The tax collector

Mamma mia, ce recenzii nasoale are The tax collector, abia după ce am văzut filmul am aruncat un ochi să văd ce zice lumea despre el.

Amu` dacă-s de acord sau nu cu acele recenzii rămâne de văzut, așa că stați pe aproape.

Filmul, scris și regizat de David Ayer (Fury, Suicide squad, Bright), ne duce în infama lume a prafului de copt ilegal din Los Angeles acolo unde verii noștri de limbă, mexicanii, fac legea.

David (Bobby Soto) este un colector de taxe, un tânăr șmecher a cărui singură treabă este aceea de a aduna la timp și până la fiecare dolar taxele datorate de cei care împrăștie drogurile pe teritoriul misteriosului Wizard.

Treburile merg bine, David se descurcă onorabil, nevasta-i frumoasă, deși cam botoasă, copiii ascultători, familia numeroasă, da-s mulți, băi nene, și toți sunt băgați în afacerea cu drogurile, câinele de vânătoare, adică nenea Creeper (Shia LaBeouf), bagă-n sperieți și pe dracul, așa că nimeni nu are curajul să crâcnească în fața lui David știind că diabolicul Creeper nu are nevoie de multe motive pentru a-și pune la treabă aptitudinile hăcuitoare.

Practic, The tax collector nu are, momentan, personaje pozitive, adulții fiind toți niște candidați excelenți pentru un sejur îndelungat la pârnaie, pentru că sunt scursuri ce nu merită izbăvire.

Măi frate, și începe filmul cu intrigă, continuă cu intrigă, îmi mai dă ceva intrigă, deja mă luase cu nădușeli întrebându-mă dacă se mai și întâmplă ceva interesant în The tax collector sau tot ce o să văd este cum David strânge banii de la împrăștiatorii de bicarbonat de sodiu halucinogen.

Târziu, prea târziu, intră în scenă combustibilul care aprinde filmul sub forma lui Conejo, un rival de temut al lui Wizard care provoacă haos în lumea interlopă în care este plasată acțiunea din film.

The tax collector nu-i cine știe ce când vine vorba de premisă, războaie între mafioți drogangii am tot văzut, așa că aici nu câștigă puncte pentru originalitate.

Nu este un film bun pentru că nu aduce nimic nou în prim-plan și păcătuiește printr-un scenariu slăbuț care are multe lacune, mai ales din cauza faptului că ne construiește un personaj ducându-l pe niște culmi criminale inimaginabile și abia aștepți să-l vezi în acțiune și, când colo, fleoșc mamaie.

În rest se știe, avem parte de confruntări între bande rivale, se moare mult, se înjură non-stop, se spun rugăciuni multe, este folosit un limbaj plin de jargon caracteristic acelei lumi criminale, iar detaliile despre modul în care afacerea cu droguri este organizată sunt atât de migăloase și exacte încât mă întreb dacă nu cumva David Ayer s-a consultat cu vreun rege din ăsta al drogurilor în scrierea scenariului.

Pot spune că, dincolo de celelalte hibe ale filmului, cea mai mare problemă este faptul că mi s-a-ndoit paloșu` de soarta personajelor, mi se rupea de cine crapă și de cine scapă pentru că, deși filmul vrea să te facă să ții cu o tabără, realitatea este că toți sunt otrepe.

Este ca și cum două clanuri de cocalari interlopi scăpați prea des în saloanele naturale de bronzat se apucă să se tatueze cu săbiile și eu trebuie să țin cu un clan. Hai jet de aici, din partea mea să se măcelărească toți, cam ăsta era nivelul meu de atașare emoțională față de personajele din The tax collector.

Ce ridică filmul un pic deasupra liniei de plutire este violența exagerată. Poate și pentru că în ultima perioadă nu mai sunt filme atât de serioase din acest punct de vedere am apreciat The tax collector pentru faptul că nu are perdea, e cu sânge mult, cu vătămări corporale ce ar face și un medic legist să strâmbe din nas, ce să mai, oamenii nu au grețuri când vine vorba de a despica anatomia umană în felurite chipuri brutale.

The tax collector este doar un film generic, nimic mai mult, are câteva elemente interesante, dar ele sunt mult pe planul secund, are un antagonist primar (că așa, toți sunt răufăcători) care te oripilează și multă acțiune sângeroasă concentrată, din păcate, spre final, altfel primele 45 de minute sunt trase de păr inutil.

Deși Shia LaBeouf (The Peanut Butter Falcon, Borg McEnroe) joacă bine, de fapt, cel mai bine dintre toți actorii,  cu greu am putut să mi-l închipui în rol de psihopat criminal care trăiește pentru a ucide în cele mai cumplite modalități. Și nu puteam să-mi iau ochii de la urechile lui.

The tax collector este meh, are 45 de minute incipiente de nimic urmate de alte 45 de minute desfășurate într-un ritm accelerat, se trece de la maraton octogenar la sprintul lui Usain Bolt fără scene intermediare și ritmul este complet aiurea, lipsit de omogenitate, plus unghiurile de filmare sunt ciudate.

Ca atare, trebuie să mă alătur și eu celor care nu laudă acest film. Bine, nu-s la nivelul ăla în care să-l consider cel mai prost film, dar nici bun nu este, mai mult de 5 (și asta pentru acțiunea violentă) nu pot să îi dau.

2.5 out of 5 stars (2,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

The beekeeper

The beekeeper

Jason Statham revine pe marile ecrane cu The beekeeper, un film de acțiune, că doar …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *