Alpha

Alpha

Alpha este un film care ne duce în trecut, foarte mult în trecut, în urmă cu 20.000 de ani, și ne spune povestea lui Keda, un adolescent care stă să pășească în maturitate, fiul unei căpetenii de trib.

Pentru a dovedi că fiul său merită să îi preia ștafeta la un moment dat, Tau (șeful tribului de oameni preistorici) îl ia pe Keda la o vânătoare extrem de importantă de bizoni care trebuie să le aducă niscai haleală pentru supraviețuire.

Numai că al nostru Keda nu prea are sânge rece în el astfel încât să ia viața unui animal nevinovat și, așa cum ne arată trailerul, odată ajuns în supermarketul natural, clachează psihic și are o întâlnire nefastă cu un bizon destul de furios pe umanitate.

Părăsit de tribul său, Keda trebuie să supraviețuiască într-un mediu înconjurător ostil, aici râul, ramul, animalul, apa, vremea, toate vor să îi ia piuitul puiului de om neexperimentat.

Dar Keda nu trece singur prin această aventură pentru că i se alătură un lup rănit, Alpha, și cei doi își vor ține de urât unul altuia în timp ce își oblojesc rănile și încearcă să stea în viață pentru o zi, și încă o zi, și tot așa.

Ceea ce vedem în trailer este fix ceea ce primim, o poveste emoționantă despre cum a devenit câinele cel mai bun prieten al omului.

Scenariul nu este deloc complex, nu te surprinde cu nimic din punct de vedere al originalității, este previzibil până la ultima secvență, ceea ce crezi că se va întâmpla, apoi să fii sigur că așa se va întâmpla.

Dar asta nu înseamnă automat că filmul Alpha este unul slab.

Înainte să-mi înfig colții în el, atenționez lumea că totuși este un pic înșelător trailerul, deși în el se vorbește în engleză, ei bine, în tot filmul nu auzi un cuvânt în engleză, dialogurile sunt într-o limbă necunoscută, lucru care m-a surprins plăcut. Chiar mă pregăteam să îi ard o bilă neagră în momentul în care ar fi început să bolborosească preistoricii în engleză. Dar am băgat rapid bila neagră înapoi în sac.

Oricum, așa cum era de așteptat, dialogul este sporadic ținând cont că mare parte din film Keda este doar în prezenta lupului Alpha.

Filmul este o aventură de familie, chit că sunt anumite momente mai violente pentru cei mici, dar nu exagerat, că se mai mănâncă un vierme, niscai carne crudă, că se mai vede câte-un cadavru de animal în putrefacție, că se mai scrântește câte-o gleznă, dar nu ceva traumatizant.

Când am plătit biletul, am fost întrebat dacă am ochelari 3D. Deja începusem să înjur printre dinți: Și sărăcia asta de film e 3D?

Dar pot spune că a meritat, dacă nu pentru secvențele de acțiune, atunci pentru scenele în care ne este prezentată o natură sălbatică senzațională, niște cadre largi care arată splendoarea planetei înainte de a o călca umanitatea în picioare.

Parcă urmăream un documentar despre natura, stăteam în scaun și căscam gura ca prostul satului, uimit de peisajele fermecătoare ce mi se perindau prin fața ochilor.

Totuși, Alpha nu este un documentar, așa că revin cu picioarele pe pământ și trebuie să îmi amintesc că Alpha are și ceva scene de acțiune, așa cum vă imaginați, bazate pe atacurile animalelor care atentează la viața lui Keda (căruia începe să-i crească o mustăcioară, hm, ciudat, de la mustață oare să vină problema? că mai știu un mustăcios care a fost subiectul unui atentat, la fel de imaginar precum cel închipuit în film).

Cam în asta constă filmul, o alternanță între secvențe feerice cu natura în prim-plan și scene de acțiune în care Keda și Alpha trebuie să-și pună la bătaie instinctele de supraviețuire.

Avem intercalate și momente de drăgălășenie între cei doi, în care se formează legătura puternică între om și animal sălbatic.

Nu lipsește nici emoția, deși o așteptam la colț, fiind sigur că nu mă va umezi pe la gene, un pic a reușit să mă facă să lăcrimez, deși nu există o tensiune adevărată, după cum spuneam, filmul este foarte previzibil, știi din trailer cum începe și știi, logic, cum se va termina.

Nu surprinde cu nimic, dar este un film plăcut de urmărit, care îți va încălzi sufletul și îți va trezi brusc un chef să iei un câine, dacă nu ai deja unul.

Regia este destul de competentă, deja am scris despre vizualul superb, avem parte de niște tranziții între cadre foarte interesante și de efect, totul este filmat fluent, nu tremură nimic, efectele speciale sunt destul de bune pentru un buget nu foarte mare, dar nici minuscul.

M-am scremut un pic să îmi dau seama dacă Alpha, lupul principal al filmului, este real sau creat digital, am ajuns la concluzia că au fost folosite animale reale. Dacă a fost creat digital, atunci aplauze, chiar nu mi-am dat seama.

Alpha este o experiență plăcută la cinematograf, un film de aventură care nu excelează pe plan scenaristic, dar care captivează imaginația spectatorului, are niscai mesaje valabile și în contemporaneitate și care ne arată cât de „pămpălăi” am ajuns ca specie, chipurile am evoluat, dar nu prea pare, sunt prea dependenți de altceva în afară de forțele proprii. Dacă am fi luat un trib de preistorici și i-am fi adus în zilele noastre, sigur ar fi supraviețuit, dar dacă niscai oameni de acum ar fi fost transportați în trecut, acum 20.000 de ani, ar fi murit din prima zi.

Una peste alta, Alpha primește din partea mea un 7, nu mă așteptam la multe lucruri bune de la film, dar a fost chiar decent.

 

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Les trois mousquetaires: D`Artagnan

Les trois mousquetaires: D`Artagnan

Se pare că opera lui Alexandre Dumas încă mai fascinează cineaștii așa că hai să-i …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *