The wonder

The wonderPRI 047

The wonder s-a născut pe Netflix și este un film cu motive religioase.

 

🎬 The wonder – Premisă

Florence Pugh (Don`t worry darling) este Lib, o asistentă care primește misiunea de a observa o tânără fată despre care se presupune că ar fi o minune de la Dumnezeu.

De patru luni se pare că n-a mai pus mâncare în gură și se hrănește doar cu mană cerească și rugăciuni.

Cum astea nu-s numele unor meniuri de la KFC, Lib devine foarte contrariată și se pune pe luat notițe.

Pregătirea ei medicală o împiedică să creadă aceste baliverne, că nimeni nu postește 4 luni și apucă să mai și trăiască.

Dar dacă este adevărat?

Ah, să nu uit, acțiunea are loc în secolul XIX într-un sătuc izolat.

 

💭 The wonder – Comentariu

Filmul este unul mai special, să-i zic așa, aduce oarecum cu Hellhole, fără să fie horror.

Asta pentru că are ca subiect confruntarea dintre dogma religioasă și cercetarea științifică, două curente de gândire care nu prea se împacă.

The wonder ne pune la treabă să descoperim adevărul din spatele acestui presupus miracol.

Chiar trăiește fata fără mâncare, doar cu rugăciuni, sau totul este un șiretlic pus la cale pentru a atrage atenția celor care nu se pun în pat fără să arunce un ochi pe un verset din Biblie?

Filmul ne hrănește foarte lent cu amănunte, mie unul mi s-a făcut destul de rapid foame pentru că nu era suficient ceea ce îmi oferea narațiunea.

The wonder

 

Creierul fiindu-mi setat pe partea științifică, a mirosit rapid că este servit cu un castron zdravăn de vrăjeală. Am concluzionat că la mijloc este vorba de surori gemene care fac cu schimbul.

Mândru de mine, deja ceream nota de plată să mă cărăbănesc de la film, când zbang, am primit un crucifix peste degete pentru că m-am înșelat.

Nu știu ce să zic, pornește atractiv, nimic de comentat, dar arderea narativă prea lentă și insistența cu care lâncezește pe un subiect deja dezbătut nu au fost suficiente pentru a mă ține în priză tot timpul.

Ce pot să scriu este că filmu-i trist, foarte trist. Și fără să supăr intenționat pe cineva, arată până unde poate duce habotnicia exagerată, încrederea oarbă (fără a cerceta) în religie.

Ne prezintă ce se întâmplă cu mințile mult prea odihnite care iau de bun ce zice popa, nu ce spune doctorul.

Dar nici nu denigrează complet religia, filmul știe să valseze grațios prin acest teritoriu plin de nisipuri mișcătoare și prezintă și aspectele pozitive ale credinței, celei adevărate.

 

🏆 The wonder – Verdict

Scenariul jonglează cu mesaje directe, fără ascunzișuri, cu privire la puterea credinței, dar și la pericolul naivității acute.

Atmosfera este una apăsătoare, simți cumva negura dramei care se desfășoară în micuța casă modestă în care educația este lăsată la ușă pentru că întâietate are lumânarea aprinsă.

Suferință, credință, fanatism religios, dileme morale, avem de toate în The wonder, film care ne trece prin diverse stări emoționale.

În mod clar are un impact mai puternic pentru cei care au trecut prin asemenea experiențe traumatizante.

Dar pe mine m-a cam lăsat rece, nu că este un film rău, însă mi-a ținut niște predici la care deja am achiesat de mult timp.

Filmul este intens ca nucleu, dar lent ca desfășurare, nu prea-mi vine să-l pup cu patos, dar primește 6 îmbucături de mâncare.

3 out of 5 stars (3 / 5)

YouTube #shorts:

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Marocco

Marocco

Trebuia să-mi clătesc ochii cu un film românesc mai cu viziune artistică după ce am …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *