Vengeance

VengeanceCum aveam la colțul gurii o dâră mare de plictis, mi s-a așezat atenția pe acest Vengeance, un titlu de film care instantaneu mi l-a imprimat în retină pe Liam Neeson. Dar filmul nu este ceea ce așteptam. De fapt, n-așteptam nimic.

 

🎬 Premisă

Ben (BJ Novak – The founder) este un scriitor de articole, un blazat și rutinat newyorkez, care tot așteaptă momentul oportun să explodeze pe această nișă a scenei culturale americane.

Fie sub forma unei senzaționale piese scrise, fie prin crearea unui podcast care să captiveze interesul și imaginația ascultătorilor.

Dar pentru asta îi trebuie o poveste bună. Pe care n-o are.

Asta până când într-o bună zi primește un apel de la un necunoscut care-l anunță că gagică-sii, o oarecare Abilene, i-a fost revocat permisul de ședere în această lume.

Ben habar n-are cine este Abilene și crede că este o confuzie, dar își dă seama că domnișoara este o simplă aventură de-o noapte pentru el, dar transformată aproape în logodnă de către ea.

Să nu pară cocalar de oraș, Ben se duce tocmai în Texas pentru a asista la funeraliile ei. Și pentru a rezolva o crimă.

 

💭 Comentariu

Uite de asta bag eu filme pe bandă rulantă, de unele dintre ele nici măcar nu auzisem până să apăs butonul Play. Pentru că uneori, deși cam rar, dau peste niște surprize plăcute, iar Vengeance este una dintre ele.

Titlul este înșelător la prima vedere pentru că ne dă impresia că avem de-a face cu o răzbunare sângeroasă, dar filmul este despre cu totul altceva.

Mintea din spatele acestui film, BJ Novak, scenarist de bază (The office – versiunea americană) și regizor pentru prima oară construiește o poveste care are niște dialoguri delicioase.

Nu că este vreo comedie amuzantă, din contră, este un decupaj al vieții noastre în era tehnologiei de mare viteză și multă inteligență artificială care ne transformă doar în niște simpli apăsători de butoane sau ecrane tactile.

Scenariul ia bisturiul și face o autopsie pe viu a mentalității de turmă bolândă a societății care se transformă într-un fel de conștiință leguminoasă, cu creierul terci, care uită semnificația argumentului și se ceartă doar de dragul de a antagoniza tot ce nu îi place.

Și oamenii fac asta, mai ales, fără argumente, doar pentru că așa știu ei, că s-au informat ei mai bine citind știri pe WC, de pe wikipedia sau troglomedia și n-au nevoie de argumente clare, concrete, indubitabile și irefutabile, ci merge cu „știu eu mai bine‟.

Vengeance este extrem de acid din acest punct de vedere, o zice verde-n față, fără să aibă vreo milă de sensibilitățile fabricate ale celor care se vor simți atinși de un asemenea adevăr.

Dar asta este o mică parte din ceea ce ne oferă scenariul, dialogul este atât de profund și filozofic, fără să pară vreo flatulație artistică elevată, nedemnă de un muritor de rând, încât trebuie să fii atent la fiecare replică pentru că nu există cuvânt aruncat aiurea.

Vengeance

 

Pff, BJ Novak reușește să îngrămădească atât de multe fără să facă filmul să pară stufos și greu de urmărit pentru că atmosfera are imprimată o tentă ludică, deși n-ai crede ca urmare a subiectului morbid pe care se axează.

Birocrație, prostie, divizare socială, superficialitate, conceptul de familie, covid, teorii tâmpe ale conspirației, problema armelor în societatea americană, traficul de droguri, dezinteresul autorităților, ruptura dintre urban și rural, condescendență, rupere de realitate, manipulare, tehnologie nocivă, dragostea și multe altele sunt abordate de către acest film.

În încercarea lui Ben de a afla adevărul din spatele morții prietenei lui, el intervievează o grămadă de personaje care ne arată cât de nocivă este judecarea superficială, cât de distrugător sufletește este să pui etichete la prima vedere, cât de greșit este să ne luăm după niște aparențe false impregnate cu multă pricepere de către mass-media manipulatoare de-a lungul timpului.

Vengeance este un studiu complex al caracterelor de tot felul, cu tot cu mentalitățile lor diferite și concepțiile divergente despre noțiuni ca familie, viață, moștenire, fericire, etc.

Și dincolo de toate astea, special nu am pomenit până acum, Vengeance este și imprevizibil pentru că are câteva răsturnări de situație pe care nu le mai așteptam întrucât filmul mi-a amorțit spiritul detectivistic prin povestea despre totul și nimic simultan.

Veți descoperi în acest film mic și câțiva actori mai cunoscuți, unul dintre ei având o interpretare foarte bună, elevată și de replicile pline de tâlc și de un adevăr crunt pe care, din păcate, îl vedem zi de zi, dar preferăm să îl ignorăm.

 

🏆 Verdict

Știu că nimic din ce am scris nu conduce spre un film palpitant, dar Vengeance este intens pentru creier, chiar dacă ochiul nu prea are ce vedea.

Este ușor să îți dai seama că este un proiect făcut din pasiune, fără intervenții majore din partea studio-ului pentru că Vengeance, acum îl parafrazez pe Bob Evans din miniseria The offer, oferă publicului ce are nevoie, nu ceea ce vrea.

Mi-a spulberat toate așteptările, nefiind deloc ce credeam, dar m-a și întristat un pic pentru că ne arată starea de decrepitudine socială la care a ajuns umanitatea zilelor noastre, o situație fără ieșire, suntem condamnați la falsitate și mediocritate pentru eternitate de acum încolo.

Noroc că mai are când și când niște replici terifiant de amuzante de am crezut că n-aud bine, cafeaua 😉, și per ansamblu Vengeance se încheagă frumos într-un tot unitar excelent care se cațără în lista filmelor preferate pe 2022. Pentru mine.

Mi s-a părut foarte fain Vengeance, așa că n-aș refuza să ascult 9 episoade din podcastul din film.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

I came by

I came by

I came by este un film britanic pe care îl puteți găsi în această perioadă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.