de caisă și perpelită în ulei de cocos crescut cu Mozzart, dar o prepeliță pe care o cauți cu lupa.

Dar nah, unii preferă să fie numiți sofisticați, chiar dacă le chiorăie mațele de foame.

La desert, nu pot spune că The menu vine cu multe inovații în genul său, să-i dau cuțitul de aur, dar este un film bine gătit, care mi-a plăcut pentru că trebuie să te uiți dincolo de aparențele așezate cu dichis în farfurie.

Ca atare, mă tirez, că deja simt cum mă apucă o simfonie intestinală, nu înainte de a blagoslovi The menu de 8 ori cu Săru`mâna pentru masă.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Recenzie video:

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Amsterdam

Amsterdam

Amsterdam a fost unul dintre cele mai așteptate filme ale anului 2022 în lista mea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.