The sacrifice

Chinezii n-au treabă cu pandemia, The sacrifice fiind o producție proaspătă, lansată prin octombrie la ei și sosită în ograda mea acum, în decembrie.

Filmul este cu război, propagandă, sacrificiu, propagandă, eroism, propagandă, chestii din astea specifice unei producții în care în prim-plan este vreo conflagrație iscată din te miri ce prostie.

The sacrifice prezintă o scurtă bucată din războiul coreean de 3 ani în care s-a băgat în seamă și chinezul și suntem plantați în iulie 1953, la finalul acestei confruntări, când niște băieți tinerei au de trecut un pod. Nu încerc să mă dau deștept, nu cunosc amănunte, de unde veneau, unde se duceau, ce era atât de important la podul vieții, astea-s treburi de-ale lor, nici ei nu-l știu pe Mihai Viteazul al nostru.

Ideea este că podul respectiv era un punct strategic extrem de important și nenorociții de americani nu-i lăsau deloc pe chinezi să-l traverseze și îl bombardau cu fiecare ocazie.

Doar că în scenariu se bagă meșterul Manole, dar pe invers, ce dărâmau americanii cu bombele, refăceau imediat chinezii de mama focului, de nu se puteau ține avioanele cu bombardamentele, atât de repede lucrau ăștia câtă frunză, câtă iarbă.

Cam despre asta este filmul The sacrifice, misiunea unei trupe de soldați de a traversa, în ciuda tuturor obstacolelor explozive, nenorocitul ăla de pod, că de înotat nu i-a dat nimănui prin cap s-o facă, nu în film.

Și cum mă uitam eu așa la imaginile mișcătoare frumos colorate, brusc m-a lovit o revelație, bre nene, The sacrifice este copia fidelă a lui Dunkirk pentru că prezintă același lucru dar din perspective diferite, ba a chinezilor muncitori, ba a americanilor din avioane, ba a ălora cu flaku-n lanul de trestie de zahăr.

Practic vedem aceeași luptă surdă de la distanță, dar din unghiuri diferite. Ca atare, am primit scene repetate la foc automat în care difereau doar înclinația camerei de filmat și personajele din fața ei.

Cum deja eram obișnuit cu tehnica asta, nu m-a lăsat mut de uimire The sacrifice, mai ales că prezintă o confruntare despre care aveam prea puține informații, așa că mă uitam cam sictirit la filmul lipsit de emoții, pentru că nu știam cu cine să țin.

Nu impresionează cu nimic, în afară de un singur aspect, nu știu cum naiba au făcut-o și cu ce au filmat The sacrifice, dar imaginea este una dintre cele mai clare pe care le-am văzut. Arată mirobolant, chiar aveam impresia că iese firul de iarbă din ecran și îmi umple parchetul de roua dimineții.

Culmea, nici nu era 4K, dar arată mai bine ca un film în acest format. Asemenea claritate, tulai doamne, să tot fie la TV.

Dar în rest nu sare din schemă, aceleași confruntări sângeroase care se lasă cu pulverizări de trupuri umane și sânge împrăștiat în toate direcțiile. Și prezentarea acelorași decese în repetate rânduri a dus la desensibilizarea privitorului, impactul emoțional s-a dus pe apa râului pe care ăștia tot încearcă să-l traverseze, până la urmă cât să jelești după unul care moare de 3-4 ori în film?

Să zic că finalul este cel care mișcă un pic rotițele sufletului, dar asta doar pentru că eroismul este dus într-o zonă extremistă de propagandă exagerată, dar care în cazul de față își face treaba.

The sacrifice pare un film făcut la comandă, tot ce este posibil, în care nu contează povestea personajelor principale sau fundația care a stat la baza acestuia, a primat eroismul oștenilor chinezi care nu s-au lăsat înfrânți de capitalismul boilor americani și au înfruntat cu îndârjire toate nenorocirile pe care unchiul Sam le-a aruncat în capul lor.

Așteptam și eu ceva cu adevărat bun, ca The brotherhood of war, care atacă subiectul aceluiași război coreean, dar am primit o mostră impecabilă de propagandă dusă la cel mai înalt nivel de expertiză comunistă pe care și americanii ar fi invidioși.

Nu-i cel mai rău film de război, dar nici mare orez fiert nu este, se situează undeva la granița dintre meh și ok și, cum rămân fără muniție, finalizez asaltul cu 5 proiectile pentru The sacrifice.

2.5 out of 5 stars (2,5 / 5)

https://www.youtube.com/watch?v=ov8_mWMVYB0

Link IMDB

About admin

Check Also

The roundup: Punishment

The roundup: Punishment

Se pare că nu trece anul și mai apare un film din această serie, 2024 …

2 comments

  1. Salut! Urmeaza recenzia si la The Eight Hundred 2020? Mersi!

    • Salut, da, cu siguranță vine și ea, în zilele viitoare, probabil luni sau marți. Sper să fie mai bun ca The sacrifice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *