The murderer

The murdererAm descoperit pe Netflix un film thailandez intitulat The murderer.

Nu știam nimic despre el, dar mi-a plăcut numele.

 

🎬 The murderer – Premisă

Undeva, într-un orășel ce aduce mai mult a comună, are loc o crimă.

Și nu una oarecare, ci cu multiple victime căsăpite prin diverse metode de hăcuire.

Care cu gâtul rupt, care cu mațele făcute coardă de sărit, care cu creierii împrăștiați drept îngrășământ, ce să mai, un potop de morți înfiorătoare.

Responsabil cu rezolvarea cazului este Nawat (Phetthai Vongkumlao – Tom yum goong), un copoi mai degrabă încurcă-lume, cu capsa pusă și fitilul scurt, care împarte sentințe fără să stea prea mult pe gânduri.

Suspectul principal este un alb acoperit de sânge din cap până în picioare care a fugit de la fața locului.

 

💭 The murderer – Comentariu 🍿

Filmul este unul care cere multă răbdare de la privitor. Așa l-am interpretat eu.

Este mai degrabă o comedie ciudată, un fel de Knives out, dar aflat la polul opus, cu un detectiv care nu este deloc susceptibil de inteligență și pentru care orice cuvânt e minciună dacă nu îi este pe plac.

Istericalele și ifosele lui care duc la explozii de nervozitate sunt cele care generează câteva secvențe de umor pentru că omul este chitit să-l înfunde pe albul nenorocit care le ia femeile și se însoară cu ele.

Asta chiar dacă martorii nu-l indică pe respectivul drept culpabil, fapt ce îl irită la culme pe Nawat care are (fabrică) dovezi pentru a-și susține acuzația.

Scenariul nu este foarte inteligent în sensul că da, misterul din jurul acelor morți este unul greu de pătruns, dar nu, nu ne oferă indicii palpabile pentru a ne da șansa să descoperim singuri răspunsul.

Sau dacă ni le furnizează, atunci ele sunt special confuze, că eu jucam săritul dintr-o tabără în alta.

Ba eram convins că săracul alb a nimerit într-o țară de nebuni care vor să-l vadă atârnat de ștreang, el neavând nicio vină în afară de aceea de a iubi o thailandeză focoasă.

Și totul i se întâmplă pentru că a picat în locul nepotrivit la momentul nepotrivit în secolul nepotrivit, fiind victima unor circumstanțe nefericite.

Ba eram sigur că el este autorul, o minte diabolică venită din vest, din civilizația capitalistă, care îi joacă pe degete cum vrea pe fraierii naivi thailandezi care n-au minte să se prindă ce plan malefic prestează albul machiavelic.

Și acest du-te-vino se desfășoară pe o durată de 90 – 100 de minute, filmul ducându-se spre 2 ore.

The murderer

 

De la un anumit punct devine cam plictisitoare această abordare că nici nu îmi dădea șanse să mă prind singur, dar nici nu îmi oferea ceva ieșit din comun care să mă țină atent pentru atât timp.

Urmăream evenimentele din mai multe perspective, așa cum au fost percepute de cei care le povesteau și trebuia să iau de bun ce îmi ziceau, deși nu eram convins că memoria nu îi ajută.

Ceea ce salvează filmul, și chiar îl salvează de la banalitate, este finalul apoteotic care o arde tangențial cu genialitatea.

Atunci ne este dezvăluit adevărul, unul care aduce cu sine multe răsturnări de situație la care nu m-aș fi gândit în veci.

Deși, dacă este să fac ca viteazul precum ciuperca după ploaie, ceva am mirosit eu într-un anume punct, dar nu am putut desluși micuța informație oferită.

 

🏆 The murderer – Verdict 👍 sau 👎

Este un film dificil de catalogat. Merită și nu merită urmărit.

Se scaldă în mediocritate comică, dar una destul de infantilă, cu strâmbături faciale și zbierete isterice, fără multă glagore-n scăfârlie și interes în desfășurarea acțiunii.

Însă, pe de altă parte, actul final este magnific și mi-a copulat mintea de câteva ori într-un timp foarte scurt, dovadă că la un moment dat scenariul a luat o pilulă de potență creativă.

Există și un clar substrat de ură care atentează la bunăstarea albilor străini care se bagă-n seamă prin Thailanda pe unde nu le fierbe oala.

Dar nu pot cataloga asta ca rasism modern, că acum e cool să-l urăști pe alb, ci mai degrabă ca o glumă inofensivă pentru că nu există multă răutate în ea, este cu scop jovial.

Mai ales că, dacă mai țin bine minte istorie, Thailanda nu a fost invadată sau colonizată de albii europeni precum India sau alte teritorii asiatice, să existe un motiv real de dușmănie.

Am să-i pun 7 străchini cu ciorbă tradițională doar pentru că a reușit să-mi dea lumea peste cap cu finalul magnific și plin de nebunie imaginativă.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Perfect days

Perfect days

Japonia se prezintă țanțoșă la Oscar cu Perfect days, un film regizat de neamțul Wim …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *