The Lego Batman movie

The Lego Batman movie

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

The Lego Batman movie continuă seria animațiilor având în prim plan celebrele piese Lego, serie începută cu The Lego movie și care va continua mai târziu anul acesta cu The Lego Ninjago movie.

Încă de la început o spun că impresiile mele despre film au fost alterate de modul total „insalubru” în care am urmărit filmul.

Unu la mână, Lego Batman a fost dublat în limba română, ce să fac, asta este singura versiune care rulează la mine-n oraș.

Doi la mână, sala a fost plină de puradei neastâmpărați care numai de film nu le ardea.

Așa că nu am priceput prea mare lucru din film.

În linii mari, povestea se concentrează de data asta doar pe Batman/Bruce Wayne, un singuratic notoriu care-și petrece nopțile ca Batman salvând orașul de răufăcători și zilele dormind sau plictisindu-se teribil ca Bruce Wayne pentru că în ciuda părerii cetățenilor pe care-i protejează, Batman este lipsit de prieteni, dar este o lipsă asumată pentru că Bruce nu vrea persoane apropiate de el pentru a nu mai trece prin tragedia pierderii lor, așa cum s-a întâmplat cu părinții lui.

Dar toate aceste lucruri se schimbă în momentul în care Gordon își schimbă prenumele, Jim se pensionează și predă ștafeta fiicei sale, Barbara, care schimbă din temelii modul de acțiune al forței polițienești în sensul că milițienii nu vor mai sta cu mâinile-n sân în timp ce Batman salvează orașul, trecându-l pe justițiarul înaripat pe banca de rezerve.

Unde mai pui că și lui Joker îi pică pata pe Batman pentru că acesta nu vrea să recunoască deloc că-l urăște și că pentru el Joker înseamnă sensul vieții sale, cel mai mare dușman, cel care îi dă motive să se trezească pentru că asta ar însemna să admită că are sentimente. Așa că Joker pune la cale un plan macabru de cucerire și apoi distrugere a orașului Gotham doar pentru a-i atrage atenția lui Batman.

Colac peste pupăză, Bruce se trezește pe cap și cu un orfan care cum, necum, îi devine fiu adoptiv, v-ați prins, este vorba despre Robin. Pus în fața unei situații extrem de complicate, Batman este nevoit să renunțe la pustnicia în care s-a baricadat și să se alieze cu alți oameni pentru a stopa planurile malefice ale lui Joker.

Punctul principal de atracție al acestui film este comicul care a fost prezent din plin. Sunt foarte multe glume, poate chiar prea multe, unele reușite, altele care-și ratează țintă, destule contradictorii, cum ar fi poantele legate de Suicide squad. Din păcate dublajul în limba română a stricat tot farmecul acestor glume, pentru că oricât de mult s-ar chinui, nu au cum să redea subtilitățile dumelor slobozite în limba de baștină. Sunt multe nuanțe fine și inflexiuni vocale care nu pot fi redate corespunzător în alte limbi.

Și cum poantele sunt mitraliate la foc continuu, uneori nici nu aveam timp să mestec cum trebuie gluma, să o readuc cumva la origini, să îmi dau seama cum ar fi sunat în engleză pentru a o savura pe deplin, că deja sunt atacat de alte trimiteri subtile și inteligente care mă rupeau de snoava anterioară și mă aruncau în același cerc vicios.

Și câte astfel de poante subliminale sunt, oho, o grămadă, și presupun că sunt destule pe care nu le-am prins. Se face mișto de la recentul: „Pe mă-ta o cheamă Martha? Și pe-a mea la fel, hai să nu ne mai omorâm precum chiorii și să bem o bere„ până la primele apariții ilare ale lui Batman pe micul ecran.

Glumele încep chiar înainte de a vedea prima imagine pe ecran și continuă chiar după ce filmul s-a terminat, de asta zic că sunt prea multe.

Personaje iarăși sunt o grămadă, pe lângă evidenții Superman, Joker și pleiada de adversari clasici ai lui Batman, suntem serviți cu o porție imensă de diverși răufăcători de la Sauron până la King Kong, de la Dracula până la Gremlins.

Ce m-a impresionat, și aici m-am putut concentra pe deplin, a fost acțiunea. Pentru un asemenea tip de film și de tehnică de animație, scandalul chiar a fost surprinzător de distractiv și captivant. Desigur, mișcările personajelor sunt destul de pătrățoase, duh, sunt piese de Lego, ceea ce face ca fluiditatea acțiunii să sufere extrem de mult, dar imaginația scenariștilor a luat-o pe câmpii aici și suntem bombardați cu fel și fel de secvențe epice și antrenante care într-un film normal ar fi costat enorm.

Să nu mai zic de vânzoleală continuă, de gălăgia vizuală neîntreruptă care ajung să te epuizeze psihic, imaginile sunt pline de o energie rar întâlnită de parcă ar fi fost hrănite cu tone întregi de zahăr pur, ritmul este unul infernal, nu ai timp să-ți tragi sufletul decât în câteva momente.

Pe final ce pot să spun? The Lego Batman movie a fost o experiență destul de plăcută, muzica a fost foarte bună, nostalgică, axată în special pe anii `80, nota mea se situează cam pe la 7 dar în mod obligatoriu voi vedea filmul și în varianta originală pentru că sunt 100% convins că va fi mult mai bun. To be continued…

Înțeleg de ce sunt astfel de filme dublate în română, nimic de comentat dar oare este atât de greu să avem parte și noi, adulții, măcar de titrarea în engleză dacă unele cinematografe nu se sinchisesc să prezinte și versiuni nedublate?

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Godzilla: Planet of the monsters

Pe Godzilla: Planet of the monsters l-am descoperit pe Netflix căutând alt film cu Godzilla, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *