Foarte lăudat în State, dar la noi lipsă la apel în cinema, Barbarian și-a făcut apariția pe cale digitală. A nu fi confundat cu serialul Barbarians cu care n-are nicio legătură.
🎬 Barbarian – Premisă
Tess (Georgina Campbell – King Arthur: Legend of the sword) este o domniță care se află într-o călătorie de afaceri, trebuie să susțină un interviu de angajare într-o altă localitate.
Cum hotelurile sunt scumpe și destul de pline, folosește aplicația AirBnB pentru a închiria o locuință pe durata vizitei sale.
Zis și făcut.
Însă mare belea mare, se pare că la mijloc vorbim de o încurcătură deoarece locuința este deja ocupată de un tânăr pe numele său Keith (Bill Skarsgård – The devil all the time).
Ce este de făcut?
Afară-i noapte, plouă de rupe și cartierul arată într-un mare fel, de face Ferentari-ul să pară un Disneyland plin de prințese inocente și Feți Frumoși eroici.
Dar nici înăuntru nu este mai bine, că nah, cine naiba știe ce hram poartă Keith care are o căutătură din aia de îți vine să trimiți la laborator spre verificare orice pahar de vin sau cană cu ceai pe care ți le oferă.
Voi ce ați face în locul lui Tess? Afară sau înăuntru? Unde credeți că este riscul cel mai mic?
💭 Barbarian – Comentariu
Am pornit filmul cu așteptări destul de ridicate având în vedere cuvintele laudative primite. Și nu știu dacă aceasta a fost atitudinea cea mai potrivită.
Povestea pornește destul de simplist, nimic inventiv, nimic ieșit din comun, cu un scenariu care părea dintre cele mai banale posibile.
Primul act se desfășoară practic într-o singură încăpere în care asistăm la discuțiile stânjenitoare dintre doi necunoscuți, fiecare jucând pe călcâie, încercând să își ia pulsul unul celuilalt.
La naiba, acele schimburi de ocheade te pun imediat pe jar pentru că încerci, la fel ca personajele, să îți dai seama dacă această încurcătură este doar o simplă eroare de aplicație sau situația asta a fost manufacturată cu un scop sinistru?
Și apoi vine actul 2 care…
Ar fi păcat să intru mai adânc în beciul poveștii că nu vreau să vă stric experiența vizionării filmului.
Doar mai scriu că Barbarian este format din patru acte distincte care funcționează ca patru ciorapi desperecheați care n-au niciun Dumnezeu luați separat, dar împreunați formează 2 perechi numai bune de purtat.
Aruncă în amestecul scenaristic atât thriller la nivel psihologic, cât și o senzație de groază pură la nivel animalic.
Și le iau pe rând.
Partea psihologică este foarte bine construită, și nu doar că pune personajele în situații inconfortabile, care nu țin de ele, dar se joacă perfid și cu mintea privitorului.
Scurmă adânc în subconștientul nostru și scoate la iveală o grămadă de stereotipuri și prime impresii pe baza cărora construim imediat o percepție, de cele mai multe ori greșită, când dăm cu ochii de un necunoscut.
Nu doar atât, dar uite așa se scrie un film care să abordeze problemele curente ale societății, dar fără să te bată la cap.
Stilul acest fin folosit de către scenariu chiar te face să te gândești serios la diferențele de mentalitate dintre o femeie și un bărbat.
Ar fi multe de discutat aici, chiar prea multe, dar ar însemna să mă rătăcesc prin tunelurile întortocheate ale spoilerelor, atât de psihologic este Barbarian.
Din acest punct de vedere cred că filmul s-ar preta la o a doua vizionare pentru a-i prinde toate subtilitățile în încercarea noastră de a ajunge la o corectă caracterizare a personajelor, în special cele masculine.
Cât despre partea de groază vizuală, aici o să fiu mai criptic pentru că nu mă duce capul să scriu ceva coerent care să nu fie sinonim cu dezvăluirea unora dintre twisturile din Barbarian.
Da, sunt mai multe.
Teroarea care-ți atacă ochii nu este chiar atât de înfiorătoare încât să dai fuga la mămica să-ți dea lăptic să bei, dar un pic îți tremură coliva la piept din cauza sperieturilor pe care Barbarian le livrează.
Ce nu mi-a plăcut la film a fost comportamentul și procesul decizional al unor personaje.
Adică unele prea erau pătrunse de un spirit civic greu de imaginat în realitate, un umanitarism care depășește spiritul de supraviețuire, altele dau dovadă de o crasă lipsă de competență care cam transcende realitatea.
Ambele tipuri de comportament m-au făcut să cam strâmb din nas. Am înțeles rostul lor, că filmul vrea să se ralieze unor mișcări sociale din viața reală, dar au redus din eficiența situațiilor în care se regăseau personajele, înlesnind producerea unor evenimente.
🏆 Barbarian – Verdict
Filmul este surprinzător în multe aspecte, una te face să crezi, alta te determină să-ți schimbi părerea și cu totul altul este adevărul.
Pentru mare parte din durată, Barbarian m-a ținut conectat la povestea ramificată care se ducea în mai multe direcții, având un scenariu incisiv cu rădăcinile adânc înfipte în realitate.
Păcat că la final își dă cu Tesla-n gard pentru că se transformă într-unul din zecile/sutele de filme cu conținut asemănător de care nu se distinge cu nimic satisfăcător.
Plus că te lasă și cu multe fire de păr smulse la cât te scarpini în cap că nu prea înțelegi sorgintea unui personaj.
Ori e hăis, ori e cea?
De asemenea, la o analiză mai rece apar destule întrebări legate de câteva găuri în scenariu care nu prea au sens și m-au făcut să-i scad ratingul până la 7 stele. Și pot spune că-s indulgent aici.
Cu un scenariu mai atent la anumite aspecte ce par secundare la prima vedere și cu un final care să nu cadă-n derizoriu, acest Barbarian putea fi un thriller/horror excelent.
