Bringing up baby

Bringing up baby

100 Top AFI

Locul 088 – Bringing up baby

Bringing up baby  este o comedie alb-negru din anul 1938 în care Cary Grant este David, un paleontologist pe cale să se însoare și care visează cu ochii deschiși la un milion de dolari sub forma unei donații pentru muzeul la care lucrează.

Dar pentru a obține această donație este nevoit să muncească din greu și  are niscai întâlniri de bifat pe agenda de lucru pentru a o convinge pe bogătana Elizabeth că muzeul lui merită banii.

Destinul se pare că-i joacă o festă incredibil de neașteptată pentru David pentru că i-o scoate în cale pe Susan (magnifica Katharine Hepburn), nepoata lui Elizabeth, domnișoară ce se dovedește din cale afară de aiurită și enervantă și care îl bagă în tot felul de belele pe David.

Cu cât acesta încearcă mai abitir să scape de pacostea ce turuie într-una și să-și vadă de treburile lui, în speță milionul de dolari, cu atât mai mult Susan îi pune bețe-n roate, fără intenție, și îl aruncă într-o grămadă de peripeții care de care mai absurde.

Mai adăugam drept ingredient și un leopard care presară și el destulă teroare în rândul personajelor și se pune de-o comedie zănatecă ieșită din comun.

Bringing up baby este un film zăbăuc, aproape suprarealist prin evenimentele pe care scenariștii le imaginează, frizând realitatea și complet ridicol din toate punctele de vedere, dar tocmai acesta a și fost scopul principal al filmului, cu cât mai dement, cu atât mai bine.

De la identități greșite la defecțiuni vestimentare, de la vânători periculoase în miez de noapte la o debandadă totală la închisoare, Bringing up baby are de toate.

Filmul este hiperactiv, nu se odihnește nicio secundă, trece foarte rapid de la o secvență descreierată la una și mai neverosimilă, fără a-ți lăsa timp să te dezmeticești și te ține în pumni cinefili pe tot parcursul desfășurării acțiunii.

Este o comedie pură, inocentă, copilăroasă, care îți va încânta suflețelul pentru că nu are nimic de ascuns, nu are lupte sociale și politice de dus cu nimeni, filmul se vrea să fie pur și simplu amuzant, nimic mai mult, și reușește cu vârf și îndesat.

Nici nu contează că intriga este ridicolă și greu de înghițit, este suficient faptul că toate situațiile în care sunt aruncate cele două personaje principale îți vor stârni amuzamentul.

Apropo de personaje, actorii ce le dau viață se regăsesc în ipostaze inedite, mai rar îl vedem pe Cary Grant în rolul unui tăntălău, împiedicat, tocilar, ce nu prea știe a se comporta respectând bunele maniere și deloc suav, așa cum ne-a obișnuit Cary Grant. Cu toate astea, actorul interpretează superb rolul lui David.

Cât despre Katharine Hepburn, ei bine, nu degeaba este considerată de multă lume cea mai bună actriță din toate timpurile.

Aici este o zăpăcită aeriană, delicată, dar zvăpăiată, inocentă, dar și care emană sexualitate sublimă, împiedicată, dar și maiestuoasă, exuberantă, dar și neajutorată, care te cucerește fără niciun efort.

Katharine Hepburn face un adevărat tur de forță în acest film, mitraliind linii de dialog la foc automat, cu un debit verbal mai mare decât Nilul și Amazonul la un loc, un debit ce te va încânta, dar și te va obosi psihic, fiind absolut aiuritor modul remarcabil în care gurița-i revarsă torente de cuvinte în ciuda lamentărilor inutile ale lui David.

Fără legătură cu talentul ei actoricesc, nu mă pot abține și trebuie să spun wow, cât de superbă este, chiar și alb-negru, chiar îmbrăcată din cap până-n pământ, și tot este de o frumusețe ravisantă, răpitoare, hipnotizantă, inegalabilă și naturală, cum rar mai găsești în filme în zilele noastre când mai toate actrițele au ceva sintetic prin diferite părți ale corpului.

Este Bringing up baby previzibil? Este pe alocuri extenuant? Este uneori greu să ții pasul cu toată nebunia din film? Are multe elemente ce trec dincolo de pură coincidență? Răspunsul la toate aceste întrebări este da.

Dar aceste elemente negative nu sunt suficiente pentru a știrbi farmecul incontestabil al filmului Bringing up baby care te va face să zâmbești oricând și pentru asta îi dau un 8.

 

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Battle on Buka Street

Battle on Buka Street

Din când în când îmi place să mai bag câte o premieră, adică sper că-s …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *