Zack Snyder`s Justice League

Amin, a ieșit în sfârșit Zack Snyder`s Justice League, să tacă lumea odată, că înnebunise cu acest film, nici dacă se scobora Iisus de mână cu Satana și tot nu era atâta agitație.

După eșecul răsunător care a fost Justice League și în ciuda falsei impresii a fanilor că datorită lor a apărut acest Zack Snyder`s Justice League, filmul fiind de fapt o mare campanie de publicitate pentru HBO Max, la 70 de milioane chiar a meritat efortul pentru că impactul a fost mare, iată-ne ajunși la momentul 0, oare merită cele 4 ore cât durează filmul?

Deși aveți în recenzia lui Justice League tot ce trebuie să știți despre povestea din Zack Snyder`s Justice League, hai să prezint succint premisa, ca la o testare rapidă, să văd dacă o mai țin minte.

Se știe că Superman (Henry Cavill – Mission: Impossible – Fallout, Enola Holmes) și-a tras o gaură mare în trupul lui kryptonian în lupta cu Doomsday din Batman v Superman: Dawn of justice, așa că acum mestecă țărâna. Lumea este plouată că n-are cine s-o mai apere de amenințările extraterestre, dar n-are ce face și își vede de existența ei insignifiantă.

Moment oportun ca băiatul rău din film, Steppenwolf, să își facă apariția în căutare mă-sii. Pardon, a celor 3 Cutii Mamă care băgate una într-alta creează o Unitate care va pârjoli Terra și îl va aduce pe neica Darkseid în peisaj să bage strâmbe-n pulimea umană.

Așadar, cei rămași pe metereze, Batman (Ben Affleck – Triple frontier, The accountant), Wonder Woman (Gal Gadot – Ralph breaks the Internet, Fast & furious 7), Flash (Ezra Miller – Fantastic beasts and where to find them), Aquaman (Jason Momoa – Once upon a time in Venice) și Cyborg (Ray Fisher) pun mână de la mână fiecare ce putere are pentru a-l opri pe subalternul lui Darkseid din misiunea lui de a băga-n menage a trois cele 3 cutii buclucașe.

Primul șoc a apărut în secunda 1 când am aflat că filmul este prezentat în ratio 4:3, în anul 2021 Snyder a crezut că își umflă mușchii artistici făcându-ne să ne uităm la film ca în secolul trecut.

Mi-am mușcat limba de câteva ori înjurând printre dinți, dar m-am obișnuit repede cu imaginea cubică, de monitor CRT pe lămpi și diode, piesă de muzeu. Am pus câteva mileuri peste imensele dungi negre, de zici că eram la bunica, și i-am dat bătaie.

Cât despre film?

Prea mare diferență față de Justice League nu am sesizat în ceea ce privește nucleul poveștii, este fix aceeași, doar că lungită de la 2 ore la 4 ore. 90 de minute oricum sunt imagini pe care deja le mai văzusem.

Asta înseamnă mai multă coeziune adusă poveștii, filmul nu mai pare deloc fragmentat, totul curge lin, fără salturi nejustificate în acțiune, acum vezi ce se petrece între secvențele ciuntite din original, era și culmea ca la 4 ore să nu avem parte de un fir narativ bine închegat care să nu dea dureri de cap. Se simte că de data asta omul a fost lăsat în pace să-l facă fix așa cum a dorit.

Personajele sunt mai bine construite, dar aici Zack Snyder`s Justice League are un mare avantaj, deja personajele Wonder Woman și Aquaman erau bine împământenite în acest univers având deja sub centură filmele lor proprii.

Aici Cyborg strălucește, are poate cel mai important rol din tot filmul, iar evoluția lui este surprinzătoare și chiar m-a impresionat, având cea mai dramatică și lacrimogenă poveste de viață.

La polul opus m-a dezamăgit crunt Flash, cu cât petreceam mai mult timp cu el, cu atât se comporta ca un clovn retardat. Ezra Miller nu-mi place deloc în acest rol, îmi venea să-l strâng de gât ori de cât ori se împiedica prin peisaj.

Zack Snyder`s Justice League este totuși mult prea lung, nu prea își justifică durata de 4 ore, sunt multe scene de umplutură care, deși nu plictisesc, le uiți repede pentru că memorabilul din film este concentrat în câteva secvențe cheie care îți vor rămâne întipărite în minte.

Ca acțiune și senzație generală este aproape total diferit de Justice League, se simte în primul rând trecerea de la PG-13 la R, filmul este violent și injurios, deși parcă nu atât de mult pe care ar fi meritat acest rating. Acțiunea este spectaculoasă, mult mai amplă și grandioasă, efectele speciale sunt de un alt calibru, chiar dacă sunt destule secvențe care arată artificial, iar Steppenwolf se prezintă în continuare ca un proxenet cocalar plin de aur bling-bling-os.

Tonul este mai întunecat, mai apăsător, dar este stricat de dumele răsuflate, aceleași pe care le știam din versiunea anterioară (chiar nu e poate deloc 100% seriozitate?), iar uneori luptele arătau de parcă se băteau niște ponei roz, cromatica era de un rozaliu roșiatic bolnăvicios, exploziile erau roșii, razele sunt roz, deși caftelile erau intense, nu prea puteam să le iau în serios din cauza culorilor care duceau mai mult cu gândul la desene animate pentru fetițe.

Dar Zack Snyder`s Justice League este clar o îmbunătățire substanțială a lui Justice League, chiar dacă mă văd nevoit să trec peste faptul că ăla rău este doar un papițoi destul de inofensiv în final, mi pare cam trist că atâția supereroi s-au adunat să se pună contra unui vasal al lui Darkseid. Filmul are și câteva surprize majore, bucurie pentru mine, darămite pentru fanii înrăiți, surprize ascunse de-a lungul duratei monumentale de 4 ore.

Oho, am chicotit de câteva ori la niscai apariții bombă, ba chiar am rămas mască la o secvență dinspre final care ține foarte puțin, dar care arată puterea inimaginabilă a Cutiilor Mamă, pot spune că mi-a dat coate și ceva lacrimi în alte scene emoționante.

Ce lucrează în defavoarea filmului este faptul că totul pare familiar, și nu pentru că este o altă iterație a lui Justice League, ci pentru că nu aduce nimic nou, avem parte de aceeași supereroi buni care se luptă cu ceva amenințare globală venită din cosmos, adică fix ceea ce am primit în Infinity war și Endgame  (poftim că am pomenit și de astea 2 filme). Nu am putut să nu trag comparații cu acele filme, dar și între Thanos și Darkseid, aici Thanos a ieșit învingător prin motivația lui care era atât de bună încât nu m-aș fi mirat să trec de partea lui. Pe când aici Darkseid vrea să distrugă lumi. De ce? De aia.

De asemenea, de laudă este coloana sonoră, poate cel mai mare aspect pozitiv din tot filmul, alegerea pieselor a fost de excepție, augmentau emoțiile când era cazul și exacerbau adrenalina când se pornea scandalul planetar.

În final, au meritat cele 4 ore de Zack Snyder`s Justice League? Din punctul meu de vedere, și sunt surprins că scriu asta, pentru că nu mă așteptam, da, a meritat.

Trebuia să aibă Zack Snyder`s Justice League o durată de 4 ore? Nu. O lălăie cam mult în multe momente care par trase de păr și nu contribuie cu mare lucru la împingerea poveștii spre pasul următor, exagerează cu slow motion, nu de puține ori a folosit slow motion la scene care deja erau slow motion, și explică multe lucruri pe care deja le știam, alooo, am văzut Justice League, am văzut ambele Wonder Woman, am văzut Aquaman, am văzut Batman v Superman: Dawn of justice, nu este nevoie să îmi povestești verzi și uscate din ce s-a întâmplat în acele filme, încă mai am memoria bună.

Hai că mă întind și eu cam mult, la fel ca filmul.

De final, ca aspecte pozitive avem povestea coerentă și bine închegată, o caracterizare mai bună a personajelor, o acțiune mai vizionabilă cu efecte speciale mult mai bune și momente șocante numai bune de crescut nivelul decibelilor în casă.

Iar ca aspecte negative pentru mine ar fi durata nejustificată, cel puțin o oră putea fi tăiată lejer, sentimentul de deja vu, scenele cu acțiune prea colorată și o impresie că nu vine cu nimic nou, original, care să te facă să spui: Da domne, asta da noutate.

Hai că v-am pupat pe pătrățel, mă cărăbănesc în treaba mea și fac ceea ce n-am crezut, știu că sloganul este Unite the Seven, dar mă bag singur în seamă ca al 8-lea membru al Justice League. Oricum, mi-am pregătit frigiderul că o să fie umplut cu carne că nu i-am dat 10. Sau că i-am dat prea mult. Oricum ar fi, carne gratis.

Acum se poate liniște? Ajunge, gata, a sosit Snyder Cut-ul, să trecem la alte filme. Deși acum fac eu gălăgie că vreau Justice League 2, că nu se poate să se termine așa fără să avem continuare.

4 out of 5 stars (4 / 5)

https://www.youtube.com/watch?v=vM-Bja2Gy04

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Crouching tiger hidden dragon Sword of destiny

Crouching tiger, hidden dragon: Sword of destiny

După 16 ani de la original, pe fir s-a băgat Netflix și așa a apărut …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *