You can`t take it with you

You can`t take it with you1938

Premiantul anului 1938 a fost You can`t take it with you, o dramedie regizată de Frank Capra, film care i-a adus acestuia al treilea Oscar consecutiv (nu în ani succesivi, ci nominalizări succesive) după cele primite pentru It happened one night și Mr. Deeds goes to town.

 

🎬 You can`t take it with you – Premisă

Premisa este relativ simplă și are la bază, dar mai pe ocolite, eterna poveste a Cenușăresei.

Ea, Alice (Jean Arthur – Shane), face parte dintr-o familie cu spirit liber, care nu se supune legilor betonate ale societății, mai pe românește, să nu mă mai ascund după colț, o sărăcie de familie.

El, Tony (James Stewart – Rear window), este la polul opus, odrasla unui mare magnat pus pe căpătuială și care vrea să-i transmită băiatului aceeași poftă de avere și de putere, pregătindu-l asiduu pentru preluarea monopolului ce stă să se nască.

Între cei doi se înfiripă o poveste de dragoste, dar una cu năbădăi pentru că vă imaginați că hăul financiar dintre cele două familii este prea mare pentru a uni cele două reprezentante opozante ale păturilor sociale.

 

💭 You can`t take it with you – Comentariu

Filmul este bazat pe-o piesă de teatru, ca multe dintre producțiile acelei perioade și oarecum îl face cunoscut, cu adevărat, pe James Stewart (The Philadelphia story) care, deși jucase în câteva filme, încă nu era un nume mare.

Măi, ce să scriu despre You can`t take it with you în afară de faptul că este un film fermecător prin naivitatea lui ca urmare a utopiei ce se scurge printre scene și a replicilor inocente care visează la o viață ca-n povești.

Să nu credeți că este doar un simplu film romantic, oho, nici pe departe, evoluția relației dintre Alice și Tony are loc pe fundalul unui număr însemnat de evenimente cu fel și fel de repercusiuni asupra bunăstării ambelor familii.

Chiar dacă tonul este zbanghiu și atmosfera una jucăușă datorită spiritului hipiot, flower power, make love, not war, banii nu aduc fericirea, emanat de către familia Sycamore, falită dar fericită, You can`t take it with you nu ne lasă de izbeliște când vine vorba de seriozitate.

Și una dintre replici, că sunt mai multe, demonstrează că la aproape 85 de ani de la lansare filmul este la fel de actual ca atunci, nu s-au schimbat prea multe și nici nu se vor schimba. Ba chiar schisma dintre opiniile diferite a devenit și mai acută.

You can`t take it with you

 

Bogații vor continua să se îmbogățească și mai mult, iar săracii, ați ghicit, vor sărăci și mai abitir în goana nebună de a mai supraviețui încă o zi.

Filmul este catalogat ca fiind o comedie, dar nu mi s-a părut neapărat amuzant, adică nu stă nimeni să toarne glume și poante la grămadă, ci umorul vine mai degrabă ca urmare a situațiilor stânjenitoare și gagurilor fizice cu duiumul ce au loc în casa numeroșilor Sycamore.

Însă altele au fost secvențele care m-au impresionat, și ele îl au în prim-plan pe patriarhul familiei, Martin (Lionel Barrymore – It`s a wonderful life), care are niște monologuri sfâșietoare prin gingășia elegantă, cuvintele înduioșătoare și emoțiile pure pe care le transmite.

Oricât de morocănos, mâhnit, mizerabil și morcovit ai fi, n-ai cum să nu percutezi la delicatețea poetică a replicilor livrate cu multă măiestrie de marele Lionel Barrymore (Grand Hotel).

Pentru mine el a fost steaua acestui film, nu tinereii îndrăgostiți, care-s pe toate drumurile în asemenea producții și nu vin cu nimic impresionant. Și nici povestea simplistă, care este mai previzibilă ca lansarea unui nou iPhone mai scump, dar fără mari adăugiri tehnologice.

 

 🏆 You can`t take it with you – Verdict

Filmul îți transmite o stare de bine care vine la pachet cu efemera idee că trebuie să îți trăiești viața așa cum vrei, să îți urmezi pasiunile, să fii înconjurat de familie și de prieteni, să nu te zbați ca un descreierat pentru bani.

Dar You can`t take it with you rămâne la nivel de basm pentru că, oricât de frumoase sunt povețele, tot trebuie să pui un blid de mâncare pe masă și să plătești taxe și impozite, că nu se rezolvă toate ca prin minune așa cum se întâmplă în film.

Totuși, surprinde foarte bine diferența de mentalitate dintre cei care caută fericirea sufletească, și o vor găsi, înconjurându-se de familie și prieteni, și cei care tânjesc după fericirea monetară care nu duce decât la singurătate și irosirea vieții pentru că, nu-i așa, nu poți lua averea cu tine-n mormânt.

Așa că dragi Bezos, Musk, Gates și alți multimiliardari, mai ușor cu lăcomia pentru că la final, când primiți convocarea de la Sfântul Petru veți ajunge acolo în fundul gol pentru că You can`t take it with you.

Păcat că finalul se duce într-o zonă de caraghioslâc exagerat care a tăiat cu barda din farmecul cât de cât realist de până atunci și mi-a stricat impresia despre el, așa că rămân să-i bubui 8 petarde.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Clerks

Clerks

Un oarecare Kevin Smith spărgea pușculița pentru a face primul său film de lungmetraj intitulat …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.