Time trap

Time trap

Nu am mai văzut de ceva vreme un film având ca subiect principal timpul, genul meu preferat de film, așa că m-am bucurat când am dat peste Time trap.

Căutam cu totul altceva și pur și simplu mi-a sărit în ochi titlul. Mi-a fost suficient să citesc Time trap și să zic: Al meu ești.

Nici măcar o secundă de trailer nu am urmărit și nici măcar vreun rând despre povestea filmului nu am citit.

O să îmi fie extrem de greu să vă aduc la cunoștință câte ceva despre această producție pentru că, fiind un film care tratează timpul și relativitatea lui, este clar că nu pot ocoli spoilerele.

Așa că recenzia o să fie redusă, relativ scurtă, și o să încerc să spicuiesc măcar niscai frânturi incipiente din poveste.

Un profesor de arheologie dispare într-un sistem alambicat de peșteri în căutarea familiei dispărute cu decenii în urmă și a unei iluzorii fântâni a tinereții. Și cum dispare și el de pe fața pământului, rămâne în sarcina unor studenți ai profesorului Hopper să îl caute în aceleași peșteri.

Alături de alți prieteni, cu toții adolescenți, își iau inima-n dinți și sfoara-n rucsac și pornesc pe urmele profesorului cu speranța că vor termina rapid căutarea pentru a-și vedea de treburile lor de pubertani, care un film, care un pornache, care o gagică, nah, fiecare cu ale lui, după posibilități.

Însă odată ajunși în peșteră, pare că sunt sabotați de cineva pentru că le este tăiată coarda folosită la cățărare și rămân blocați în peștera lui Pazvante chioru`.

Nu trece mult timp și încep să se petreacă lucruri din ce în ce mai ciudate, toate având legătură, evident, cu timpul.

Ajunge, cam atât despre intrigă, nu pot să mă duc cu povestea mai mult de primele 10 minute din Time trap, puneți și voi mâna de urmăriți filmul dacă am reușit să vă captez atenția.

Ținând cont că nu am auzit de film decât în momentul în care am dat peste el, mi-am dat seama că este un low budget în adevăratul sens al cuvântului, pare-se că toată șmecheria a costat un milion de dolari (sau chiar două, informațiile se cam bat cap în cap), lucru care se vede din plin în film.

Toată acțiunea, vorba vine acțiune, se petrece într-o peșteră așa că efectele speciale sunt tăiate de pe listă și au fost găsiți actorii cei mai ieftini de pe piață.

Însă trebuie să recunosc că nu întotdeauna bugetul imens este cel care contează la un film care tratează un astfel de subiect, ci ideea este cea mai importantă, dacă ideea este proastă, atunci și filmul va fi unul la fel de prost.

Din fericire, în Time trap ideea pe care se bazează scenariul este una extrem de interesantă și nu foarte exploatată în filme (două nume care-mi vin în minte sunt Interstellar și Time machine), așa că nici nu a contat faptul că filmul arată extrem de ieftin din punct de vedere al tehnicilor folosite și că actoria abia este tolerabilă.

M-au intrigat ideea și efectele cauzate de modul în care timpul se scurge în mod diferit în film.

De asemenea, m-a surprins plăcut lipsa paradoxurilor întâlnite în mai toate filmele de acest gen. Mă rog, aici nu a fost vorba chiar de călătorii în timp în adevăratul sens al cuvântului, sunt câteva discrepanțe, nu foarte deranjante, dar am închis un ochi pentru că povestea devenea tot mai interesantă și efectele generate la scară universală căpătau o amploare tot mai grandioasă.

Pentru cine investește cu adevărat atenție în acest film, Time trap devine extrem de trist pe alocuri și te pune pe gânduri cu privire la efemeritatea unei singure clipiri care este chiar viața noastră trecătoare. Urmăream filmul și mi se punea câte un nod un gât realizând ce vrea Time trap să transmită către spectator.

Putea fi scenariul mai cizelat? În mod clar da. Mai ales în ceea ce privește reacțiile complet nerealiste ale personajelor care puse în fața unor situații cu adevărat extraordinare și terifiante, se comportă de parcă ar fi aflat că mall-ul este închis într-o zi de duminică.

Așa cum se întâmplă în astfel de situații, ideea este nemaipomenită, cu mult potențial, dar execuția lasă de dorit pentru că niciun mare studio nu mai investește în așa ceva, existând un mare risc ca filmul să fie un eșec de box office chiar dacă din punct de vedere calitativ excelează.

O să închei aici cu o notă extrem de mare, un 8, notă dată mai mult pentru ideea din spatele filmului decât pentru execuția destul de șubredă și actoria sub-mediocră, bile negre scuzabile de lipsa posibilităților financiare.

 

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Dune: Part Two

Dune: Part Two

După prostia celor de la WB de a lansa Dune: Part One simultan în cinematografe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *