Titanic

Titanic

Top AFI 100

Locul 083 – Titanic

După 20 de ani revăd Titanic și, deși a trecut atât timp, memoria a fost menținută proaspătă de prezența permanentă a acestuia în discuțiile cu privire la cele mai cele filme. Și pe bună dreptate.

Recunosc că primele vizionări din tinerețe nu m-au dat pe spate. Și acum rețin cu claritate cum râdeam în sala de cinema când domnișoarele se perpeleau toate la anumite scene.

Dar acum, după 20 de ani, oare ce părere am despre film?

Ce să spun despre povestea din spatele filmului din moment ce este unul dintre cele mai celebre evenimente din istoria recentă a umanității?

În aprilie 1912, vaporul indestructibil, nescufundabil, așa cum era considerat la acea vreme, o minune a ingineriei, Titanic, pleca în călătoria de inițiere având la bord peste 2.200 de suflete din toate clasele sociale.

Rose, interpretată de Kate Winslet, face parte din eșalonul superior al societății, gata pregătită de măritiș cu un bogătan fără scrupule, fără a-l iubi, dar mentalitatea era una arhaică (bine, nu a dispărut nici astăzi) și anume că iubirea pălește în fața prosperității financiare.

La polul opus se află Jack (Leonardo DiCaprio), un artist desenator, spirit liber, dar cu mațele cântând în permanență serenade, care se nimerește din întâmplare în găleata imensă plutitoare.

La fel cum scufundarea Titanicului nu este un secret, este de lesne înțeles că între cele două personaje se înfiripă o neașteptată poveste de dragoste, aproape imposibilă la acea vreme, o uniune între eleganța și bățu-nfipt caracteristice aristocrației bogate, dar doar financiar, cu naturalețea și senzația de foame permanentă oferite de sărăcia lucie, dar fericită.

Titanic este o epopee de trei ore care îmbină o poveste de dragoste neortodoxă cu un „disaster movie” de toată lauda.

Practic avem parte de două filme la preț de unul singur. Primele 90 de minute se concentrează pe creionarea (să fiu în ton cu talentul lui Jack) celor câteva personaje care ne captează atenția (și sunt destule), iar ultimele 90 de minute sunt rezervate recreării catastrofei care a dus la scufundarea celui mai celebru vapor din istorie.

Abia acum îmi dau seama ce imensitate de film a fost James Cameron capabil să realizeze cu acest Titanic.

Chiar și acum, după atâta amar de timp, filmul se ține extraordinar, realizarea tehnică este ireproșabilă, efectele speciale (în mare parte) sunt fără cusur, practic simți că ești la bordul Titanicului, atât de reală este reproducerea catastrofei și a vaporului. Nu doar scenele cu vaporul îți taie răsuflarea, ci și niște elemente care nu atrag atenția la prima vedere, cum ar fi tranziția dintre nou și vechi, dintre Titanicul aflat pe culmile gloriei și Titanicul aflat pe fundul oceanului.

Desigur, sunt și câteva momente nefaste, în care se vede clar folosirea ecranului verde, mai ales pe timp de noapte, dar scenele care prezintă scufundarea sunt colosale și generează o senzație de dramatism, haos, teroare și dezgust cum rar mi-a fost dat să trăiesc la un film.

Da, sunt o grămadă de anacronisme, erori în continuitate, în geografie, chiar foarte multe, dar oarecum de înțeles ținând cont de magnitudinea producției. Dar astea nu știrbesc deloc din farmecul de netăgăduit al filmului.

Practic, nu am urmărit Titanic, am trăit Titanic datorită măiestriei cu care James Cameron a transpus pe ecran această bucată de istorie ce nu cred că va fi uitată vreodată.

Ptiu, cred că o să mă lungesc cam mult că nici măcar nu ajunsei la povestea de dragoste.

Aici filmul nu pescuiește prea multă originalitate prin iubirea dintre sărmana fată bogată, închistată într-o bulă socială fără ieșire, fără să aibă ceva de spus, și bogatul spiritual băiat sărman, șarmant și descurcăreț în orice situație.

Te face pe alocuri să devii destul de incredul și să ridici din sprâncene la câteva acțiuni ce nu par deloc realiste, dar în general povestea este fermecătoare, deși siropoasă, personajele îți intră clandestin la inimă și ajungi să suferi alături de ele nedreptatea împroșcată de societate care nu vede cu ochi buni o astfel de uniune.

Filmul nu ratează ocazia de a ne prezenta și infama separare socială dintre clase, cei bogați considerându-se superiori șobolanilor săraci care nu merită salvați și James Cameron se dă de ceasul morții să se arate că situația stă chiar invers, deși niciuna dintre variante nu este reală, cu bani sau fără bani, omul poate fi bun sau rău, meschin sau sincer, nu averea este cea care îl definește sufletește.

Modul în care cele două pături sociale sunt tratate de către personalul vaporului este de natură să te dezguste și să să-ți provoace fierberea nervilor, mai ales în scenele de final, când drama umană este sfâșietoare și te distruge pe plan mental și sentimental.

Actoria este decentă, nu m-au spart la pupă prin actorie cei doi frumușei, Kate Winslet și Leonardo DiCaprio, aflați încă la început de carieră, dar au fost destul de credibili în rol.

Și nu pot trece cu vederea coloana sonoră, în special Hymn to the sea și Rose/My heart will go on, în diverse variante instrumentale, piese care m-au adus instantaneu în pragul lacrimilor ca la final să bocesc mai rău ca babele la înmormântare.

Încă o vorbă și gata, filmul are multe momente memorabile, devenite deja pietre de căpătâi în istoria cinematografiei, de la I`m king of the world la I`m flying.

Ei bine, mi-am schimbat destul de mult părerea despre film.

Titanic sigur nu a devenit mai bun, fiind același ca acum două decenii, dar probabil fie am îmbătrânit și m-am sensibilizat, fie m-am maturizat și mi-a venit mintea la loc, pentru că l-am văzut cu totul și cu totul alți ochi și, puteți să dați cu gheață-n mine, am fost primul care a făcut-o, am trecut de la a face mișto de veșnica scândură prea mare la a fi aproape de a-i da nota maximă (coloana sonoră având o mare contribuție), dar mă scufund până la un 9 din cauza nenumăratelor erori și a poveștii cam intrate la apă (ups).

Wow, recitind ce am scris, nu îmi vine să cred că eu am scris așa ceva, dovadă că de-a lungul anilor oamenii se schimbă.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Hamlet

Hamlet

1948 Laurence Olivier regiza și juca în Hamlet, filmul care a plecat acasă de la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.