Vikram

VikramVikram, care n-are nici o treabă cu Vikram Vedha, este un film de la Kollywood, adică în limba tamil.

Și este regizat de Lokesh Kanagaraj. De ce-l menționez? Răspunsul vine mai târziu.

 

🎬 Vikram – Premisă 🕮

Vai de Amar. Nu am scris greșit, nu voiam să zic vai și amar.

Așa-l cheamă pe al nostru personaj principal, Amar (Fahadh Faasil), un copoi lansat pe urmele câtorva criminali mascați care fac prăpăd în rândul unor oficiali.

Totul se învârte în jurul unei capturi uriașe de droguri, iar cei trimiși pe câmpiile eterne cu vaca sfântă cer răzbunare.

Însă ucigașii sunt unii abili, nu lasă deloc urme sub formă de amprente, ADN sau notițe cu mesaje de adio, lucrează extrem de curat.

Atât de bine încât nici măcar cadavre nu mai rămân în urma lor, una dintre crimele proaspete s-a soldat doar cu un picior rătăcit, restul s-a făcut nevăzut.

Dar Amar este de neoprit, începe să zgândăre pe unde nu trebuie și dintr-un trecut considerat de mult îngropat și cu pomana făcută apare un personaj ce va juca un rol vital în film.

 

💭 Vikram – Comentariu 🍿

Să-mi bag picioarele în ea de poveste că 90 de minute este de aruncat la gunoi pentru că aveam impresia că mă uit la un meci în reluare.

Încearcă să mă surprindă cu niște dezvăluiri epocale, dar cunoșteam încă din start rezultatul final.

Ori ne ia de proști, considerând că nu suntem capabili să ne dăm seama de un aspect esențial care este atât de evident, ori a vrut să-mi testeze răbdarea să vadă cât rezist.

Chiar nu glumesc, în prima oră jumătate se cântă, se dansează, se dau lupte culinare între experți, filmului îi arde de orice, numai de povestea de bază nu.

Și eu îmi tot dădeam ochii peste cap așteptând să apară Vikram să facă prăpăd printre nătărăi.

Deși eram destul de odihnit când l-am urmărit, am picotit sănătos în această perioadă inutilă pentru că nu aveam nimic de văzut.

După interval însă se schimbă complet foaia și Vikram se transformă într-un film de acțiune ce beneficiază de cea mai ridicată cifră octanică.

Ce așteptam aia am primit, Vikram iese din ascunzătoare și rade tot ce prinde în câmpul vizual.

Dușmani, mașini, clădiri, tunuri, n-are a face, dacă poate fi distrus, Vikram este omul potrivit, fiind bombardierul suprem.

Și aici folosesc expresia în sens pozitiv.

A parcat neregulamentar un bou și te-a blocat? Treabă ușoară pentru Vikram care ia Hummerul în brațe și-l face acordeon.

Ai un hambar de dărâmat? Nu-i problemă, dă Vikram cu pumnul și-l pune la pământ.

Te deranjează blocul de vizavi construit fără autorizație? Spune-i lui Vikram oful tău și-l face moloz cât i-ai rosti numele.

Ați priceput ideea.

Evident că totul se bazează pe niște legi fizice inventate, specifice filmelor indiene care se ghidează după alte reguli gravitaționale și structuri anatomice, dar nu am nimic de comentat negativ despre asta.

Că doar nu mă uit la o asemenea producție să învăț biologie, pentru asta există școală.

Și dar-ar eclipsa de soare pe timp de Diwali, că tare violent mai este Vikram.

De regulă indienii au alergie la sânge și la tot ce ține de acest lichid vital, dar aici este una din rarele excepții în care el curge în valuri.

Și nu doar atât, aflăm de aproape, în prim-plan, ce conține corpul uman prin interior.

Vikram

 

Scenele de acțiune au fost mai satisfăcătoare ca de obicei pentru că am fost implicat trup și suflet în poveste, dădea Vikram, aveam impresia că dau și eu.

Atât de nemernici, netrebnici, nebuni și nesimțiți sunt ăia răi încât merită cu prisosință fiecare oscior rupt și fiecare arteră despicată.

Am rămas impresionat de una dintre secvențele de scandal care este originală deoarece în contextul dat trebuia să se desfășoare într-o liniște aproape totală.

Iar Vikram devine foarte inventiv prin modurile în care-și aduce la tăcere mulții inamici care năvăleau peste el.

Este și deosebit de dramatic, sunt vreo două momente tragice pe care nu le anticipam care mi-au supt tot aerul din plămâni, simțeam că voi exploda de draci și jale.

Mai rar să am asemenea reacții la un film, dar aici m-a luat total pe nepregătite, nu mă așteptam să meargă chiar până acolo cu brutalitatea antagoniștilor.

La actorie nu prea l-am înghițit pe Fahadh Faasil în rol de erou, n-am nimic cu omul, dar are față mai degrabă de livrator la Glovo, nu de salvator de vieți.

În schimb, Kamal Haasan (Ponniyin Selvan), deși este mai în etate, în rolul lui Vikram face toți banii, fiind credibil atât prin privirea fioroasă dar, mai ales, prin constituția fizică.

Are trup de taur, minte de delfin și ferocitate de rechin, ferească toți zeii hinduși să îndrăznești să nu-i dai bună ziua că ajungi instantaneu la crematoriu.

 

🏆 Vikram – Verdict 👍 sau 👎?

Și acum vin și eu cu marea surpriză, în Vikram m-am întâlnit cu figuri familiale din Kaithi și asta mi-a dat de înțeles că sunt într-un univers, că altfel nu se mai poate, anume LCU.

Ambele filme sunt regizate de Lokesh Kanagaraj, dar Kaithi este magnific, a luat 10 de la mine pentru ce a vrut să fie, vorba lui RFC.

Cel de față este olog în prima jumătate, asta îl face să piardă mult teren din punct de vedere calitativ, iar a doua parte nu prea mai poate să repare toate pagubele produse.

Plus că nici nu arată grozav la nivel vizual, sunt niște efecte speciale ce implică mașini în flăcări și clădiri explodând ce m-au făcut să râd la cât de jenant arată.

Cum însă impresia finală este cea care dăinuie, mă fac că nu am văzut bucata de start de care mă lipsesc fără probleme și îi voi cumpăra lui Vikram 7 perechi de căști că are nevoie urgentă de ele.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

YouTube #shorts

Trailer

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Love lies bleeding

Love lies bleeding

O să fie lansat și la noi, dar deja Love lies bleeding este disponibil spre …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *