Captain America: Civil War

Captain America: Civl War

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Ehe, oameni buni, pregătiți-vă pentru o nebunie de film, Captain America: The Avengers 2 și ceva: Civil war.

Nu prea ar fi multe de spus despre poveste, și mamaia dintr-un sătuc din Congo știe cam despre ce e vorba cu băieții și fetele din film.

În urma dezastrelor provocate de Avengers, inclusiv unul iscat la începutul acestui film, lumea s-a cam săturat de ei: băi, OK, sunteți destul de faini, ne salvați de la extincție and shit, dar totuși, prea rămâne prăpăd în urma voastră, degeaba salvați lumea dacă distrugeți o parte din ea și generați destul de multe victime nevinovate. Și cam au dreptate, nu știu ce e mai bine, să mori alături de cei dragi ca urmare a unei invazii extraterestre sau să fii salvat de Avengers dar nevasta, copilul, soacra (probabil asta intră la așa da) să piară, fiind trecute în catastif ca victime colaterale.

Așa că majoritatea țărilor se pun de acord și concep un tratat prin care să îngrădească majoritatea drepturilor de acțiune ale acestor oameni înzestrați. Salvați lumea, dar nu de capul vostru, ci după niște reguli.

Și evident că părerile sunt împărțite, unii semnează, chiar dacă nu cu dragă inimă, alții nici nu vor să audă de așa ceva și uite cum echipa este scindată de aceste opinii diferite și se formează două tabere adverse și încetul cu încetul tensiunile cresc și ventilatorul se apropie din ce în ce mai mult de latrină.

După ceva timp intră în scenă și personajul negativ care are și el o agendă proprie și reușește să învrăjbească taberele și se pornește iureșul de care pe care, punctul central al luptei fiind Winter Soldier, prietenul din antichitate al lui Captain America, Bucky cel cu creierul spălat.

Povestea e bine scrisă, este interesantă, te ține lipit de scaun, sunt niscai întorsături de situație la care nu te așteptai, mă rog, au fost surprinzătoare pentru unul ca mine, care nu mănâncă la micul dejun benzi desenate cu magiun. Mi-a scăpat câte un Fuck pe ici, pe colo, mai ales spre final, când ar fi trebuit să anticipez șmecheria dar am uitat să mă mai concentrez și la asta pentru că m-a fermecat total următorul punct din review.

Adică acțiunea, să se ofilească canabisu-n ghiveci de nu este de excepție acțiunea. De la început o spun, nu se ridică nici pe departe la amploarea celor 2 Avengers, cu distrugeri de orașe întregi, cu calamități artificiale, cu fel și fel de briz-briz-uri și bling-bling-uri, este mai înfiptă cu picioarele pe pământ, mai comestibilă.

Am crezut că lumea glumește când spunea că scena aeroportului, aia din trailere, în care echipele combatante se ciocnesc, ar fi una dintre cele mai faine văzute vreodată pe marile ecrane, dar mi-a trecut repede impresia falsă, nu exagerez când spun că e posibil să fie chiar cea mai șmecheră secvență de acțiune pe care am văzut-o, cum pot să o categorisesc altfel când am urmărit-o cu masca de oxigen pe față, că eram atât de captivat de ea încât uitam să mai și respir?

Este intensă, foarte lungă, pe puțin durează un sfert de oră, plină de tot felul de persoane care se ciomăgesc care prin aer, care pe pământ, care cu gadget-uri de ultimă generație, care cu uneltele din născare, care cu magie. Și ce apare în trailere e doar un mic aperitiv, oho, nici nu știți ce vă așteaptă.

Să nu mă înțelegeți greșit, acțiunea nu se concentrează doar acolo, mai sunt și alte secvențe, nu atât de ample, dar tensionate, mai ales cea de final, care e la scară mai mică, muică, dar tare stricătoare de plombe.

Filmul e populat de personajele arhicunoscute, dacă aș sta să le înșir v-ați plictisi, oricum, în afară de Hulk și Thor, în rest, toți sunt acolo, bașca ne sunt introduse și alte două personaje, pe unul îl știm de mult timp, de ne-am plictisit de el și de povestea originii lui, adică novicele Spiderman, și altul proaspăt, elegantul Black Panther. Introducere simplă, scurtă și la obiect, nu o lălăie jumătate de film, deja parcă îi știm de o viață și fără să asistăm la nașterea lor.

Din păcate, tonul se menține în nota obișnuită a universului Marvel, adică nici măcar într-un film cu asemenea titlu nu avem parte de seriozitate totală, se aruncă destul de des poante, ce e drept, nu atât de multe ca înainte, destule dintre ele sunt comice și te mai destind, dar sunt și câteva mai nasoale și nelalocul lor care te scot din ritmul infernal.

Cele mai multe dume vin din partea prospăturii Spiderman care abia știe pe ce lume e, fiind mândrul posesor al puterilor de doar jumătate de an.

Mă așteptam la ceva glume, dar speram că vor fi mai reduse ca număr și că filmul va fi unul serios de la cap la coadă dar se pare că gusturile nu pot fi satisfăcute pe deplin doar de un singur univers cinematic, pentru seriozitate deplină trebuie să mă bazez pe universul DC, pentru restul, pe universul Marvel.

Un alt punct minus care taie din nota filmului este personajul negativ, din nou specific Marvel, slab, lipsit de personalitate și destul de nedezvoltat, uitabil, adică are niște motive întemeiate cu care rezonezi dar prezentate așa, pe fugă, probabil cât să nu începi să îi dai dreptate și să achiesezi la punctul lui de vedere.

Să nu uit, deși se numește Războiul civil, chiar dacă avem parte  de ciomăgeală destulă, probabil deja știți deznodământul, nu e nici un mister, nici o tensiune. Poți să alegi ce parte combatantă vrei cu care să ții, Team Cap sau Team IronMan, nici una nu se înșeală în totalitate, dar nici una nu are dreptate deplină, la final e pe principiul: numele lu` mă-ta e Martha?

Impactul emoțional nu este atât de puternic pe cât aș fi vrut, din nou știți de ce, nu vreau să dau spoilere, dar moartea e cam în vacanță în acest univers Marvel.

De actori numai de bine, se perindă cu rapiditate pe ecran, trebuie împăcați toți, fiecare primește câte o bucată de timp, însă în prim-plan apar Captain America și Iron Man, nu mai e cazul să insist asupra actorilor. Ca o acoladă, holy shit, cât de puternică e Scarlet Witch.

Regia aparține acelorași frați Russo care au semnat și al doilea excelent Captain America: Winter soldier, povestea este coerentă, logica nu are parte de fracturi, editarea nu e bolnavă de schizofrenie ca în alte filme, da, Batman v Superman, de tine e vorba, ce să mai, bravo lor, pe felia asta sunt mari scule.

Iar m-am întins prea mult, nota 9, dacă era mai serios și ceva mai dramatic, era perfect filmul, dar și așa, cred că după primul Avengers, Civil War (mai degrabă Ciondăneala civilă) e al doilea meu film favorit din universul Marvel (bine, al treilea, dacă socotesc și Deadpool-ul de la Fox).

Dacă era cu adevărat un Război civil atunci sigur ar fi primit o Comăneci.

PS.  La un moment dat o parte din acțiune cică are loc la București, ei aș, de unde, e filmată în Berlin, dar e frumos să auzi niscai vorbe românești pe acolo.

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Poor things

Poor things

Noi, ăștia sărmani, nu avem parte de lucruri frumoase decât mai târziu. Așa cum a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *