Volcano

Volcano este un disaster movie din 1997 care-l are în rol principal pe Tommy Lee Jones (Ad Astra, Mechanic: Ressurection) ce-l portretizează pe Mike Roark, un expert în dezastre naturale și nu numai, ce își duce viața destul de răvășită de un divorț și dată peste cap de o fată de 13 ani enervantă ca dracu într-un Los Angeles ce pare mai încins ca niciodată.

Habar nu avea el că orașul este încă răcoros pentru că în străfundurile scoarței terestre, Gaia are probleme digestive, se balonează, acumulează niște gaze galbene în burdihan și le elimină taman în inima orașului.

După titlu, este clar că vorbesc despre un vulcan care se naște impromptu, pe neașteptate, în mijlocul unui oraș prea aglomerat care numai de jonglat printre jaloanele de lavă nu avea chef și timp.

Așa că neica Mike își trage pe freză șapca invizibilă de gânditor și se pune pe conceput planuri peste planuri pentru a opri râul de lavă ce se revarsă pe străzile mult-iubitului său oraș pe care nu vrea să-l vadă distrus taman pe tura sa.

În film se mai împiedică și un Don Cheadle (Endgame, Infinity war), că trebuie să fie un negru cu suflet mare și săritor când este nevoie de el, iar ciorba scenaristică este completată de un interes amoros în persoana blondei Anne Heche, un câine năzdrăvan bun numai de intrat în belele, astea pe lângă fata generatoare de nervi de aș fi dorit să facă spălături stomacale cu lavă.

Pfff, ce amintiri dragi aveam despre acest film, dar acum, revăzându-l cu alți ochi și altă mentalitate, mi s-a cam schimbat perspectiva cu privire la calitatea lui.

Volcano este un disaster movie tipic, cu accentul care cade pe evenimentele devastatoare care inundă Los Angeles-ul și al cărui scenariu este imbecil de-a dreptul, de îl face pe 2012 să pară un candidat la premiul Pulitzer.

Dacă în alte filme gen Armageddon, 2012, Deep impact sau Independence day mai pot trece cu vederea aspectele științifice total inexacte și absurde pentru că atacă niște evenimente necunoscute, gen invazie extraterestră sau forat pe asteroizi, aici însă scenariul este complet ignorant când vine vorba de aspecte știute, dovedite, pe care nu le poți trece cu vederea. Și măcar de ar fi fost consecvent în ilogica lui, de ar fi inventat niște reguli paralele cu realitatea și le-ar fi respectat cap-coadă, atunci aș fi înghițit inepția filmului, dar nu pot să accept că lava este în același timp și suportabilă ca temperatură, dar și incredibil de fierbinte. Creierul nu a putut intra în modul stand-by când în aceeași secvență obiecte ce ar trebui să fie greu flambabile aflate la o anumită înălțime iau foc din cauza lavei, dar trupuri umane ce atârnă la o înălțime mai joasă nu au nici pe dracu. Și astfel de discrepanțe în ceea ce privește efectele lavei sunt la tot pasul.

Plus de asta, personajele sunt cretine, păi tu mare sculă în dezastre nu știi ce este aia magmă? Unde ai făcut studiile? Pe uliță cu țața Leana?

Și pe parcursul filmului diverse personaje se tot întrebau când vedeau valurile de lavă venind spre ele: Hm, oare ce este aia? Ce castravetele meu tegumentat să fie măi oameni buni? Înghețată de vanilie topită? Mămăligă fugită din tuci? Nu, este un rahat de lavă.

Până și pinguinii de la Polul Sud  născuți cu probleme mintale și-ar da seama că este vorba despre lavă, chiar dacă nu au văzut-o în viața lor.

Bașca puștoaica lui de 13 ani se comporta atât de răsfățat, atât de tembel, atât de stupid, de parcă toată prostia copiilor din întreaga țară s-a adunat în căpșorul ei. Comportamentul ei este al unui țânc de 5 ani, nu al unei pizdulici de 13 ani care la vârsta ei ar trebui să fie interesată de apendicele ciudat pe care îl au băieții între picioare.

În fine, trecând peste scenariul care mi-a făcut creierul ferfeniță, Volcano se menține la un nivel destul de distractiv, vulcanul care erupe în oraș nu lasă niciun răgaz de respiro oamenilor, îi bombardează cu pericole din ce în ce mai mari, iar distrugerile provocate, fie că vorbim de mașini ce explodează sau de clădiri care se prăbușesc, fac din Volcano un film tolerabil.

Efectele speciale nu mai sunt cum mi le aminteam, arată destul de mediocru (să nu fiu mai rău), dar nu împiedică deloc bucuria de a vedea orașul topit de căldura lavei care-și face de cap în toate direcțiile.

Acțiunea este decentă, când se pornește tăvălugul galben înfierbântat nu se mai oprește, iar Mick recurge la tot felul de giumbușlucuri rapide pentru a stopa torentul de lavă invulnerabilă.

Din păcate regia nu este deloc una de lăudat, ba chiar aș putea spune că i-a omorât cariera lui Mick Jackson care ulterior a retrogradat la filme TV și seriale.

Nu tu emoție, nimic nene, personajele nu au deloc lipici, nu mă interesa cine murea sau cine trăia pentru că nu am simțit vreo conexiune aparte cu cei care se scremeau să trăiască. Nu mai zic că în loc să se concentreze pe acțiunea propriu-zisă, filmul este plin de mesaje sociale, de parcă zici că a fost făcut în perioada post #metoo & woke culture.

Cam asta îmi este părerea despre Volcano, uneori nu este bine să revezi filme pe care ți le amintești cu drag de când erai copil pentru că la maturitate s-ar putea să ți pară total diferite. Cu toate astea, chiar dacă Volcano este penibil științific și scenaristic, o să îi ard un 6.

Apropo, că tot umblă vorba-n târg că Samuel L. Jackson tot apare prin filme, este mic copil pe lângă Keith David care chiar este peste tot în roluri secundare. Deja este prezent în 4 filme pe site, 21 bridges, Night school, The nice guys și Armageddon (cum a prins el 2 disaster-movies unul după altul).

3 out of 5 stars (3 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

The fall guy

The fall guy

Fără să fac cine știe ce cascadorii, m-am înființat la The fall guy așteptând un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *