12 strong

12 strong

12 strong este filmul de război al acestui ianuarie după cele 13 hours din 2016. Hm, la anul ce va fi? 11 minutes?

Filmul spune povestea reală, de fapt, bazată pe fapte reale, probabil sunt foarte puțini cei care știu ce și cum s-a întâmplat cu adevărat, a primei ofensive americane contra talibanilor după atacul terorist sau înscenarea, depinde pe cine asculți, din 11 septembrie 2001.

După obligatoriile secvențe cu prăbușirea turnurilor intrăm în pâine cu pregătirile echipei de militari conduse de însuși Thor și acompaniat de Zod, echipă formată din 12 soldați cu sete de răzbunare și gânduri mărețe de apărare a patriei.

Echipa o întinde în Afganistan unde se întâlnește cu trupa lui Dostum care, la rândul lui, îi urăște pe talibani, dar din cu totul alte motive și au ca misiune eliberarea câtorva puncte strategice din mâinile tiranului Razzan.

Personal, mă așteptam la mai mult război din partea filmului, dar durează mult, prea mult pentru gustul meu, până dă drumul acțiunii.

Măcar de ar fi fost ocupat timpul cu ceva util, gen construirea personajelor sau crearea unei conexiuni emoționale cu spectatorii.

În schimb, 12 strong o arde prea mult în tactică, în discuții îndelungi despre ce urmează să se întâmple în loc să se concentreze pe ceea ce s-a întâmplat.

Nu zic că este ceva rău, dar nu a fost ceea ce credeam.

Dar când în final s-a pornit sindrofia armată, măcar am plecat cât de cât mulțumit de gălăgia vizuală la care am asistat, spre sfârșit filmul a semănat cu unul de război, cu acțiune turbată și, surprinzător, destul de inteligibilă, fără tremurici și unghiuri ciudate care să dea senzația de ceva sofisticat.

Eh, mai scârțâie din când în când efectele speciale, că le-au crăpat probabil bugetul spre final, dar în mare parte, din acest punct de vedere, nu am prea multe plângeri de adus celor care au realizat filmul, pentru un buget destul de mic s-au descurcat onorabil, cred că au fost cheltuiți mai mulți bani pentru eliminarea unei anumite mustăți buclucașe (da Superman, de tine vorbesc).

Din păcate, nu a stat foarte bine la elementul tensiune, pentru că era ca și cum vedeam un meci de fotbal în reluare, asistam la un spectacol delicios dar nesatisfăcător pentru că știam deja deznodământul.

12 strong nu aduce nimic nou în peisaj, singurul lucru care îl scoate oarecum din gloata de filme de război banale este povestea care a stat la baza scenariului, dând la o parte ambalajul strălucitor propagandist, cei 12 soldați care au participat la această misiune chiar pot fi numiți super eroi, luptând călare pe cai contra tancurilor inamice, și nu zic mai multe pentru că poate unii dintre voi nu sunteți la zi cu povestea lor.

Fiind un film de război și bazat pe fapte reale și făcut de americani, nu este greu de imaginat la ce trebuie să ne așteptăm, multe clișee gen americanii sunt băieții buni, restul sunt cei răi, deși avem inserate și câteva momente, scurte, ce-i drept, care ne demonstrează că există bunătate și în cel mai obscur loc.

Dar acele secvențe mi s-au părut servite pe gât cu forța, ca ulei de ricin, să nu bată prea mult la ochi propaganda.

Actorii celebri nu prea își aveau rostul în peisaj, apar doar să dea bine pe poster, pentru că lipsește ceva din jocul lor actoricesc, niciun moment nu m-am detașat de imaginea conturată în cap cu Thor și Zod lucrând cot la cot și tot așteptam să vină un ciocan magic.

Ar fi fost mai de efect dacă erau niște actori necunoscuți, parcă altfel ar fi fost imersiunea în mijlocul acțiunii, atenția mi-a fost tot timpul distrasă de prezența lui Chris Hemsworth, care, de ce să nu recunoaștem, nu este cel mai bun actor din lume.

Una peste alta, 12 strong nu este deloc un film rău, dar nici nu m-a dat pe spate, are un subiect interesant dar mai mult pentru americani, este o poveste despre patriotismul dus chiar până la fanatism orbitor, cu niscai acțiune decentă dar destul de puțină și doar spre final, fără cine știe ce implicații sentimentale și cu câteva glumițe presărate pentru gust.

Ori de câte ori aveam parte de o scenă cu americanii călare năvălind peste un blindat inamic, mie îmi tot venea în minte imaginea asta:

 

12 strong

 

Dacă aveți răbdare să treceți de primele 60-70 minute care vor face mai mult deliciul tacticienilor, veți avea parte de o jumătate de film chiar intensă, cât pentru un 7, dacă eram american probabil m-aș fi scăpat pe mine de mândrie la vederea acestui 12 strong.

 

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Apex

Când mi-o caut, apoi mi-o și găsesc. Și mi-o fac cu mâna mea. Însă să …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *