Big brother

Big brother este un film cu Donnie Yen (Yip Man, Rogue One) și după ce l-am gătat nu am vrut să scriu ceva despre el pentru că este un film atipic comparativ cu ce am fost obișnuit să văd când aud numele lui Donnie, dar dacă tot l-am rașchetat, hai să îi trag o scurtă părere.

Aș putea să încep să povestesc cu lux de amănunte intriga din Big brother (care nu are nicio legătură cu falsul reality show cu același nume), dar este suficient, zic eu, să scriu atât: Dangerous minds în China.

Donnie Yen este un fost soldat retras la vatră (la fel ca personajul interpretat de Michelle Pfeiffer) ce se angajează la un liceu mai de mâna a treia unde sunt mulți copii cu probleme familiale, financiare și comportamentale și profu` nou încearcă să-i aducă pe calea cea bună.

În rest pelicula oglindește aproape perfect filmul amintit mai sus cu o singură diferență, profu` știe să bată bine de tot cu artele marțiale.

Filmul nu este deloc unul de acțiune, deși personajul lui Donnie Yen, profu` Chen, o pune de vreo două bătute serioase cu niște hăndrălăi, dar subiectul este cu totul altul, transcende simplitatea unor astfel de filme cu cafteală.

Este, dacă vreți, un film „ecologist“ cu accente filozofice și existențiale, dar care nu trage semnale de alarmă asupra distrugerii naturii naturale, ci naturii umane. Atinge subiecte sensibile precum discriminarea pe bază de sex, rasă, educație sau situație materială și atacă din toate părțile un sistem de învățământ prost gândit, care pune prea multă presiune pe elevi, care tot ce vrea este să scoată pe bandă rulantă sclavi moderni incapabili să gândească de unii singuri și care să-și îndeplinească fără comentarii ordinele primite de la cei de sus.

Problema asta nu este doar a chinezilor, că peste tot în lume educația scoate pe poartă, în mare parte, oi tâmpe cu scopuri mercantile, ușor de mânat prin țarc, așa că abordează o temă universală.

Big brother este un proiect drag lui Donnie Yen, el fiind și unul dintre producătorii executivi, așa că nu știu câți dintre cei care așteptau scandaluri non-stop vor fi satisfăcuți de acest film care este mai mult o dramă inspirațională despre problemele reale ale sistemului educațional din China.

Scenariul nu iese din cutumele obișnuite, atinge obligatoriile elemente emoționante, povești dramatice ale copiilor orfani sau cu părinți abuzivi, elevi talentați dar nebăgați în seamă din cauza aspectului sărăcăcios personal și al locației unde-și duc veacul, etc.

Desigur, filmul este și utopic, din păcate în realitate unele lucruri nu se rezolvă atât de ușor, indiferent cât de mult ne-am dori asta.

Este plin de lecții de viață, dar, mă văd nevoit să repet, nimic ieșit din comun sau ceva care să nu mai fi urmărit prin alte producții de acest gen.

Noroc că o mai arde (dar în a doua jumătate a filmului) cu câteva cafteli care scoate Big brother din pasul metronom, dar fără a fi monoton, pentru că nu există momente moarte în film, nu sunt scene inutile, chiar este destul de încărcat de amănunte și informații (multe redate prin tehnica flashback-urilor), fiecare secvență venind cu câte-o povață sau o informație necesară pentru caracterizarea personajelor.

Dar eu eram prezent la datorie să văd un film de bumbăceală a la Donnie Yen, cum a fost Yip Man 3 și Yip Man 4 (că pe astea le am pe site) și nu un film ce s-a pus să-mi țină predici despre superficialitatea umană și nedreptatea socială.

Am trecut rapid peste dezamăgirea inițială și am asistat la un film cât de cât în regulă, nimic să mă bage-n extaz, dar care mi-a generat un chef imens să reascult una dintre cele mai șmechere piese: Gangsta`s paradise.

Ca o concluzie, stați în școală, aveți grijă de părinți și bunici și luați note mari, mai mari decât acest 6 pe care îl trec în catalog în dreptul lui Big brother.

3 out of 5 stars (3 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

The fast and the furious: Tokyo drift

Personal, consider Tokyo drift ca fiind un spin-off al francizei The fast and the furious …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *