Bright

Bright

Bright este cel mai recent film regizat de David Ayer (cel din spatele excelentelor End of watch sau Fury).

Această producție Netfix ni-i aduce în prim-plan pe Will Smith și Joel Edgerton care-i interpretează pe Ward și Jakoby, doi polițiști parteneri care nu prea se înghit și care trebuie să-și unească forțele pentru a găsi și securiza o armă foarte puternică și care picată în mâinile cui nu trebuie va provoca haos și dezastru în lume și toată lumea este pe urmele ei.

Până acum nimic ieșit din comun, o poveste banală, așa cum am mai văzut în zeci de filme.

Șmecheria filmului cu care a vrut să ne atragă este faptul că acțiunea este plasată într-o realitate alternativă în care oameni, orci, elfi, gnomi, centauri, zâne și alte vietăți mitice trăiesc laolaltă.

Iar arma puternică din peisaj este o baghetă magică îndeplinitoare de dorințe dar și aducătoare de distrugeri monumentale, baghetă care poate fi mânuită doar de un bright, cineva special, un nedemn va fi spulberat în milioane de bucățele dacă pune mâna pe baghetă.

Ward este un om, iar Jakoby este un orc, primul din specia lui care a reușit să devină polițist, dorindu-și asta încă de mic. Dar este privit cu dezgust atât de către oameni, care consideră că nu are ce căuta în rândul lor, dar și de propria-i specie, care vede în Jakoby un trădător, mai ales că are un comportament total diferit și nespecific orcilor, unde ar trebui să fie violent, el este un spirit molcom, unde ar trebui să fie un nesimțit cras, el este mai mult un așa-zis pămpălău căruia îi merge gura la turație maximă și care nu pune la suflet toate jignirile care i se aduc.

Iar Ward este doar Will Smith și atât.

Mare scofală nu este de capul filmului, dacă dezbrac Bright de forma sa (cea a realității alternative), nu rămâne mai nimic interesant, este doar un Bad Boys cu orci.

Ideea era chiar interesantă, dar conceptul a rămas atrăgător doar pe hârtie, execuția lui a adus doar un film banal și nimic mai mult.

Am înțeles faptul că Bright este o alegorie la adresa societății noastre care se confruntă în continuare cu rasismul și discriminarea, cu orcii reprezentând viziunea albilor asupra comportamentului persoanelor de culoare care fie sunt la pârnaie, fie se ocupă de droguri/arme/curve, nefiind capabili de nimic bun.

Apoi elfii reprezintă categoria elitistă a albilor, care colcăie de bani și se cred superiori tuturor, trăind într-o lume a lor, nedând nicio ceapă degerată pe restul lumii, crezând că li se cuvine totul.

Și la mijloc îl avem pe Ward (Will Smith), un om obișnuit cu probleme obișnuite, rate la bancă, slujbă prost plătită, care încearcă să reziste tentațiilor de a deveni un polițist corupt și depune eforturi să se înțeleagă cu partenerul său pe care nu-l înghite nu pentru că ar fi orc, ci pentru că nu a fost alături de el într-un moment de cumpănă.

Povestea este previzibilă, nu surprinde cu nimic, se duce în direcția pe care o anticipezi și se termină exact așa cum te așteptai.

Asta nu înseamnă că drumul spre creditele de final nu este unul destul de aventuros și plin de peripeții pentru cele două personaje principale care au de-a face cu o ceată de elfi tare supărați pe lume și care le pun o grămadă de probleme cu magia lor, cei doi fiind doar doi oameni, pardon, vietăți obișnuite, fără puteri fantasmagorice.

Mă așteptam la mai mult de la acest concept, să fie explorată mai mult această lume imaginară, în schimb avem parte doar de prezența mai substanțială a doar două specii de ființe închipuite, orcii și elfii, în rest zărim doar așa, în treacăt, câte un centaur sau o zână (niște muște supradimensionate).

Dacă spălăm vopseaua de pe fața orcilor și dăm jos urechile elfilor, nu mai rămânem cu nimic din această idee, ci doar cu un film mediocru care se vrea o metaforă pentru stadiul actual al societății noastre a cărei mentalitate pare captivă în trecut, neputând trece peste aspectele superficiale cum ar fi culoarea pielii sau a numelui din buletin.

Bright nu este ceva spectaculos, acțiunea nu m-a dat pe spate dar nici nu m-a dezamăgit foarte mult, deși este plin de creaturi din basme, accentul este pus mai mult pe efecte practice, după cum spuneam, orcii sunt doar niște matahale vopsite cu albastru pe mufarină și elfii niște albituri cu urechi ascuțite.

Bag acest film în categoria celor care au o idee bună, dar execuție necorespunzătoare. Lasă totuși o portiță spre o continuare care mi-a suscitat interesul, Will Smith anunțând că este gata de un sequel. La cum se termină, cred și eu că este interesat de un al doilea Bright. Era să zic că acest lucru depinde de încasările filmului, dacă sunt suficiente pentru a recupera bugetul de 90 de milioane de dolari și a genera ceva profit, dar am uitat că este un film Netlix.

Un 6 de la mine, mă așteptam la ceva mult mai interesant decât ce am primit.

 

3 out of 5 stars (3 / 5)

 

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Beetlejuice Beetlejuice

Beetlejuice Beetlejuice

Încă un film este sculat din morți după zeci de ani și transformat în franciză. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *