Concrete utopia

Concrete utopiaDin Coreea de Sud ne zguduie Concrete utopia.

Sau, dacă vreți să vă îmbârligați limba-n gură, Konkeuriteu yutopia.

 

🎬 Concrete utopia – Premisă

O să expun rapid sâmburele din care a crescut povestea din film, cam cât ați zice podul de piatră s-a dărâmat.

Pentru că efectiv asta s-a petrecut aici, un cutremur masiv a făcut ravagii prin Coreea de Sud. Cel puțin asta am dedus din puținele informații primite.

Așadar, cei care au rămas în viață trebuie să se regrupeze rapid.

Mai ales că năpasta a venit și pe fundalul unui val interminabil de frig ce n-a pomenit țara asta în vecii vecilor.

Un grup de oameni zgribuliți încearcă să pună de-o mică societate cu reguli și organizații pentru asigurarea prinderii încă unei zile.

Și totul are loc în jurul unui complex de apartamente rămas singurul în picioare pe o rază de mulți kilometri pătrați.

Doar că la acest far al speranței râvnesc și alții, care nu sunt locatari cu acte în regulă acolo.

 

💭 Concrete utopia – Comentariu 🍿

În poveste domnește destul de multă ambiguitate pentru că nu am aflat cine știe despre evenimentul catastrofal care a îngenuncheat Coreea, nu mai zic de Sud, că se subînțelege.

Să fi fost un cataclism global care a șters de pe fața pământului toată populația?

Că la amărâții ăștia care fac foamea-n frig nu vine nimeni să-i întrebe de sănătate, nici salvare, nici armată, nici pompieri, de parcă doar ei au mai rămas pe planetă.

Apoi acea construcție rezidențială a rămas în picioare pentru că arhitecții nu și-au luat diplomele de la Universitatea Xerox, ci pe bune, sau a fost un dar de la Dumnezeu trimis cu scopul de a testa omul?

Despre vizual nu pot să spune că arată senzațional, dar nici nu pot să dau cu el de pământ.

Cele câteva scene apocaliptice care nu însumează mai mult de 5-6 minute prezintă o zguduire terestră la un alt nivel față de tot ce am văzut în filmele anterioare.

A redus efectele celorlalte cutremure la o simplă trecere a străzii de către Șoșoacă deoarece aici efectiv pământul s-a rupt în două. De fapt, trebuia să scriu Pământul.

Deși impresionează din acest punct de vedere, efectele speciale au acea tentă enervantă care imprimă o clară tușă de falsitate și creierul nu este păcălit că este adevărat ceea ce vede.

Revenind la poveste, că asta contează, aș putea compara filmul cu un fel de Arcă a lui Noe, doar că pe ea a fost primită o singură specie de bestii.

Drama este una cutremurătoare, ups, prost cuvânt am ales, pentru că oamenii sunt puși la cele mai grele cazne pentru a-și asigura un simulacru de confort în mijlocul unui dezastru global.

Și nu mă refer neapărat la chinurile fizice, ci la cele comportamentale pentru că, așa cum este de așteptat, instinctul animalic preia controlul în asemenea situații.

Avem de-a face cu o utopie (de beton, cum ne spune titlul) în care, în contextul dat, toate sunt bune și frumoase.

Asta până când chiorăie primul maț și toată construcția societală se prăbușește.

Concrete utopia

 

Este un film deosebit de visceral, dar să nu vă gândiți că-i scârbos vizual, nu, aici primează partea psihologică, brutalitatea este una la nivel rațional. Sau, mai degrabă, irațional.

Oamenii simpli sunt transformați în monștri imediat cum îi scoți din zona de confort și le iei mijloacele necesare îndestulării burdihanului.

Hai să fim sinceri cu noi, asta contează la nivel primordial încă de pe vremea în care ne culcam în peșteri cu câte o bâtă ca pernă.

Personajele construite de film, cel puțin cele principale, printre care și cel jucat de Lee Byung-hun (Emergency declaration), sunt unele complexe și te bagă-n confuzii complicate pentru că nu știi cum să le judeci.

Sau dacă ai dreptul să le judeci.

Avem nenorociți infecți care se comportă (uneori și) onorabil.

Dar întâlnim oameni cinstiți care se comportă deplorabil.

Ca idee, că abia acum mi-am amintit, pe final de comentariu, producția aduce foarte mult cu Snowpiercer.

Doar că acolo aveam oamenii înghesuiți pe lungime (într-un tren), aici pe înălțime (într-o clădire). Însă miezul narativ este fix același.

Indiferent de cât de puțini rămânem, întotdeauna vom simți nevoia ierarhizării în clase sociale infectate de corupție, favoritisme și lupta pentru putere.

Cred că și dacă ar exista doar doi oameni pe planetă tot nu ar fi egalitate, ambii dorind cu disperare să fie deasupra celuilalt la nivel de conducere.

De fapt, dacă este să ne luăm după Biblie, primul exemplu al acestei idei a fost chiar povestea Adam și Eva, că nici ăștia doi singuri pe lume n-au fost în stare să se înțeleagă.

 

🏆 Concrete utopia – Verdict 👍 sau 👎

Filmul scoate în evidență tot ce este mai mizerabil în umanitate. Dar și ce este mai bun.

Preșul sub care se ascunde gunoiul este unul suficient de încăpător, dar și când dă pe dinafară în asemenea momente critice, atunci nu mai respectăm nimic.

Nu mai suntem oameni, ci devenim animale care se ghidează doar după instincte sălbatice.

Și nu este deloc fantezistă povestea, sunt absolut sigur că într-o astfel de situație și noi, și tu, și eu, ne vom deda la acte care acum ni se par de neconceput.

De ce?

Pentru că atunci când ești în pragul sucombării fomiste vei da orice pentru o fărâmă de covrig.

Concrete utopia este o poveste profund umană care se plasează la perfecție la doi poli opuși ai aceluiași concept.

Prezintă efectele lipsei compasiunii care dispare instantaneu când vine vorba de lupta dintre mine și restul pentru o bucată de pâine mucegăită.

Dar contracarează și cu niște acțiuni eroice care vor răpune spectatorul la nivel sentimental și care arată că, totuși, în vremuri cumplite de restriște uneori există și eroi.

La final de zi, când trag linie, parcă am auzit o întrebare firavă pe care filmul mi-a adresat-o:

„Oare mai are rost ca umanitatea să supraviețuiască dacă și-a pierdut complet umanitatea‟?

Nu este neapărat original, și asta îl trage destul de mult în jos pentru mine, deoarece sunt destule filme care atacă această temă a dezumanizării noastre când ne este luat confortul vital.

Dar este bine realizat în special la nivel narativ și m-a îngrozit prin ceea ce prezintă, asta chiar dacă știam prea bine că suntem capabili de orice.

Așadar, nu-mi rămâne altceva de făcut decât să trișez și să bag în urna votului 8 bile albe.

4 out of 5 stars (4 / 5)

YouTube #shorts

Trailer

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Creation of the Gods I: Kingdom of storms

Creation of the Gods I: Kingdom of Storms

Săptămâna Filmului Chinezesc 2024 găzduită de Centrul Cultural Chinez din București a debutat cu un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *