Tropic thunder

Cum pusei ochii tocmai pe Tropic thunder? Păi eram cu un chef mare de un film bun și în loc să excit punctul G al streamingului, adică butonul lui Netflix, degetul mi-a pătruns în zona roz a telecomenzii, acolo unde se afla Amazon Prime. Și mare minune, cu un țipăt de extaz am descoperit Tropic thunder.

Cu o grămadă de vedete în distribuție, filmul este unul despre războiul din Vietnam. De fapt, Tropic thunder este un film despre realizarea unui film premiat a cărui poveste se bazează pe un film neterminat. Și Nolan deja își ia notițe, că doar trebuie să se inspire de undeva pentru Inception.

Regizat de Ben Stiller (Night at the museum 3), Tropic thunder îi are în prim-planul prim-planului pe Tugg (Ben Stiller), superstarul filmelor de acțiune, și pe Kirk (Robert Downey Jr. – Endgame), cel mai titrat actor al tuturor timpurilor.

Orgoliile celor doi se ciocnesc pe platoul de filmare plasat în mijlocul Vietnamului, așa că regizorul, sătul de întârzierile cauzate de umflatul penelor excesiv machiate ale celor doi, pune la cale un matrapazlâc ingenios ajutat de consultanții săi.

Decide să își ducă grupul principal de actori în jungla vietnameză și să le filmeze reacțiile în timp real pe măsură ce pică precum fraierii în anumite capcane strategic plasate.

Doar că ăștia dau în junglă peste niște vietnamezi adevărați, cu arma la purtător, care n-au chef de glume că au fost deranjați din activitățile lor de brutărie halucinogenă și Tropic thunder explodează.

Filmul a fost lansat probabil la momentul oportun, pentru că acum nu ar mai avea nimeni curajul să realizeze o asemenea producție care este parte parodie isterică, parte film de acțiune neaoș.

Parodia este cea care va deranja multe aripi de fluturași fâlfâitori cu gleznuțele la vedere pentru că Tropic thunder este ofensiv.

Oh, da, comedia din film este una crasă de-a dreptul, dar este și echidistantă. Nu favorizează pe nimeni, își bate p…..enița de toată lumea, albi, negri, grași, slăbănogi, plini de mușchi, retardați, hetero, gay, copii, adulți, n-are rost să se ascundă nimeni în dulap, Tropic thunder are câte o grenadă beștelitoare pentru fiecare în parte.

Este suficient să scriu că Robert Downey Jr. interpretează un negru, iar Jack Black (Jumanji: The next level), într-un trailer fals, o familia supraponderală care ar face ca un hipopotam să pară o gazelă din revistele de modă.

Chiar dacă glumele par nesărate, insensibile, de prost gust și lipsite de bun simț (ceea ce și sunt), ele nu sunt plasate de pomană, doar pentru a ne șoca, au un scop anume, acela de a trage un semnal de alarmă asupra modului în care Hollywood funcționează.

Râdeam cu lacrimi la tâmpeniile pe care le vedeam pe ecran dar, în același timp, îmi dădeam seama cât adevăr trist și grețos conțin acele dume ce sunt stupide la suprafață, dar profunde dacă stai să le analizezi.

Sunt atât de multe referințe către diverse filme de la Hollywood, unele deloc subtile, altele greu de prins, încât dacă m-aș apuca să le înșir, doar cu ele aș umple două-trei pagini. Este evident că-s luate în bâză sau omagiate (după caz) toate filmele celebre de război precum Platoon sau Apocalypse now, dar nu scapă nici producții precum Rambo sau Predator. Printre multe, multe, multe altele.

Pentru a întări ideea caterincii la care se dedă Tropic thunder, unul din actorii care participă la realizarea filmului din film se numește Alpa Chino și este negru.

Combinația de parodie inteligentă și umor abominabil de vulgar a generat un uragan de râsete pentru mine, am făcut exerciții la abdomen cât n-am făcut într-un an întreg.

Tropic thunder satirizează pe oricine, de la starurile de acțiune care sunt blocate într-un singur rol pentru toată cariera (că atât pot, nu știu mai mult) până la marii producători de la Hollywood care vor doar profit (aici Tom Cruise – American made – este magistral în rolul lui Les Grossman – alt nume cu schepsis), de la modul în care sunt sparți banii pe producții grandioase care arată în final ca un rahat ieftin până la discriminarea de orice fel care există în cetatea filmului. Bașca, nici proprii actori nu scapă de o spălătură pe dantură cu periuța carnală, scenariul îi batjocorește și pe ei.

Și dincolo de partea amuzantă, rasistă, discriminatorie, ofensivă, dar cu un scop precis, nu de miștocăreală ieftină, ci de satirizare sângeroasă a Hollywoodului, Tropic thunder iese la atac și cu niscai scene de acțiune care ar face de râs filme care se concentrează doar pe lupte sângeroase, așa-zisele producții de commando care ne strângeau pe toți laolaltă lângă o casetă video în anii 80-90.

Este evident că și aici totul este exagerat din cale afară, de la exploziile extravagante de-o minunăție lacrimogenă până la scârboșenia eviscerărilor și brutalitatea țâșniturilor de sânge, Tropic thunder vine cu o bucată impresionantă de scandal de Vietnam, dar amplificat până la absurd, tot cu un scop anume și aici. Nu-s niște secvențe originale, copiind/parodiind scene celebre din alte filme, dar duse la un nivel și mai elevat de gogomănie nerealistă.

Dintre toți actorii, clar în evidență iese Robert Downey Jr., nu degeaba a fost nominalizat la Oscar, impresionează, printre multe altele, secvența a la Terminator 2, când își schimbă accentul din 3 în 3 în secunde în mod voit, și o face perfect.

Dacă tot am pomenit la început de distribuția generoasă, este păcat să nu amintesc de prezența, pe lângă cei patru deja menționați, și a unor actori precum Jay Baruchel (How to train your dragon: The hidden world), Brandon T. Jackson (Fast and furious), Steve Coogan (The professor and the madman), Danny McBride (Alien: Covenant), Bill Hader (It: Chapter two), Nick Nolte (Angel has fallen) sau Matthew McConaughey (The gentlemen).

Înțeleg pe deplin de ce unii ar considera acest film ofensiv, pentru că este, glumele fiind vomitive, dar și inteligente dacă stai să le gândești, nu doar să te oripilezi superficial și imediat, la prima impresie, și nu prea am ce reproșuri să îi aduc filmului în afară de multe anacronisme, nu știu dacă sunt voite și astea, tocmai pentru a demonstra neglijența în realizarea filmelor sau, pur și simplu, Tropic thunder este clișeic la fel ca multe alte producții, adică nu este interesat să fie cât mai realist măcar în ceea ce privește acest aspect.

La revizionare este și mai acid și mai relevant, Hollywood-ul pare că s-a schimbat, că nu mai apelează la acele practici pentru care este blamat în Tropic thunder, dar nu a evoluat, a schimbat un lucru rău cu altele două și mai rele, practic a căzut din lac în Groapa Marianelor.

De la mine primește 9 caschete antiglonț.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Good luck to you, Leo Grande

Good luck to you, Leo Grande

Good luck to you, Leo Grande este un film britanic realizat în perioada de pandemie. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *