The secret of Pin-Up Island

The secret of Pin-Up IslandThe secret of Pin-Up Island sună a film englezesc, dar este unul de pe meleagurile noastre.

 

🎬 The secret of Pin-Up Island – Premisă 📖

Alesia (Rina Gri) se trezește captivă într-un fel de uzină uriașă abandonată și decrepită, fără să-și aducă aminte cum a ajuns acolo.

De parcă nu era suficient de confuză, un mesaj criptic o bagă și mai mult în ceață.

Aparent, omenirea este pe ducă din cauza unui virus mortal și au mai rămas puține specimene sănătoase pentru a asigura perpetuarea speciei.

Vocea misterioasă speră ca Alesia să se numere printre ele, dar pentru asta trebuie să treacă un test complicat.

Fără să mă afund mai mult în măruntaiele premisei, este suficient să menționez că ea trebuie să găsească ieșirea din acel loc ce seamănă cu un labirint, să-și strângă o echipă și să ajungă pe insula Pin-Up.

 

💭 The secret of Pin-Up Island – Comentariu 🍿

Ca laudă, pot spune că filmul este original în peisajul autohton românesc.

Și nu prea, dacă zic cu ce altă peliculă recentă seamănă, deja se cam spulberă toată șmecheria.

Însă măcar povestea este inovativă, se duce spre un thriller psihologic de genul „mindfuck‟ pentru că știi că nimic nu este ceea ce pare la prima vedere.

Nu este greu să te prinzi că locul respectiv nu este unul real pentru că totul se desfășoară ca o combinație de joc video cu un „escape room‟.

Odată ce am sesizat treaba asta, că nici nu a durat mult, vreo 10 secunde, am început să o iau la galop în încercarea de a-mi da seama ce se petrece cu adevărat.

Așa că nu am avut ce face și am abordat filmul fix ca pe un joc video, atent la orice detaliu ce părea lipsit de importanță și la orice dantelărie narativă care m-ar fi putut pune pe calea cea dreaptă.

Scenariul este perfid, știe exact pe ce butoane cerebrale să apese pentru a-și dresa spectatorul să recurgă la anumite acțiuni.

Cu mine i-a mers, că nu m-am putut abține, cum camerele erau pline până la refuz de elemente de decor, m-am chiorât la fiecare colțișor pentru a dibui indicii revelatoare.

Sunt convins că scenaristul și-a râs în barbă când și-a imaginat filmul pentru că sunt multe informații de extras din camere, dar nu știam dacă au sau nu utilitate.

Acum nu vă imaginați vreo capodoperă pentru că pe parcurs devine destul de obositoare repetarea anumitor acțiuni, fapt ce mi-a tocat din răbdare.

Odată ce m-am prins care este chestiunea în cauză, că filmul nu este chiar atât de inteligent pe cât se crede, am tot așteptat să se termine pentru a-mi confirma bănuiala.

Exagerează cu plimbatul neîncetat prin aceleași camere și discuțiile seci și robotizate, cele două elemente narative ducând la lungirea nejustificată a peliculei.

The secret of Pin-Up Island

 

Deși este o producție ieftină, și de multe ori tehnica își arată limitările, este de apreciat imaginația de care au dat dovadă cei care s-au ocupat de scenografia complexă și estetica vizualului.

Predomină culoarea galbenă, ceea ce ar sugera veselie, că nu te gândești la lucruri urâte pe care să le asociezi cu această culoare, costumele sunt asemănătoare, dar un pic diferite, iar grafica este drăguță, chit că arată ca un joc stocat pe 2-3 dischete.

Camera de filmat este fixă, doar personajele se mișcă prin fața ei, avem și inserțiile cu diferite informații, ba chiar și celebrele NPC-uri care repetau eternele 2-3 replici prost codate de un indian nedormit.

Nu am idee cine-s actorii, de fapt, actrițele, că nu este picior de bărbat primprejur, ceea ce mi-a ridicat niște semne de întrebare.

Mai mult decât atât, erau doar tinere în plenitudinea forțelor procreatoare, așa că nu prea îmi dădeam seama la ce ajută acel test fără sens în contextul oferit la început.

Nu am avut loc de jonglat cu partea psihologică a filmului, n-am cum menționa ce probleme traumatice abordează și care este scopul real al acțiunii pentru că aș strica jucăria.

Nu vreau să mă joc cu mintea voastră, însă trebuie să mă credeți pe cuvânt de pioner când zic că se înfige adânc în această tematică ofertantă.

 

🏆 The secret of Pin-Up Island – Verdict 👍 sau 👎?

Observ că prinde tot mai mult moda asta iritantă de a face filme românești vorbite într-o limbă engleză pocită.

Aici dialogurile (sau multe dintre ele) au fost puse în post-producție, ceea ce a dus la o grămadă de nesincronizări.

Măcar s-a auzit bine, cu ecou de studio, dar am înțeles replicile și fără subtitrarea din limba română.

Nu sunt atât de critic cu alegerea oarecum normală pentru că actrița principală nu-i de pe la noi, însă tot a deranjat auditiv.

Este lesne de înțeles că m-a enervat tărășenia asta, or căuta succes pe la alții, dar mai întâi să-l găsească la noi în țară.

N-aș băga mâna în foc că vorbitorii de engleză ar da buluc la un film vorbit într-o limbă atât de stâlcită, așa cum este acest film sau Kingdom of Judas, că și pe el l-am porcăit pentru asta.

Finalul se vrea a fi bulversant, dar până la el tabloul era deja complet, dezvăluirea a venit la ceva timp după ce am descuiat cufărul misterului.

Apropo, există un singur lucru pe care nu l-am priceput, și nu știu dacă așa s-a nimerit să fie ca urmare a unor reglementări de urmat (pentru că filmările au avut loc la AZO Mureș) sau chiar există o simbolistică la mijloc.

Așa că întreb și eu, poate din cei 1.781 de oameni, că atâția au văzut filmul în prima săptămână, o fi cineva care citește pe aici și îmi oferă un răspuns.

Au stingătoarele roșii prezente ÎN FIECARE ÎNCĂPERE vreo semnificație?

M-am tot scremut să mă prind care este șpilul psihologic, dar nu am reușit.

Ar fi fain ca ele să fie acolo doar de flori de măr, fără să însemne ceva, și eu să mă fi dat de pomană cu capul de pereți, perpelindu-mă să le înțeleg sensul.

În ciuda unor defecte, cum ar fi ritmul haotic și lent, filmul este chiar decent pentru că este proaspăt pentru România, are o idee intelectuală interesantă și o realizare tehnică meritorie, de aceea am să-i umplu 7 stingătoare.

 

PS. Vă recomand SĂ NU CITIȚI sinopsisul de pe IMDB și Cinemagia pentru că dă spoilerul suprem.

Cine l-a conceput e un mare cretin. Și nu mă feresc de cuvinte, mi se rupe cine se ofensează, dar ăsta este adevărul, echipa de marketing (și sunt generos când zic echipă) chiar a sabotat filmul prin alegerea acestei descrieri imbecile.

De aceea nu las nici trailerul, nici linkul către IMDB, ambele explică filmul ca la proști.

Imaginați-vă că vă așezați să vedeți pentru prima oară Star Wars, fără să știți despre ce este vorba, și textul de început este următorul:

„Într-o galaxie îndepărtată, Darth Vader, tatăl lui Luke Skywalker, vrea să cucerească universul, iar Leia, sora aceluiași Luke, este captiva lui Jabba‟.

Nu ați fi luat-o apoi razna când acele dezvăluiri colosale nu ar mai fi avut vreun impact că deja le știați?

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

The secret of Pin-Up Island

About admin

Check Also

Die theorie von allem

Die theorie von allem

Die theorie von allem se anunța a fi un film serios și inteligent pe care …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *