Viy 2: Journey to China sau Tayna pechati drakona sau The mystery of dragon seal: Journey to China sau Journey to China: The mystery of iron mask sau Harababura supremă, spuneți-i cum vreți, este evident că este continuarea mult mai închegatului Viy 1 (deși nu aș fi spus asta înainte să văd și sequel-ul).
Filmul este un conglomerat internațional, a se citi o ciorbă cinefilă, în care avem parte de un amestec al unor culturi și civilizații cum nu se poate mai diferite, China, Rusia și Marea Britanie.
Revine în prim-plan, deși este cam greu de spus cine are rol principal, Jonathan Greene, geograful din Viy 1, care își continuă călătoria odată scăpat din pădurea blestemată din Ucraina și se duce spre Moscova unde simte un complot, așa că nu face mulți păduchi pe acolo și o taie, pentru a-și salva viața, spre China.
Și n-aveam nici cea mai mică idee că acest Viy 2 (din cauza multiplelor nume) este același film în care împart ecranul Jackie Chan (The foreigner) și Arnold Schwarzenegger (The Terminator, Terminator 2: Judgment day). Am crezut că luasem alt film când i-am văzut pe ăștia 2 dând-o parte-n parte în Turnul Londrei. Mă rog, nu ei, dublurile lor mai mult decât evidente.
Povestea din Viy 2 este fascinantă, cum putea fi altfel dacă are la bază un basm din mitologia chinezească? Filmul chiar pornește cu asta, cu o istorisire despre un dragon străvechi care și-a găsit odihna într-o peșteră adâncă, iar genele lui au intrat în pământ și au răsărit sub forma plantelor de ceai. Și o parte din gardienii lui au trecut de partea răului și s-a iscat un război între cei care protejau dragonul și cei care voiau doar să-l exploateze pentru bunăstarea lor.
Numai chinezii puteau inventa o asemenea fantezie despre o banală plantă de ceai. Dacă întrebi un unchiaș neaoș cum a apărut fasolea: Păi bagi bobu-n pământ, îl uzi, iese fasolea. Parcă nu e atât de poetic precum poveștile chinezești, nu?
În fine, sunt prea multe personaje pentru a le prezenta aici, cert este că Jonathan se bagă-n belele în China, avem și ceva ruși cu treabă pe acolo, dar și câțiva chinezi care vor să aducă pacea pentru dragon.
Un lucru este sigur, Viy 2 este o hărmălaie scenaristică greu de descifrat cu prea multe fire narative pentru a ieși ceva coerent pentru că într-o parte ai Londra unde cei 2 actori cunoscuți se prefac că se luptă, în altă parte ai un complot împotriva țarului Rusiei și, de final, în China se duce o luptă între hulpavii vrăjitori negri și purii magicieni buni.
Recunosc că mi-a fost greu să-l urmăresc în primele 60 de minute când camera sărea de la o locație la alta și nu pricepeam mare lucru și nici nu eram foarte atent din această cauză, dar ultima oră care se concentrează în China și aduce laolaltă toate firele narative înseamnă un dram de acțiune exuberantă plină de efecte speciale destul de mediocre dar folosite la o scară largă.
Aș fi preferat un film separat doar cu bucata chinezească pentru că faptele ce se petrec acolo chiar ar putea fi transformate într-o producție meseriașă.
Filmul, deși este complet diferit ca locație și aspecte legate de civilizație, are nucleul premisei neschimbat ca predecesorul lui, dacă ați reușit să urmăriți Viy 1, atunci știți și ce se petrece în Viy 2.
Din păcate, chiar dacă premisa este una care arăta foarte bine pe hârtie, execuția lasă mult de dorit, acesta nu era film de nici măcar 2 ore, probabil se preta mai bine la o serie de 2 filme pentru că este multă îngrămădeală și personajele noi nu au niciun dram de dezvoltare pentru că nu este timp de nimic altceva având în vedere câte se petreceau în film.
Dialogurile sunt mult prea caricaturale pentru a emana o senzație de seriozitate, de multe ori părea un film pentru copii deși subiectul abordat era unul sumbru, al asupririi celor săraci și needucați de către cei bogați și șmecheri.
Viy 2 este un film slab din punctul meu de vedere, cu potențial mare dar prost încropit. Deși este considerat cel mai scump film rusesc, la peste 50 de milioane de dolari, mi-e greu să-l consider așa, pentru că nu prea este nimic rusesc pe ecran în afară de câțiva actori în rol secundar și de regizorul care este același din primul film. Și efectele speciale nu se ridică la nivelul unui asemenea preț, am văzut CGI mai convingător în filme de 10 ori mai ieftine. Dar probabil mulți bani au fost cheltuiți pe actori, chit că Jackie Chan și Arnold Schwarzenegger nu adună mai mult de 20 de minute.
Are acțiunea aia de final care îl salvează de la un dezastru total, și nu neg că predominanța elementului cultural chinezesc ridică filmul din groapa de gunoi un pic mai la suprafață, dar, per ansamblu, Viy 2 rămâne o chisăliță fără gust care are prea multe ingrediente pentru a genera un produs vizionabil și, ulterior, recomandabil altora.
Văd că unii îi dau 10, alții 1, gusturile nu se discută, eu mă screm doar de un scaun, adică 4.
(2 / 5)Trailer: