The vault

O dau din prima pe șleau, The vault (Way down) este versiunea în format de film a serialului La casa de papel.

Probabil unora deja le sclipesc ochii, alții au apăsat deja butonul X, neinteresați de subiect.

Ce este drept, un pic de țeapă mi-am luat, la câte nume spaniole în dreptul producătorilor am citit la început, chiar am crezut că e o producție get beget iberică.

Dar apoi a început să se audă engleza și să apară actorii non-spanioli.

Hai să se scufundăm un pic în premisă, Walter (Liam Cunningham – Game of thrones, 24 hours to live) este un mare baștan care n-are ce face cu banii și își ia o pasiune scumpă, vânatul de comori pierdute. Cea mai recentă aventură îl pune pe urmele unei averi inestimabile, chiar și pentru el. Dar îi lipsește ultima piesă care să-i dezvăluie locația. Din nefericire pentru el, ceea ce îi trebuie este adânc ascuns în unul dintre cele ”mai impenetrabile„ locuri de pe planetă. Și nu, nu vorbesc de mințea Șoșoacăi, acolo nimeni nu poate pătrunde, ci despre Banca Spaniei. Ce surpriză, fix acolo unde și gașca Profesorului s-a băgat în seamă.

Așa că nen-tu Walter transferă câțiva jucători de clasă mondială în echipa lui și se pune de-un plan demn de Ocean`s 8 cuplat cu Mission impossible cu acțiunea plasată fix pe perioada desfășurării Campionatului Mondial de Fotbal din 2010.

The vault nu dă pe dinafară de originalitate în ceea ce privește povestea, seamănă prea mult cu serialul mai sus pomenit, deja locațiile îmi păreau cunoscute, dar asta nu înseamnă neapărat că este un film de aruncat la gunoi.

Cea mai interesantă parte este, culmea, prima jumătate, cea destinată planificării teoretice și rezolvării diverselor probleme ce par a nu avea soluție la prima vedere. Acolo a fost concentrată întreaga inteligență a scenariului pentru că deși nu se petrece ceva palpitant din punct de vedere al confruntărilor, ritmul este alert la nivel cerebral și ingeniozitatea soluțiilor, prin simplitatea lor, fac din The vault un film plăcut de urmărit.

Din nefericire pentru The vault, urmează o parte secundă, cea cu execuția planului, care cade destul de adânc în butoiul cu ridicol pentru că se pare că scenariștii au uitat complet regulile și amănuntele pe care tot ei ni le-au prezentat în partea teoretică.

Deși ni se trâmbițează cât de ermetică este Banca Spaniei, filmul ne delectează cu o serie de acțiuni care contrazic complet ceea ce ni se spusese anterior, practic intră ăștia mai ușor ca în bârlogul unei centuriste căreia i-ai arătat portofelul burdușit de bancnote.

Știu că planul de acasă nu se potrivește cu cel de la piață, dar ăștia se bazează pe un șir infinit de coincidențe, momente convenabile, pe noroc imens, depinzând de factori externi pe care nu-i pot controla, fapt ce m-a făcut să mă întreb care a mai fost rostul primei părți dacă oricum planul este aruncat la gunoi și se improvizează la greu.

Toate giumbușlucurile specifice unui heist movie sunt prezente în The vault, Doamne ferește să vină cu ceva nou în acest domeniu.

Mi-a plăcut că filmul arată scump ca imagine, zici că este vreun blockbuster, deși este o ieftineală de producție din moment ce nu l-au găsit decât pe Freddie „Față constipată” Highmore să joace rolul principal.

Noroc că prin film se mai preumblă nume cunoscute din cinematografia spaniolă precum Jose Coronado (Contratiempo, Secuestro, Cien años de perdón) sau Luis Tosar (Quien a hierro mata, El desconocido).

Și mai este un actor de zici că era Mihai Petre, atât de bine seamănă, Sam Riley (Maleficent: Mistress of evil).

Sunt cam dezamăgit, aveam așteptări mai mari de la un film până la urmă spaniol, regizat și scris de spanioli, dar vorbit în engleză, însă The vault pornește interesant și parcă este lovit în moalele capului pe la jumătate pentru că dintr-o producție inteligentă se transformă într-un film de duzină plin de erori, plot-holes și rezolvări SF inventate pe loc.

Dar este un film lejer și distractiv în proporții modice, nu reușește să te enerveze în așa măsură încât fălcile să ți se încleșteze periculos, dar nici nu am prin buzunare vreo firimitură de laudă să-i dau cadou, mai bine revedeți unul din Ocean`s-urile alea bune pentru că lui The vault îi voi cântări doar 6 kilograme de aur.

3 out of 5 stars (3 / 5)

https://www.youtube.com/watch?v=GbXPV-TnD_k

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Starship troopers

Starship troopers

Nu știu dacă poate fi considerat chiar un clasic, dar mi s-a năzărit să revăd …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *