Colectiv

Colectiv este primul documentar prezent pe acest site (nu că aș vedea foarte multe) și am ținut neapărat să scriu câteva cuvinte despre el, atât de bine, dar și de rău.

O să încerc să mă abțin de la expresii grele, dar la cât de nervos sunt, cu siguranță îmi vor scăpa câteva invective scabroase. V-am avertizat, or să-mi iasă spurcăciuni din tastatură.

Ar părea destul de evident din titlu care este subiectul principal al acestui documentar, dar numele de Colectiv este oarecum înșelător, pentru că tragedia din clubul Colectiv reprezintă doar scânteia care a declanșat o serie de anchete care a dus la dezgroparea unui morman de căcat putred în care se scaldă sistemul sanitar din România. Sau poate Colectiv se referă la noi toți, colectivul care formează populația acestei țări condamnate să fie locuită de tâmpiți.

Nu știu ce aș putea comenta despre un documentar, sunt virgin în acest gen, dar, de principiu, camera de filmat urmărește îndeosebi zbaterile jurnaliștilor conduși de Cătălin Tolontan (de la un ziar de sport, pentru că restul presei era ocupată să sugă mult) pentru a scoate la iveală întregul sistem corupt care s-a soldat, se soldează și se va solda cu zeci și sute și, probabil, mii de morți în sistemul nostru sanitar.

Documentarul pleacă de la victimele din Colectiv dar trece, rând pe rând, ca într-un bulgăre tot mai mare de mizerie coruptă, prin cazurile Hexi Pharma (subiect atacat și în Să nu ucizi), Malaxa sau Sfânta Maria (spitalul, nu născătoarea magică).

Tocmai de asta spuneam că titlul este unul mincinos, poate ar fi trebuit să se numească mai bine Colectiv și după, pentru că se petrece foarte puțin timp pe acest subiect, victimele tragice ale acelui masacru politic (că asta a fost, autorizații date pe neveu și pe șpagă au ucis oameni) nu sunt prea mult scoase în evidență, dar ancheta se duce dincolo de Colectiv și nu ratează cazul Hexi Pharma care poate fi considerat un genocid legal, acoperit de acte.

Nu știu cât de documentar este sau câtă regie se află în spatele imaginilor, că nu sunt atât de naiv încât să cred că tot ce văd ar fi pe bune, totuși sunt în România, locul în care sunt mințit oriunde, oricum și oricât, dar Colectiv trage un mare semnal de alarmă asupra situației dezastruoase la nivel politic în care se află societatea românească.

Dacă va fi cineva care îl va urmări și nu va ieși cu o senzație de scârbă infinită pentru acești limbrici politici care trebuire eradicați prin gazare hitleristă, atunci mă las de văzut filme.

Nu este posibil ca având în față toate dovezile concrete, tangibile, indubitabile, să vii tu, un floc cu muci la nas, să contrazici realitatea și să spui cu seninătate că toate-s pe roze în spitale când oamenii mor mâncați de viermi?

Deși nu ar trebui, hai să zic că dacă vrei să furi, fură-n morții mă-tii putrezite de la autostrăzi, de la educație (că și așa vrei votanți idioți), fură de oriunde, dar nu fura de la sănătate, nu te juca în halul ăsta cu viețile oamenilor, măcar Hitler, Stalin și Mao Zedong masacrau oameni pe față, fără ascunzișuri, fără să se ascundă ca niște lași oligofreni după fusta unei mame legislative.

Și uite așa mă enervez și mai rău și îmi ies din sărite.

Documentarul a fost bun până la un anumit punct când s-a transformat subit într-o propagandă nerușinată în favoarea lui Vlad Voiculescu, fostul ministru al sănătății care este portretizat ca un etalon al onestității și corectitudinii, ce este pictat ca un stindard al clasei politice căruia trebuie să îi facem mătănii. Asta este marea bubă a acestui documentar.

Hai sictir, TOATĂ CLASA POLITICĂ trebuie răstignită și aruncată într-un ocean de ciur și smoală în flăcări pentru că toți merită același tratament prin care au trecut victimele din Colectiv.

Documentarul scoate în evidență faptul că țara asta nu are cum să se facă bine în vecii vecilor.

De ce? Pentru că este locuită de o populație ce este o pulă bleagă condusă de o clasă de politicieni care acționează ca un ceai de bromură, blegind și mai mult pulimea proastă.

Dovadă? După toate scandalurile pe care documentarul le-a prezentat, la următoarele alegeri partidul vinovat de genocid a câștigat cu un procent imens.

Este clasa politică românească mânjită de corupție până-n urmele de căcat din cur, dar și noi românii suntem retardați dincolo de capacitatea de înțelegere umană. Avem memoria scurtă, ne intră indignarea în erecție câteva zile când se întâmplă câte-o nefăcută criminală, se face câte-un miting, dar apoi se împart niște mici și bere și gata, uităm rapid totlul, astas până la următorul caz de corupție inimaginabilă care scutură din temelii societatea noastră când se reia ciclul.

Colectiv este o radiografie cruntă care ne arată stadiul de degradare umană în care a ajuns această țărișoară, degradare care s-a instaurat în creierul și sufletul fiecăruia dintre noi, de la opincă (prostimea lobotomizată de un sistem de învățământ dezastruos și de Antena 3, și nu numai) până la vlădică (scârboșeniile scabroase fără scrupule care își iau titulatura de politicieni).

Dacă ne întreabă străinii dacă suntem idioți, le arătăm acest documentar care demonstrează, dacă mai exista vreun dubiu, că vremurile lui Decebal, Mihai Viteazul sau Ștefan cel Mare, printre alții, au apus, acum tot ce facem este să sugem unde în prealabil am ejaculat/juisat.

Așa că după ce îi dau un 8 lui Colectiv (îi dădeam 10 dacă nu era propaganda aceea abjectă) închei cu niște clasice #muiepsd #muiepnl #muieusr #muiealde #muieproromania #muieudmr #muiepmp #muiemie #muieție #muitetuturor #coruptiaucide #prostiaucide #nepasareaucide #nemeritămsoarta

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

The father

Cu 6 nominalizări la Oscar, filmul The father cu însuși Anthony Hopkins în rol principal …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *