The witches

The witches este un alt remake marca Hollywood, fără număr, fără noimă, de data asta al filmului din 1990.

Povestea este adaptată după o scriere a lui Roald Dahl și ne invită într-o lume în care vrăjitoarele sunt peste tot, așa cum vocea lui Chris Rock ne narează la început de film. De ce voce? Aflați din film.

Și scârbele astea de vrăjitoare au boală pe copii, și nu pe cineva anume, ci pe toți puradeii din lume pentru că mirosul lor pentru ele este de caca.

Astfel, cea mai perversă dintre ele, șefa vrăjitoarelor, prea găunoasa și prea chelboasa și permanent cu semnul obscen în încălțări, jucată de Anne Hathaway (The hustle, Serenity, Ocean`s 8), pune la cale un plan diabolic de a scăpa de toți mucoșii din lume. Și ideea ei nu se duce spre genocid infantil, nu, deloc, ci concepe ceva cu mult mai sinistru.

Însă lucrurile nu merg atât de lin pentru confederația spurcăciunilor elegante pentru că un puștiulică de doar șapte anișori, ce a trecut printr-o tragedie inimaginabilă, și care este îngrijit de mă-sa mare (Octavia Spencer – Ma, Hidden figures, The shape of water) află despre abominația pusă la cale de convenția scămoșitelor țâfnoase și va încerca să contracareze cu un plan la fel de îndrăzneț pentru a perturba bucuria măturistelor manuale.

Măi, ce să comentez despre The witches? Filmul este pentru copii, de unde și ratingul PG. Și întreaga poveste este conturată astfel încât să se adreseze și să fie pe placul celor mici, fără a avea ceva semințe de interes pentru adulți.

Este filmul regizat de Robert Zemeckis unul bun?

Din punctul meu de vedere nu prea, însă adevărul este că The witches este o producție ce nu mă avea în gând ca audiență principală, așa că încerc, pe cât posibil, să disec filmul cum mă pricep.

Ce m-a frapat înainte de toate a fost faptul că, în ciuda ratingului PG, filmul are câteva secvențe terifiante chiar și pentru un adult, darămite pentru un puțan de 6-7 ani. Nu mai înțeleg nimic din modul în care filmele primesc aceste ratinguri. Aici avem parte de câteva transformări grotești și imagini precum asta:

care în contextul filmului sunt destul de șocante, dar aparent nu este nicio problemă pentru a fi urmărite de cei mici?

Într-adevăr, tot în The witches sunt și animale vorbitoare, dar nu știu dacă o chestie drăguță anihilează una de coșmar.

Acțiunea este tipică pentru filmele destinate celor mici, nimic incitant sau impresionant, previzibilitatea fiind pe ordinea de zi.

La câte nume mari sunt în spatele acestui film, de la regizorul Robert Zemeckis până la unul din scenariști, Guillermo del Toro, și chiar Alfonso Cuaron printre producători, aveam pretenții mari de la un asemenea film.

În schimb, The witches este doar un remake fleșcăit, upgradat cu tehnologia modernă, dar care a uitat pe traseu farmecul și emoția. Efectele speciale nu arată deloc bine, ba chiar pe alocuri sunt foarte neinspirate, măcar filmul original din 1990 a avut o scuză, tehnologia învechită și un buget redus, dar cel din 2020 nu are motive plauzibile pentru rateu în afară de lipsa totală de interes pentru un produs de calitate, pe ideea de ce să ne chinuim să facem un Saint Jacques când mai bine trântim o shaorma fadă.

Acest remake este încă o dovadă că încetul cu încetul originalitatea este dată la o parte de marii producători care preferă să stoarcă proprietățile intelectuale până la ultima picătură, nefiind prea interesați de ceva calitativ, bazându-ne pe recognoscibilitatea anterioară a produsului. Scenariul este praf pentru gustul meu, logica este evaporată complet, deși poate am pretenții prea mari ca tocmai într-un film infantil să fie respectate anumite legi ale bunului simț, și nu mă refer la prezența vrăjitoarelor, ci la mediul înconjurător și comportamentul oamenilor în general.

Văd că lumea este tare cătrănită și azvârle cu vrăji veninoase în direcția filmului și, din nefericire pentru The witches, nu am altceva de făcut decât să mă alătur turmei pentru că deja se exagerează cu aceste remake-uri stupide, fără conținut calitativ, în care se aruncă bani pe nume mari și efecte speciale (aici chiar slabe) în ideea că vaca de muls, pardon, spectatorul, va căsca gura laudativ la film că vorba aia, este bazat pe ceva cunoscut.

Alo, Hollywood, se aude? Remake ca remake, dar să fie și bun, altfel nu are sens. Luați aminte de la The thing sau Scarface, ambele remake-uri, ambele filme excelente.

Nu-mi rămâne de făcut decât să ridic o mână de vrăjitoare și câte degete are, atât va fi și nota pentru acest film, adică 3.

1.5 out of 5 stars (1,5 / 5)

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Poor things

Poor things

Noi, ăștia sărmani, nu avem parte de lucruri frumoase decât mai târziu. Așa cum a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *