Uncut gems sau, cum ar spune romglezul de baltă, Gemurile netăiate, îl are în prim-plan pe Adam Sandler, însă nu vă speriați, nu este vreo comedie tâmpită tipică lui precum Blended, Pixels sau Murder mistery (pe astea le pomenesc că le am pe site cu recenzii „delicioase”).
Filmul ni-l prezintă pe Adam Sandler într-o ipostază în care aș vrea să-l văd mai des, un rol dramatic, pentru că în ciuda tuturor bancurilor făcute pe seama lui, gagiul se pricepe la actorie chiar dacă se aruncă în cele mai căcăcioase roluri comice.
Uncut gems nu-i despre magiun, ci despre o incursiune în viața tumultoasă a lui Howard Ratner (interpretat de Sandler), un cioflingar care se zbate într-o sărăcie lucie, incapabil să-și achite cămătarii care se țin scai de el mai ceva ca STD de bordel.
Howard este uns cu toate alifiile promovate la TV, fiind un bijutier care se lăfăie în lux, are acasă o familie frumoasă, dar pe ascuns se tăvălește cu una bucată expertă-n danturi aurite, o tinerică zvăpăiată care-l suge pe Howard de toate cele, inclusiv de bani, pentru că domnița nu-și poate odihni dosul tunat decât într-un apartament foarte costisitor.
Cum reușește Howard să fie călcat în permanență de cămătari, neavând nicio lețcaie prin buzunare să-și plătească datoriile, dar în același timp să ducă o viață de huzur?
Asta ne va arăta Uncut gems.
Povestea în sine nu va câștiga vreun premiu de inventivitate, este una simplă, a unui om deloc sfânt, ba chiar din contră, căruia karma îi demonstrează că este exact ca în celebrul proverb: „Karma is a bitch”, un fel de „Mă-ta-i o curvă, dacă pe mă-ta o cheamă Karma”.
În principiu, când nu curge cu probleme, toarnă cu belele. Și când nu toarnă cu belele, vine un tsunami de necazuri peste capul lui Walter care, între noi fie vorba, și le merită cu vârf și îndesat.
Se screme să rostogolească sărăcia până când bila cu pacoste capătă propria-i gravitație și începe să-l strivească pe Walter.
Cum rezolvă o daraveră, cum imediat iau naștere altele trei în loc și mai spinoase și urgente.
Uncut gems este un film foarte gălăgios și alert, se vorbește la foc automat pe un ton ridicat, fiecare personaj dorind să se facă auzit, bașca ritmul nu slăbește deloc, sunt rare momentele în care nu-ți vuiesc timpanele din cauza atacului necontenit de consoane și vocale care se prăvălesc fără încetare asupra auzului spectatorului.
Punctul forte al filmului este jocul actoricesc ce merită aplaudat, după câteva minute nu-l mai vedeam pe Adam Sandler cel ce se prostește prin comedii, uitasem că el este în rolul principal, ci vedeam un personaj deplorabil, ce se întinde mai mult decât îi este plapuma, ce nu are calități salvatoare, care în orice alt film ar fi ăla rău pe care îl urăști din inerție, dar aici, deși nu este deloc bun, te face să-l compătimești chiar dacă nu merită deloc asta.
Este, cum ne place nouă să ne scuzăm, răul cel mai mic din film.
Uncut gems este drama omului care visează Rolls Royce, dar nu-și permite decât un Prius amărât, însă ambiția prea mare și dorința atingerii unui stadiu de superficialitate inutilă îl îndeamnă la lucruri nu tocmai legale.
Filmul este o avalanșă de buclucuri în care se bagă Walter din cauza ochiului dracului. Haosul este în largul lui cu multiple personaje vorbind unele peste altele, deasupra lor planând o coloană sonoră ce-ți face ferfeniță simțul auditiv, cu o agitație continuă care se stoarce de puteri, cu o frenezie de neoprit care uneori este aruncată de scenariu doar să contribuie la starea de anxietate și stres emanată de film.
Bijuterii, droguri, pariuri, cămătari, amanet, adulter, băutură, bătaie și scandal, la asta se rezumă viața încâlcită și istovitoare a lui Walter. Adică o cacofonie de toată frumusețea.
Nu știu dacă ar fi meritat o nominalizare la Oscar pentru actorie, Adam Sandler jucând excelent pentru ceea ce așteaptă lumea de la el, dar nu cred că este peste cei care au primit recunoașterea Academiei.
Uncut gems nu a reușit să-mi stingă lumina, în cel mai bun caz să-mi dea o ușoară durere de cap din cauza stilului alert adoptat de perechea regizorală Benny Safdie și Josh Safdie, dar care a izbutit să mă surprindă într-o anume privință, fapt ce mă determină să-i ridic un pic nota până la 6.
(3 / 5)Trailer