Velvet Buzzsaw

Velvet Buzzsaw

La prima vedere Vevlet Buzzsaw pare o continuare a lui Nightcrawler pentru că este scris și regizat tot de Dan Gilroy, personajul principal este interpretat tot de Jake Gyllenhaal și într-unul din rolurile secundare o regăsim pe Rene Russo.

Dar nu au nicio legătură între ele cele două filme, poate doar la nivel de subconștient, prin tema abordată.

Filmul ce poate fi urmărit pe Netflix ne aruncă în lumea artei unde se duc lupte grele pentru semnătura artiștilor la modă și unde bogătanii elitiști își etalează avuția dând sume uriașe pe rahaturi ambalate sub formă de artă pentru că, nu-i așa, prostia, pardon, vanitatea costă.

În acest cerc se învârte Morf (Jake Gyllenhaal), un faimos critic de artă ale cărui recenzii influențează cariere umane și prețuri false. Ca aproape oricine din acest domeniu, Morf este un excentric cu aere de maximă superioritate care-și împarte viața între carieră, Ed, iubitul său, și Josephina, iubita sa. Da, se tăvălește cu cine apucă pe unde apucă.

După ce asistăm la o primă parte în care ne este arătat snobismul ridicat la rang de artă, fiecare având impresia că este centrul din gaura buricului, Velvet buzzsaw schimbă brusc macazul din momentul în care Josephina se împiedică de un vecin mort care, culmea, ce să vezi, era și el artist.

În apartamentul acestuia zac sute de picturi, dintre cele mai ciudate și generatoare de tarantule plimbătoare pe piele. Deși moșulică a lăsat cu gură de moarte ca picturile să-i fie distruse, pe Josephina o doare fix în pensulă și își însușește operele decedatului, opere care încep să aibă un succes uriaș la public.

De ce? Pentru că așa cum am scris la început, prostia se plătește și dacă un critic stimat spune că un rahat cu fundiță este Mona Lisa atunci pulimea dă năvală la rahat că doar de ce să gândească singură? Mai bine i se spune ce să îi placă și ce să cumpere.

Însă se pare că artistul decedat a avut un motiv serios pentru care a solicitat distrugerea picturilor sale pentru că încep să se producă evenimente tot mai ciudate și mai tragice.

Au sau nu legătură cu tablourile acestuia? Arta ucide la propriu sau la figurat?

Greu de spus pentru că Velvet Buzzsaw este un film straniu și foarte ambițios, încercând să satirizeze lumea artei, deși nu prea mi se pare o satiră, ci un adevăr urât pentru că prezintă o latură depravată a umanității, cu oameni transformați în niște snobi filfizoni schimonosiți în gândire de aburii pseudo- intelectualității.

Filmului i se poate reproșa orice, dar nu și vizualul pentru că ne sunt prezentate niște imagini foarte contrastante, pe cât de superbe, pe atât de oribile, se poate spune că frumosul ucide sau că moartea te ademenește frumos.

Mai rar mi-a fost dat să văd un film atât plictisitor, cât și înfiorător, eram la limita ațipitului ca apoi să fiu smuls din genele lui Ene de câte-o secvență brutală și oripilantă pentru ochii sensibili.

Este clară intenția regizorului/scenaristului cu privire la mesajele transmise de film, nu sunt deloc voalate, ci atacă frontal această zonă pervertită (de fapt, ce nu este pervertit în lumea noastră?) a artei în care creatorii de conținut își varsă sufletul, amintirile, trăirile, experiențele într-o bucată de pânză (în cazul nostru), iar hienele cu chip uman transformă totul într-un bazar mercantil reducând arta la marfă.

O secvență mi-a rămas întipărită în minte și nu este vreuna de groază, ci una aparent banală, dar care spune totul despre superficialitatea care domină cerebralul.

Unul din stimații critici vizitează studioul unui artist și în mijlocul studioului găsește câțiva saci de gunoi pe care începe imediat să-i complimenteze, de parcă viața i-ar fi fost zdruncinată din temelii de acea capodoperă imaginată de artist.

Când colo, aflăm că acei saci de gunoi erau doar atât, niște saci de gunoi de aruncat, nicidecum o operă de artă, dar aroganța regină și lăcomia împărăteasă ar fi fost în stare să trâmbițeze gunoiul ca artă. Ah, stai așa, asta se întâmplă deja și în lumea reală.

Velvet Buzzsaw colcăie de talent actoricesc cu fiecare tușă ce duce la pictarea unui film interesant, dar parcă prea ambițios pentru binele lui și nu știu dacă lui Dan Gilroy i-a reușit prea bine transpunerea pe hârtie și, implicit, pe ecran, a ideii pe care a avut-o în minte pentru că Velvet Buzzsaw este un film cam greu de digerat, cu un subiect nu prea atrăgător pentru publicul larg.

Nu că ar conta să fie apetisant pentru toată lumea, dar parcă este prea restrâns, în mod sigur nu va fi pe placul nișei evocate în film, dar cu siguranță va genera discuții cu privire la subiectul abordat.

În fine, parcă mă așteptam la mai mult de la Velvet Buzzsaw al lui Dan Gilroy după Nightcrawler, unul din primele filme de pe site (https://nipemi.ro/nightcrawler/) și am rămas un pic dezamăgit, deși atacă în principiu aceleași hibe ale umanului, nu mi s-a părut la același nivel cu Nightcrawler. Eu îi dau un 7.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Vermines

Vermines

Mi-a trecut frica după Sting, așa că a venit momentul să mă iau în colți …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *