Top Gun

Fac pregătiri intense pentru Maverick, așa că am azvârlit o geană pe Top Gun, filmul din 1986 regizat de Tony Scott (Enemy of the state) care l-a propulsat pe tânărul etern Tom Cruise (Edge of tomorrow) pe firmamentul Hollywood-ului.

🎬 Premisă

Năsosul pitic este Maverick, nume de cod, un pilot de avioane de vânătoare cu mult talent, dar cu și mai mult tupeu și maximă neobrăzare față de ordinele superiorilor. Se pricepe foarte bine la pilotat, dar este și o povară pentru cei cu trese care trebuie să-i suporte ifosele.

Ca atare, cariera lui pare că intră în picaj după ultima ispravă, dar o conjunctură fericită pentru el îl propulsează cu viteza luminii spre cea mai elitistă școală de piloți a USA, denumită popular Top Gun. Aici doar cei mai buni dintre cei mai buni piloți absolvă cursurile, iar Maverick, cu atitudinea lui zeflemitoare, nu pare a avea multe șanse.

Se mai și bagă arogant din prima în seamă, iscând o rivalitate cu Iceman (Val Kilmer – Jay and Silent Bob reboot), regele neîncoronat al piloților care se antrenează pe acolo.

De parcă nu era de ajuns, Maverick pune ochii și pe o domniță focoasă, mai ceva ca o nucleară, Charlie (Kelly McGillis), dar care este deasupra nasului său, și la propriu, și la figurat.

💭 Comentariu

Nu știu dacă este o părere nepopulară sau nu, dar povestea din Top Gun este foarte subțire, iar scenariul nu este deloc complex, parcă țineam minte că filmul este mai alert, mai tensionat, mai spectaculos.

Dar revăzându-l acum, după mulți ani, mi s-a părut că trenează destul de mult în ceea ce privește acțiunea.

În cea mai mare parte, Top Gun alternează secvențele de antrenament în aer cu cele terestre în care Maverick încearcă s-o vrăjească pe Charlie să-i numere penele din pernă.

Doar ultimele 15 minute din film constituie partea de acțiune adevărată, abia atunci este prezentată o bătălie aeriană pe viață și pe moarte, foarte bine executată, care arată nemaipomenit și acum, dar care pentru gustul meu de la bătrânețe este prea puțin și neîndestulător.

Însă pot scrie cu toată sinceritatea că pe cât de slăbuț este scenariul în părțile lui cărnoase, pe atât de cool este filmul în ansamblul său, fiind visul oricărui mascul feroce și plin de testosteron pentru că are avioane bengoase, personaje macho, replici șmechere, priviri pătrunzătoare și mult mosc emanat de trupurile bine clădite care se preumblă, spre bucuria domnițelor, destul timp doar cu un prosop în jurul taliei.

Secvențele din aer sunt impresionante, chiar dacă în multe dintre ele avioanele doar se prefac, chiar și așa sunt generate momente pline de adrenalină pură în ciuda absurdității manevrelor prezentate sau ale inconsistențelor grosolane în ceea ce privește industria aeronautică de război, aproape nimic nu este real în ceea ce privește avioanele, de la modul cum arată până la felul în care sunt folosite.

Să-mi fie cu iertare dacă sunt nesimțit, dar alegerea lui Kelly McGillis în rolul interesului amoros al lui Maverick n-a fost deloc reușită.

Poate că-s porc misogin, nici nu arată cine știe ce, dar nu asta ar fi fost problema, însă ce-i mai grav este că nu prea le are cu actoria, acesta a fost primul și ultimul ei mare rol, ulterior a fost retrogradată la filme TV și de duzină.

Ca atare, chimia dintre cele două personaje nu-i cine știe ce, mai repede am fost impresionant de legăturile strânse de camaraderie dintre piloții care și-ar da viața unul pentru altul și care generează și drama din film decât de această poveste de dragoste destul de seacă și impotentă.

Ceea ce saltă filmul la un nivel mai acceptabil al decenței este coloana sonoră senzațională, de la Danger zone la Take my breath away (melodie oscarizată, muzică adevărată, plină de emoție, nu diareea fonică de acum ce se numește muzică, vax), coloană sonoră ce m-a făcut să uit de multiplele neajunsuri ale filmului, de la povestea aproape inexistentă până la frigiditatea relației dintre Maverick și Charlie, de la lipsa de acțiune din primele 2 acte până la elucubrațiile scenaristice referitoare la aviație.

🏆 Verdict

Am rămas un pic dezamăgit de Top Gun, îl aveam în minte ca un etalon al filmelor de acțiune cu avioane, dar acum pare destul de superficial.

Însă nu-i decât o poveste de dragoste pe mai multe planuri (care amoroasă, care platonică), dintre diverse personaje setată pe fundalul avioanelor supersonice.

Per ansamblu, Top Gun este doar decent și sunt mărinimos în această apreciere, asta datorită melodiilor din film care mi-au marcat copilăria, Take my breath away fiind una dintre cântările mele preferate.

Astfel, înainte să se termine combustibilul, îi permit lui Top Gun să atingă viteza de 7 Mach.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

IMDB Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Attack

Zee5, un serviciu de streaming indian, a lansat Attack, un film de acțiune care mi-a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.