Transformers: The last knight

Transformers: The last knight

Transformers Revenge of the Dark Age of The Last Knight, sau cum dracului s-o numi această parte a cincea din Transformers că deja le amestec, pentru mine este unul și același film.

Știam de fapt la ce să mă aștept dar aveam o mică rază de speranță ascunsă undeva în mine, pe lângă mațul gros, că acest film va fi diferit față de cele anterioare.

Mi-am dat seama după primele 5 minute că nu va fi așa.

Despre ce este povestea în acest The last knight??

Hm, păi ar suna cam așa: un artefact antic este bine ascuns undeva pe pământ, un artefact care picat în mâinile greșite ar putea duce la distrugerea planetei noastre. Concomitent cu acest fir epic, distrusa planeta Cyberton își ia tălpășița spre Pământ cu scopul de a găsi acel artefact și cu ajutorul toiagului vrăjit să renască în dauna Pământului.

Din nou?

Da, din nou, oricum am uitat cu ce a fost Dark of the moon, așa că ne este servită aceeași poveste.

Filmul începe pe vremea regelui Arthur și a lui Merlin, un impostor, nicidecum vrăjitor, dar care pune labele pe artefactul magic, un toiag high tech despre ale cărui puteri nu aflăm prea multe amănunte.

Apoi sărim în prezent unde Cade (Mark Wahlberg) se găsește iar în mijlocul luptei dintre Autoboți și Decepticoni.

Păcat că nu mi se aude oftatul dar cam asta am făcut tot filmul.

Auzisem despre marea masă rotundă (sic) formată din cele mai strălucite minți de scenariști pentru un brainstorming menit a genera o poveste bestială pentru acest The last knight dar probabil, la final, Michael Bay după ce a citit scenariul a zis: La dracu, ce e asta, mă deștepților? O poveste coerentă, cu personaje de care să te atașezi emoțional, cu un fir epic ușor de urmărit? Bine măcar că-s foile moi, că de altceva nu e bun scenariul, las` că știu eu mai bine.

Așa că avem parte de așa-zisele baysme cu care această serie ne-a obișnuit.

Slow-motion și când se pișă personajele? Avem, deși parcă nu la fel de mult ca înainte.

Încercări ratate de comedie care se transformă în clișee rasiste? Oho, și câte nu avem, parcă mai multe ca niciodată, nici măcar o glumă nu își atinge ținta, mi-a fost mie rușine maximă de eșecurile lamentabile de a genera amuzament, este o întreagă scenă de câteva minute bune, inutilă pentru poveste, plantată în film doar cu scopul de a genera haz dar care a generat doar rasism și enervare.

Personaje căcălău, presărate ca sarea să dea gust? Cum să nu, doar că Bay a spart solnița și a vărsat tot ce a putut găsi, avem o pleiadă de personaje absolut inutile, care nu contribuie cu nimic la desfășurarea acțiunii, dovadă că nu am reținut aproape niciun nume din cele noi.

Gagică faină? Ehe, păi cum dracului să lipsească tocmai așa ceva. Doar că acum Bay pare că s-a raliat la ideea femeii emancipate, inteligente, educate dar tot nu s-a abținut să nu tragă niște cadre sexiste, că nah, doar e Michael Bay. Deșteaptă foc, dar musai să fie și din cale afară de sexy.

Prin ce se mai distingea regizorul? Ah, că uitam, prin scenele evidente de plasare de produse, doar că aici a renunțat la mare parte din ele, adică avem reclamă nesimțită la Bud Light, dar mult mai puțină ca-n părțile anterioare.

The last knight este o harababură vizuală de nedescris, nu înțelegi absolut nimic din toată povestea, totul este o alergătură fără noimă, ești bombardat de miliarde de lucruri în același timp încât nu te poți concentra nici măcar câteva minute asupra unui fir epic pentru că ai o țesătură deasă de povești secundare care te sufocă și nu au nicio justificare în tot acest ansamblu cacofonic.

Iar de final nici nu mai zic, a generat în sală destule: Ce plm? Evident că nu e logic și lasă loc de o nedorită continuare. Până și producătorii și-au dat seama că lumea o va întinde rapid din sală și au plasat acel post-credit scene imediat după finalul filmului.

Nu mai are rost să pomenesc de actorie, fiecare este acolo să încaseze un cec, nimic mai mult.

Are și câteva bile albe filmul, în primul rând este scurt, are sub 2 ore jumătate, deci chinul nu este atât de insuportabil ca în alte filme, deși dacă ar fi fost tăiate secvențele inutile ar mai fi dispărut o oră din el.

În al doilea rând, oricât de mult dau cu Bay de pământ, se pricepe la un singur lucru: acțiune. Și avem parte de destulă acțiune, deși haotică și fără sens, dar excitantă, scenele sunt doldora de efecte speciale, rar mi-a fost dat să văd (de fapt, deloc) atâta atenția pentru amănunte, decorurile extraterestre și designul roboților și navelor sunt atât de detaliate încât nu pot decât să-mi scot pălăria în fața celor care s-au ocupat de partea de efecte speciale.

Desigur, o fi acțiunea un orgasm pentru ochi dar suferă de aceleași explozii stupide, cum dai o bășină, cum sare în aer o clădire, nu știu în ce univers paralel se desfășoară filmul dar în mod clar pe Pământul nostru iarba, praful și metalul ruginit nu explodează.

Mi-am amintit de alte câteva bile negre, suntem bombardați și de ceea ce pot numi pornografie militară, Bay se folosește pe deplin de bugetul mărinimos de circa un sfert de miliard de dolari și ne bagă-n ochi aproape orice vehicul militar la care te poți gândi: mașini blindate, tancuri, elicoptere, avioane, portavioane, nave militare, submarine, avem de toate, motiv de erecție pentru cineva pasionat de așa ceva.

Cât despre logică, ea nu există, dacă s-ar întâmplă în realitate acest scenariu, în care o planetă dă buzna peste Lună și apoi intră în atmosfera Pământului, în mod sigur Pământul ar fi distrus, dar în film nu se întâmplă nimic devastator, se vorbește doar de câteva zeci de milioane de victime.

Ah, și de câtă acțiune și lupte crâncene și așa-zisă violență avem parte, pentru că filmul este adresat unei audiențe cât mai largi, mai nimeni nu moare în mijlocul acestor lupte, soldații dispensabili nu fac altceva decât să salte prin aer, iar personajele principale nici nu încape discuție că sunt supereroi, nu pățesc absolut nimic deși în realitate ar fi trebuit să moară după primele 10 minute.

Deja o lungesc și eu inutil și dacă mai scriu mult o să îmi mai aduc aminte și de alte tâmpenii din film, și nu vreau să îmi mai amintesc nimic din el, așa că închei cu o așteptată durere de cap, nu pot spune că e o surpriză, mi-am căutat-o singur și am găsit-o, nota 2.

PS. Ceva ce poate fi considerat spoiler: Dom Toretto, pardon, Optimus Prime apare foarte puțin în film, nici nu vă spun cine e ultimul cavaler că vă bubuie creierul și abia aștept spin-off-ul cu Bumblebee atât timp cât nu va fi regizat de Michael Bay care a zis pentru a treia oară că acesta (acum The last knight) este ultimul lui film din seria Transformers.

 

1 out of 5 stars (1 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Argylle

Argylle

Pot spune despre Argylle că este primul film de anvergură lansat în 2024 pentru că …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *