Gerald`s game

Gerald`s game

Am picat cam târziu la petrecerea lui Gerald`s game, și asta datorită unui coleg de „suferință” care l-a recomandat, altfel treceam pe lângă el.

O să încerc, pe cât posibil, să merg pe vârfuri pe lângă poveste, pentru că foarte ușor pot strica experiența vizionării filmului.

Gerald`s game este bazat pe o operă marca Stephen King, așa că știți din prima cam la ce să vă așteptați.

Un cuplu între care zace o diferență cam mare de vârstă, Jess (Carla Gugino………………………….., scuze, am rămas rătăcit printre gânduri un pic) și Gerald, vrea să-și reînvigoreze căsnicia care scârțâie la greu, mai ales din punct de vedere sexual, deși să mă pici cu ceară și nu îmi dau seama de ce te-ai feri de o noapte de amor cu Carla…, pardon, Jess.

Pentru asta, cei doi se retrag la o cabana în creierii pustietății unde nenea Gerald își intră în atribuții cu o fantezie sexuală care îi prezintă lui Jess o față necunoscută a acestuia și oarecum de speriat.

Mâncătorul de bombonele albastre vrea să pună în scenă interpretarea unui viol, pentru asta legând-o pe Jess cu cătușe de pat.

Și după cum aflați din trailer, ea nu este prea încântată iar amalgamul de senzații care-l penetrează pe Gerald este prea puternic pentru inima lui slăbită care face poc și se întinde blană la podea cu ceva simptome de deces inopinat.

Abia de aici încolo povestea din Gerald`s game devine tot mai interesantă și îmbârligată, cu Jess rămasă încătușată la dracu-n praznic, neajutorată și fără mari speranțe de scăpare, așa că doar de ea depinde propria-i supraviețuire.

Și aici pun frână, nu mai zic nimic din ceea ce se întâmplă ulterior, nu că ar fi mari îmbârligături, dar călătoria până la final este una aproape psihedelică.

Gerald`s game este un film profund psihologic, tipic lui Stephen King, picurat cu ceva elemente de supranatural (sau nu) în care suntem martorii călătoriei spre descoperirea sinelui efectuată de Jess.

De noi depinde să ne dăm seama dacă imaginile derulate pe ecran sunt reale sau nu pentru că nu ne mai putem baza pe Jess care, încetul cu încetul, alunecă spre periculoasa pantă a nebuniei, pantă abruptă care, culmea, o face parcă mai lucidă ca niciodată, ajungând astfel să înfrunte niște demoni din trecut care și-au pus decisiv amprenta asupra vieții sale.

Gerald`s game este, pe alocuri, cu adevărat înspăimântător, de vreo două ori am înghețat, la propriu, fiind surprins de anumite scene, deși ar fi trebuit să mă aștept pentru că sunt presărate la începutul filmului câteva amănunte aparent nesemnificative, dar care vor juca un rol important mai târziu.

Vă recomand să căscați ochii cum trebuie la fiecare detaliu minuscul, la fiecare cuvânt rostit, la fiecare imagine banală, pentru că totul ascunde detalii cruciale pentru dezlegarea misterului de mai târziu.

Dacă sunteți un pic mai slabi de îngeri, s-ar putea să o ia la fugă în marșarier shaorma cu micul de mână, așa că vă puteți considera atenționați, nu sunt cine știe ce imaginile la care fac referire, nu sunt deloc forțate sau prezente doar de dragul de a șoca, dar este posibil să îi deranjeze pe unii.

Gerald`s game este halucinant pentru că alternează realitatea cu imaginația unei minți aflate în pragul colapsului și uneori te întrebi dacă și tu mai ești capabil să distingi între fantezie și realitate.

Actoria este de nota 10, Carla Gugino este, după mine, la cel mai bun rol al ei, mai ales că a fost nevoită să ducă filmul de una singură, cea mai mare parte a acestuia desfășurându-se într-o unică încăpere, în patul în care este prizoniera unei fantezii sexuale eșuate.

Transmite prin expresiile sale faciale toată stările prin care trece, de la uimire la dezgust, de la deznădejde la teroare, de la nebunie la speranță.

Călătoria pe care este nevoită să o parcurgă este una extrem de traumatizantă și se vede asta în fiecare privire, în fiecare suspin, în fiecare gând care-i trece prin mintea tot mai slăbită și răvășită de situația fără scăpare în care se află.

Regizorul Mike Flanagan începe să-și creeze un portofoliu solid după Oculus, Hush, Ouija 2 și chiar Before I wake, iar Gerald`s game îi consolidează poziția de un viitor mare regizor de astfel de filme.

Dacă sunteți fani Stephen King, căutați așa-zisele „easter eggs”, eu am prins vreo două care fac referire la alte opere ale acestuia, dar probabil că mai sunt câteva care mi-au scăpat că omul acesta pare că scrie o carte pe zi.

Gerald`s game este un thriller psihologic devastator, care ridică problema unui flagel care capătă amploare și care trebuie stopat, pentru mine este un film de nota 9.

Începe să îmi placă din ce în ce mai mult Netflix care, pe lângă vagonul de producții imbecile, are și câteva nestemate de pus în vitrină.

 

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Kingdom of Judas

Kingdom of Judas

Kingdom of Judas nu are nicio treabă cu religia, titlul este înșelător, atât ca subiect, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *