Unforgiven

Top AFI 100

Locul 068 – Unforgiven

Unforgiven este un film ce poartă semnătura Clint Eastwood, fiind aproape de toate, regizor, producător și protagonist.

Iată că am ajuns deja la westernul cu numărul trei din acest top AFI 100, după The wild bunch și Butch Cassidy and the Sundance Kid, toate trei având ceva în comun, dar despre asta mai târziu.

Bătrânul, încă de pe atunci, Clint încalță ghetele lui Bill Munny, un pistolar legendar, dar nu în sensul bun, care s-a retras la ferma lui, convins de soția care s-a prăpădit să renunțe la prostii gen băut mințile și omorât oamenii alandala, cum îi venea pe barbă. Filmul se dă de ceasul morții să-i lipească lui Munny o aură diabolică, povestindu-ne, prin gura diverselor personaje, atrocitățile comise de un personaj ce se dorește a fi cel bun.

Munny este convins să revină în activitate de dragul unei recompense puse pe scăfârlia a doi cowboy derbedei care în timp ce se frichineau cu niscai doamne de companie, le vine cheful de tăiat. Și cum la îndemână se afla fața unei prostituate, îi fac muianul șvaițer (în ciuda a ceea ce credeți, cuvântul este un argou pentru față).

Deși ruginit mai rău decât cuiele din șindrilele de pe acoperiș, Munny purcede la drum alături de vechiul său camarad într-ale slobozitului de suflete, Ned (unde întorci capul dai de Morgan Freeman), bașca un tinerel care abia așteaptă să învețe cum stă treaba cu omorâtul de la UN monstru sacru cu multe abilități în acest domeniu.

Însă în prăfuitul orășel unde s-a petrecut năzbâtia șeriful Little Bill (Gene Hackman) nu prea are chef de musafiri nepoftiți, mai ales unii puși pe căsăpit.

Unforgiven este un film care m-a surprins de multiple ori.

Am crezut că voi avea parte de un western din ăla clasic, filme cu cowboy, cum le ziceam când eram mic, și că mă va bombarda cu o cavalcadă de răfuieli specifice Vestului Sălbatic.

Ei bine, nu a fost chiar așa, Unforgiven este un western serios, care se vrea cât mai apropiat de realitate, fără înflorituri spectaculoase, faptul că este un western trece pe plan secund.

Filmul este mai mult o poveste despre natura diabolică a omului și apucăturile acestuia malefice pur și simplu pentru că poate.

Nu avem eroi, iar ambivalența spiritului uman este prezentă din plin pentru că întâlnim oameni răi schimbați care vor să facă un bine, contra cost și un bine care generează alți morți, dar în contextul dat se numește un bine, dar dăm și peste oameni ce ar trebui să fie de partea corectă a baricadei, dar care se comportă mai rău ca orice criminal feroce.

Clint Eastwood își dovedește talentul în regie dând viață unor personaje pentru nici nu ai compasiune, deși par oneste în intențiile lor, dar nici nu ajungi să le urăști de moarte chiar dacă acțiunile lor te îndeamnă la asta.

Filmul se depărtează foarte mult de la clasicele westernuri spaghetti în care Eastwood și-a clădit un nume de bad-ass, este o călătorie introspectivă în lumea crudă și dură de atunci, unde erai norocos dacă apucai să prinzi vârsta la care să te gândești să economisești niscai firfirei pentru un coșciug.

Nu mai avem parte de un western distractiv, cu eroi sfinți care salvează domnițe din mâinile murdare ale nemernicilor, aici tonul este unul serios, sumbru, toate personajele umblă cu mâinile pătate de ceva, exact ca în lumea reală, chiar și de acum, nu numai de atunci, nimeni nu este sfânt. Aici nu există onoare, nu există eroism, regulile sunt făcute pentru a fi încălcate, duelurile între gentlemeni sunt istorie, dacă poți să împuști pe cineva în spate, o faci fără să crâcnești, mai bine cu onoarea pătată decât cu cămașa plină de sânge.

Unforgiven nu excelează pe partea de acțiune, deși avem spre final câteva confruntări destul de brutale și o scenă simplă, în care Munny recurge la un gest neașteptat, ne anunță să fim pregătiți pentru măcel.

Actoria este fenomenală, ce vreți mai mult decât trioul Clint Eastwood – Gene Hackman – Morgan Freeman care au strâns împreună șapte statuete Oscar?

Parcă au fost născuți pentru aceste roluri și mi s-a zgribulit pielea pe mine când cei trei interacționau în diverse scene.

Nu o să îi dau notă maximă pentru că Unforgiven are multe probleme tehnice, este impardonabil la un așa nivel să avem parte de atâtea inexactități.

O să mă opresc la un 9, Unforgiven fiind unul dintre cele mai bune filme western fără să fie un western cu adevărat.

Este interesant cum cele trei filme western de până acum din top AFI 100 au ca protagoniști personaje care sunt certate cu legea.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Best of the best 1

În nebunia anilor `80 cu filme cu sporturi de contact își făcea loc, în 1989, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.