Valerian and the city of a thousand planets

Valerian and the city of a thousand planets

Valerian and the city of a thousand planets, nume mai complicat nici că se putea, este cea mai recentă producţie marca Luc Besson, film adaptat după renumitele benzi desenate franceze Valerian şi Laureline.

Filmul este o epopee SF în stilul The 5th element, adică doldora de imaginaţie, un film în centrul căruia se află cuplul Valerian şi Laureline, doi reprezentanţi de nădejde ai guvernului interstelar care primesc o misiune extrem de sensibilă, aceea de a recupera un obiect nepreţuit, urmărit de o galaxie întreagă.

Nu este mare secret pe ce obiect trebuie să pună labele, un fel de cârtiţă care “excrementează”, pardon, multiplică orice haleşte, aşa că vă imaginaţi de ce fel şi fel de creaturi cu forme care de care mai umanoide sau terestre (la câtă imaginaţie există în film, mă aşteptam la creaturi cât mai ciudate) vor să şi-l însușească, îi bagi pe mufarină o perlă, îţi defecă un colier întreg de nestemate.

În centrul acestui univers se află Alpha, un oraş mamut spaţial care adună la un loc mii de civilizaţii care coabitează în pace dar undeva, în centrul acestui oraş (de unde şi numele filmului), ceva sinistru ia naştere şi ameninţă însăşi existenţa acestui loc multicultural.

Pe lângă goana după creatura multiplicatoare, cei doi sunt puşi faţă-n faţă cu o conspiraţie guvernamentală pe care trebuie să o scoată la iveală în vederea pedepsirii unor persoane de rang înalt vinovate de nişte atrocităţi cumplite.

Cam atât pe scurt despre poveste, oricum filmul nu excelează deloc la scenariu, se bazează în primul rând pe spectacol pentru ochi.

Universul este foarte imaginativ, pe alocuri vizualul este fenomenal, dar povestea este banală.

Valerian şi, ah, la dracu, nu stau să scriu numele complet, este o combinaţie de Star Wars cu Star Trek, oricum, de aici s-a inspirat la greu George Lucas când a creat Star Wars, să nu vă miraţi dacă aveţi o senzaţie de cunoscut, dar mie mi s-a părut că aduce şi mai mult, chiar periculos de mult, cu The fifth element, aveam impresia că urmăresc o continuare.

Dar sincer, în afară de câteva concepte extrem de creative (şi nu mă refer doar la creaturi şi universuri), vezi piaţa care reuneşte dimensiuni paralele, de o imaginaţie debordantă şi, din când în când, de un vizual mirific şi realizat tehnic ireproşabil, filmul nu atrage cu nimic.

Din păcate, filmul suferă de mania de a îngrămădi cât mai mult, avem atâta gălăgie vizuală pe metru pătrat, încât creierul nu se poate concentra la ce este important, este foarte mult superficial, aproape numai conţinut fără substanţă, imaginea este prea aglomerată pentru ochi.

Valerian este lungit prea mult, de film zic, nu de personaj, sunt multe scene, chiar extrem de multe, de umplutură, vezi scena de început care este reluată pe la mijloc, de parcă eram tâmpiţi şi nu ne prinsesem din prima sau scena cu Rihanna care m-a enervat la culme, inutilă pentru film, doar o lungă reclamă pentru Rihanna, până şi Michael Bay ar fi fost gelos pe asemenea reclamă neruşinată.

De parcă asta nu ar fi fost de ajuns, alte scene în care scenariştii au dat chix, neştiind cum să creioneze povestea, au preferat să apeleze la îndelungi secvenţe în care personajele se pun pe povestit ce nu au reuşit scenariştii să redea în mod fluent.

Acţiunea nu are nimic senzaţional, este una destul de cuminte, nu prea avem parte de violenţă, totul este colorat şi se desfăşoară cu maximă rapiditate de nici nu ai timp să respiri şi să te bucuri de peisaje. Apropo de asta, realizarea tehnică este extrem de contradictorie, pe de o parte avem parte de o desfătare vizuală rar întâlnită prin filme, pe de altă parte, CGI-ul este prea evident în multe momente, spre exemplu, nu ştiu de ce au preferat să creeze o specie, cea de pe planeta Mul pe calculator în loc să fie folosit machiaj, arătau creaturile penibil de fals, mai rău ca într-un joc pe calculator de acum 10 ani.

Actorii principali sunt foarte prost aleşi, fără pic de carismă, nu au transmis nicio emoţie, mai ales Cara Delevingne, nu ştiu de ce continuă să primească roluri în filme, am crezut că s-a depăşit faza de a alege actriţe doar pentru felul în care arată deşi nu cunosc o boabă de actorie. Dar dacă au băgat-o pe Rihanna la înaintare, nu ştiu de ce mă mai miră prezenta ei aici.

Ptiu, uitam de trupa de şoc, trei personaje extrem de enervante care-l fac pe Jar Jar Binks să pară un băiat de treabă pe lângă caricaturile la care mă refer.

Îmi pare rău pentru producătorii care au pompat 200 milioane de castraveţi în acest film, vor suferi o pierdere semnificativă, au creat un conglomerat searbăd de lumi amestecate, de creaturi pe care le vezi preţ de câteva clipiri, de secvenţe mirifice pe alocuri la care eşti spectator doar câteva secunde, pur şi simplu, bani aruncaţi de pomană pe fereastră.

Chiar nu ştiu cine au fost deştepţii care au dat undă verde acestui proiect, să bagi atâţia bani într-o proprietate intelectuală destul de necunoscută este o decizie sinucigaşă şi iresponsabilă. Mă rog, vor fi pierduţi banii lor, nu ai mei.

Valerian este un Romeo şi Julieta desfăşurat în spaţiu dar lipsit de orice emoţie şi fără vreo urmă de dramatism, cu un scenariu debil, cu dialoguri stupide, seci, pline de clişee şi poveste previzibilă până-n măduva oaselor.

Un 5 şi acesta datorită nebuniei creative, că în rest e praf şi pulbere.

 

2.5 out of 5 stars (2,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Dune: Part Two

Dune: Part Two

După prostia celor de la WB de a lansa Dune: Part One simultan în cinematografe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *