Un cuplu ciudat

Un cuplu ciudat🎭📜 UN CUPLU CIUDAT – Spectacol de teatru (Ana Odagiu, Nadiana Sălăgean, Doina Teodoriu, Monica Odagiu, Silviu Biriș, Sergiu Costache)

 

🎬 Trei fete cucuiete sunt la o șuetă amicală în care joacă șarade, rezolvă ghicitori și bârfesc de li se strepezesc dinții.

Subiectul principal este o a patra prietenă despre care află că are probleme în căsnicie.

Însă veștile rele escaladează și se zvonește chiar că respectiva a fost părăsită de soț. Speriate de posibilitatea unui gest necugetat, cele trei tabără pe suferindă pentru a o înveseli.

Ah, și pe undeva prin bloc există și doi spanioli care abia așteaptă să-și înmoaie churro-ul într-un sos umed și delicios.

 

🍿 Din nou am fost martorul unui spectacol cu foarte multe personaje, șase la număr, dar de bază sunt doar două. Gazda primitoare, o doamnă singură și acră, și părăsita de serviciu care este invitată să locuiască alături de murătura umană.

Deși bazat pe o piesă scrisă de un bărbat, Neil Simon, ce a avut inițial cu totul și cu totul alte persoane, adaptarea de față se adresează mai mult doamnelor.

S-a inversat raportul de forțe, nu mai avem trupa de patru masculi prieteni și cele două femei vecine, ci exact pe dos, un poker de doamne și undeva în fundal, făcându-și apariția în momente oportune, doi hăndrălăi cu discursuri stâlcite.

Cu toate astea, am găsit comedia amuzantă și, asta mi-a plăcut mult, adaptată vremurilor noastre, nu a rămas la nivelul tehnologic al anilor `60 ai secolului trecut când a fost scrisă piesa.

Spectacolul combină poantele ilare cu niște izbucniri nervoase de se zguduia sala, nu neapărat de râs, ci ca urmare a volumului ridicat al decibelilor produși de către actori.

Amestecă eficient umorul de situație, că este de la sine înțeles că locatarele nu se înțeleg neam, cu caterinca de limbaj generată de cei doi spanioli care vorbesc româna la fel de bine cum vorbește Iliescu engleza.

Elementul central al comediei este relația dintre cele două amice care nu puteau fi mai diferite.

Una este extrem de relaxată, un fel de Peggy Bundy, neinteresată de curățenie, ordine sau gătit.

Cealaltă se află la polul opus, îi pocnește o venă dacă vede un fir de praf, are în cap numai rețete cu fonfleuri sofisticate de pică rața din zbor și face instrucție militărească dacă îndrăznești să-i deranjezi lucrurile pe care le-a așezat cu multă migală.

Un cuplu ciudat

 

Doar vă las să vă imaginați ce conflicte se vor naște din această alăturare de mentalități și comportamente diferite.

Ce nu mi-a plăcut a fost partea de final, cea în care își fac apariția grobienii libidinoși, nu neapărat din cauza instinctului lor sexual, ci pentru că nu prea m-a amuzat momentele în care ar fi trebuit să râd datorită stâlcirii unor cuvinte și schimbarea sensului altora.

Nu că-i „pământ de flores‟, dar parcă aici adaptarea a dat chix pentru că nu am găsit amuzante alăturarea unor cuvinte și glumele poliglote nu și-au atins ținta, nefiind neapărat pe gustul meu.

Hai să termin această bucată într-o notă pozitivă, are două glume foarte bune, dar care sunt cu bătaie lungă, poanta este construită pe tot parcursul spectacolului și lovitura de grație vine abia la final, închizând cercul umorului.

Așa că trebuie acordată atenție indiciilor presărate pe parcursul scenelor, că altfel există riscul ca duma supremă să nu-și atingă scopul.

Nu știu dacă a fost ceva intenționat sau pură întâmplare, dar cred că am primit mai mult decât era în program.

În pauzele în care una dintre actrițe a trebuit să-și schimbe garderoba jocul de umbre a oferit un spectacol interesant din poziția privilegiată în care m-am aflat. Nu zic mai multe, vă las imaginația să zburde.

 

👍 sau 👎 Este un spectacol pe care îl recomand, având foarte multă energie, și asta datorită în principal actrițelor care zburdă pe scenă, neavând deloc stare și interpretând cu mult patos, uneori chiar exacerbându-și reacțiile faciale și, mai ales, volumul sonor al replicilor pentru a crește intensitatea dialogurilor.

Apropo, limbajul nu-i foarte colorat, dar nici cine știe ce cuminte, mai răsar când și când niscai cuvinte mai obscene, dar cred că în zilele noastre sunt considerate mai degrabă vorbe de alint decât porcoase pentru că am auzit unele mult mai violente verbal.

 

🏁 Nu-i un spectacol la care să fi râs în hohote, dar m-a ținut într-o permanentă stare de relaxare, fiind un medicament bun de luat pentru a-ți alunga mohoreala care poate te-a cuprins după o zi grea de muncă.

Dacă se mai umblă pe la partea cu spaniola pocită și sunt găsite niște snoave mai acătării, are șanse să fie și mai bun de atât.

Trec cu vederea că am avut lângă mine un furnal de la Cernobîl care a tușit și horcăit pe toată durata spectacolului (cât de idiot să fii să mergi la teatru știind că-ți dai plămânii afară?) și o să finalizez fericit răspunzând corect la 8 ghicitori.

4 out of 5 stars (4 / 5)

About admin

Check Also

Fabrica de comedie

Fabrica de comedie

🎭📜 🎤 FABRICA DE COMEDIE – Spectacol de umor (Marius Florea Vizante, Gheorghe Ifrim, Leonid …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *