Uri: The surgical strike

Mi-am făcut de lucru cu Uri: The surgical strike pentru că nu aveam nimic interesant de văzut.

Filmul este unul de război, un fel de commando a la Chuck Norris, dar adus în timpurile moderne în care inamicii sunt teroriștii care au fetiș pentru lucrurile aruncate în aer.

Știu că o să vă dezumflu prin ceea ce voi scrie acum, filmul este unul indian. Deja simt cum lumea apasă pe X-ul din dreapta sus fără să-i dea vreo șansă.

Pentru a nu vă mai ține în suspans, în Uri: The surgical strike lipsesc cu desăvârșire numerele muzicale. Ar fi fost și culmea să înceapă ăștia să o pună de-o horă în mijlocul schimbului de focuri.

Filmul se bazează pe evenimente reale, în septembrie 2016 câțiva teroriști doldora de armament năvălesc într-o bază indiană din Uri și rezolvă rapid și brutal deficiența de fier a soldaților indieni care încă dormeau, măcelărind aproape 20 de oameni și rănind vreo 30.

India nu stă cu mâinile în sân la o asemenea sfidare a teroriștilor și plănuiesc un surgical strike.

Filmul este structurat ca un miniserial, pe capitole și pornește cu ceva timp înaintea atacului inițial, că doar avem nevoie de personaje pe care să le urâm și eroi pe care să-i adorăm.

Amu` nu știu eu prea multe despre Kashmir și conflictul pakistanez-indian pentru a-mi da cu părerea cine are dreptate sau nu și dacă Uri: The surgical strike mustește a propagandă indiană nesimțită, eu am tratat filmul ca atare, ca pe unul de război.

Mă așteptam la mai multă acțiune pe parcursul celor două ore și un sfert, dar chiar și așa, ce am primit a fost bine dozat și cele trei secvențe de acțiune principale sunt împrăștiate simetric pe parcursul filmului pentru a nu plictisi.

Mi s-a părut un pic ciudat că titlul filmului a apărut pe ecran abia la borna de 45 de minute, până atunci a fost preambulul.

Personajul principal este Vihan Singh, un fel de Rambo indian, super șmecherie de soldat, decorat și lăudat de toată lumea, dar care vrea să fie lăsat la vatră pentru a avea grijă de mama lui bolnavă de Alzheimer. Nu este un mare secret, este scos la înaintare pentru a conduce răspunsul indian la sfidarea pakistaneză.

După cum este construită prima parte a filmului și modul în care personajele sunt creionate, îmi dădeam seama ce va urma într-un anume moment și chiar dacă este extrem de previzibilă tărășenia, nu și-a pierdut nimic din eficiență și am sunat la pompieri să-mi scoată apa din casă că se inundase deși afară nu plouase.

O bună bucată din film, cea dintre cele 2 atacuri se bazează mai mult pe planificare strategică, obținere de informații din tabăra adversă prin orice mijloace posibile și un pic de umflat mușchii cu tehnologia militară avansată.

Probabil partea asta va părea cea mai plictisitoare.

În schimb momentele de acțiune sunt satisfăcătoare, Uri: The surgical strike are tot ce vreți de la un asemenea film, confruntări violente în care gloanțele acoperă cerul pentru a se propti apoi în scăfârliile nefericiților destinatari, explozii peste explozii, dar nu de dragul de a vedea iarba bubuind din senin, mai o luptă corp la corp cu scheme de arte marțiale, se mai bagă în seamă și ceva vehicule aeriene inamice care nu se plac și se iau la hârjoneală-n zbor, eu mă declar mulțumit de acțiune.

Au fost și câteva cadre interesante, luate de sus în timpul luptelor, care au creat o atmosferă suprarealistă, frumoasă, dar și mortală în același timp. Plus că băieții se pare că au învățat ceva de la americani în ceea ce privește efectul devastator al gloanțelor, morțile sunt violente și grotești.

În mod clar povestea adevărată a fost senzaționalizată și înflorită pentru a se preta mai bine ecranului mare și sigur au fost lăsate deoparte amănunte care defavorizau India, oricum adevărul despre aceste atacuri (la fel ca în toate cazurile) este bine ascuns de ochii publicului, dar una peste alta, Uri: The surgical strike este un film de război bun care se ridică la standardele internaționale, chiar dacă este făcut de India.

Eu închei cu un binemeritat 8.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

Link IMDB

About admin

Check Also

Kahaani 2

Kahaani 2

După excelentul Kahaani din 2012 iată că patru ani mai târziu a apărut Kahaani 2 …

2 comments

  1. Salut! Cand vei avea timp, ai putea face recenzii si despre 2 filme rusesti de razboi The Balkan Line (Balkanskiy rubezh) 2019 si Leaving Afghanistan (Bratstvo) 2019 ? Mersi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *