A tale of two sisters

A tale of two sistersA tale of two sisters sau original Janghwa, Hongryeon sau tradus românește „O poveste a lu` 2 surori‟ este un film care vine, așa cum reiese din titlu, din Coreea de Sud.

 

🎬 A tale of two sisters – Premisă

Deși n-ați crede la prima vedere după citirea titlului, glumesc, filmul are în centrul său două surori, Soo-mi (Lim Soo-jung – Time renegades) și Soo-yeon (Moon Geun-young), care împreună cu tatăl lor se reîntorc acasă la mama vitregă.

Deja conflictul este evident încă din primele minute, se uită maștera la ele cu un așa drag de zici că-i vine să le facă tăiței pe ambele.

Bine, nici astea mici nu par a fi foarte îndrăgostite de femeia care le-a furat tatăl, iar comportamentul lor nu încearcă să ascundă deloc aceste sentimente ostile.

Și la mijloc pică săracul tată care trebuie să împace 3 muieri oțețite care abia așteaptă să-și smulgă părul una alteia.

Dar mai este ceva la mijloc, nu doar tatăl, ci și niște zgomote ciudate nocturne și un puișor de fantomă din aia sud-coreeană care se tot preumblă dintr-o cameră în alta, băgând sperieții și scoțând dracii din personajele feminine.

Oare ce naiba se întâmplă?

 

💭 A tale of two sisters – Comentariu

Și cu întrebarea asta: „Ce mama dracului se petrece în film?‟ am rămas multă vreme în gând.

Asta pentru că A tale of two sisters are o poveste foarte misterioasă, iar scenariul nu se sinchisește să-ți explice ceva.

Te lasă de capul tău în mijlocul lacului să înveți singur să înoți.

Este destul de clar de pe la început că în casa respectivă sunt multe lămpi filate, dar modul în care se deșiră firul narativ este prea criptic pentru a-ți da seama de unul singur care este șmecheria.

Horror-ul acționează aici eminamente la nivel psihologic și deși filmul colcăie de jumpscares, unele previzibile, să dea boala-n Belzebut de n-au fost eficiente, au reușit să mă prindă cu garda jos și m-am scăpat de câteva icnete înăbușite în momente cheie.

A tale of two sisters îți dă impresia că este o combinație de mai multe genuri, ba este thriller psihologic în cel mai pur stil, ba se prezintă la raport cu o poveste despre fantome și amestecul acesta generează un film aș putea spune chiar excelent.

Tot timpul încerci să îți dai seama la cine este pisica moartă, să te prinzi cine are nevoie de un drum la un croitor cu diplomă-n psihiatrie.

Nu doar că se petrec niște evenimente lipsite de logică ancorată-n realitate, pe care nu le crezi că-s aievea, dar uneori te întrebi dacă nu cumva o iei și tu razna pentru că parcă știi răspunsul, dar și parcă nu l-ai ști.

Tensiunea din film vine de la relația foarte încordată dintre cele două tabere combatante care o pun de-un război silențios la nivel mintal.

Pe de o parte le avem pe cele două surori, cărora tinzi să le acorzi prezumția de nevinovăție, că-s mici și asuprite, dar vezi în privirea lor ceva care te deranjează.

Pe de altă parte o regăsim pe mama vitregă care pare că încearcă să le iubească pe fete, dar mai mult de ochii tatălui, când acesta întoarce spatele, ea își scoate ghearele ascuțite.

A tale of two sisters

 

Și atmosfera această enigmatică, plină de mini momente bizare și înfiorătoare, lasă de înțeles că s-a întâmplat ceva în acea casă între cele trei personaje feminine.

Dar al naibii de mi-am dat seama de unul singur.

Spre final încep să vină și sperieturile vizuale amplificate de scene sângeroase și elegante (stranie alăturare am găsit), aproape ca într-un poem macabru.

Și apoi să te ții nenică pentru că iese din șifonier și marele twist, unul pe care parcă îl anticipam, dar voiam să mă și înșel în același timp.

În acel moment mi-au fost răsturnate toate teoriile și a trebuit să derulez în cap tot ce văzusem până atunci pentru a-mi ajusta răspunsul final.

Cum am rămas fără variante ajutătoare, am dat-o de gard și am nimerit varianta greșită.

Filmul este mai complicat de atât, ba chiar este unul foarte subtil, până și diferențele vestimentare ale personajelor sau postura lor în anumite momente dezvăluie câte ceva din poveste.

 

🏆 A tale of two sisters – Verdict

Filmul este bombă fâsâită pe partea de explicații, în sensul că ele nu prea există și când sunt prezente, deja este prea târziu, că vin creditele de final.

Dar tocmai aici rezidă farmecul din A tale of two sisters, te lasă pe tine să te zbați în toate direcțiile posibile să descoperi adevărul.

Iar scenariul își râde-n barbă că știe că nu ai cum să îți dai seama de schepsis. Mă rog, în cazul meu, cei inteligenți poate s-au prins și fără să bea lapte bătut.

Iar surprizele mi-au dat cu proteza de podea, de nici Corega n-a putut să mi-o țină lipită-n gură.

Asta pentru că mi-au fost confirmate unele teorii, dar altele au fost bulversate mai rău ca o tornadă ce dă iama într-o turmă de pui de găină.

A tale of two sisters este un film care se pretează la o discuție cu spoilere în care trebuie disecat fiecare amănunt care are importanța lui, dar de care îți dai seama abia la final.

Așa că vă las cu această poveste care are la bază o anumită inspirație, dar nu o zic, că și asta ar reprezenta un spoiler, însă cine știe coreeană își dă seama din titlul original.

Orice alte comentarii sunt de prisos, așa că mă duc să-i dau filmul drept ofrandă un buchet cu 9 trandafiri roșii.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Recenzie video:

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Brahmastra: Shiva

Brahmastra: Shiva

M-au apucat toate frisoanele calde când am văzut trailerul la Brahmastra: Shiva pentru că arăta …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.