Emergency declaration

Emergency declarationMi-am cumpărat bilet spre Coreea de Sud pentru a vedea Emergency declaration (Bisang seoneon), un disaster movie aerian care abordează un subiect infecțios care încă este la modă în această perioadă.

 

🎬 Emergency declaration – Premisă

Dacă-i cu avion și este și cu pandemie, atunci este destul de clar cam care va fi subiectul principal din Emergency declaration.

O aeronavă de pasageri are o cursă cu destinația Honolulu, Hawaii.

Călătorii sunt mulți și diverși, nu are rost să ne împuiem capul cu ei, trebuie să ne concentrăm atenția pe unul dintre personajele principale, anume In-ho (Song Kang-ho – Parasite), un copoi care refuză vacanța în Hawaii și rămâne la sol.

Și bine face pentru că un scrântit aduce la bord un carcalac al dracului de contagios care își face de cap printre oamenii captivi la înălțime.

Piloții n-au altă opțiune decât aceea de a declara Starea de Urgență pentru că avionul se transformă într-o bombă biologică terifiantă care are capacitatea de a face prăpăd prin Coreea de Sud și numai.

 

💭 Emergency declaration – Comentariu

Așadar, avem de-a face cu o catastrofă aviatică în care suspansul este dus în stratosferă pentru că tensiunea este una care nu ne lasă deloc să ne tragem sufletul.

Misterul reușitei antagonistului nu durează mult, ăsta își atinge scopul rapid, în prima jumătate de oră. Și apoi mai sunt încă 2 ore.

Dar dacă vă așteptați la un Passenger 57 combinat cu Air Force One, atunci veți fi crunt dezamăgiți.

Emergency declaration nu este deloc un film de acțiune, nu se întâmplă prea multe lucruri din acest punct de vedere, nu avem vreun erou care culcă la pământ hoarde de inamici cu multă grijă pentru a nu depresuriza avionul.

Elementul palpitant din această producție este drama care curge în valuri din toate direcțiile pentru că dificultățile peste care eroii trebuie să treacă vin neîncetat, iar complicațiile cauzate de această situație extremă sunt diverse.

De la problemele medicale inerente, că nu degeaba avem o boleșniță răzleață care zburdă la liber, până la cele diplomatice pentru că este greu de luat o decizie cu privire la soarta avionului.

De la conflictele personale, pentru că se creează două tabere cu două concepții diferite și se naște și o pizmă greu de rezolvat, până la belelele mecanice, că niciun necaz nu vine singur.

Filmul are de toate când vine vorba de partea aceasta care te răscolește în interior și n-am dus deloc lipsă de secvențe care m-au ținut pe marginea scaunului virtual, deși stăteam pe canapea.

Parcă să zic că pentru vreo oră după primele 30 de minute desfășurarea firului narativ nu a fost chiar la nivelul așteptat, dar începutul și ultima oră recuperează la greu și transformă Emergency declaration într-o dramă terifiantă plină de momente apăsătoare pentru suflet și decizii grele de luat de către creier.

Emergency declaration

 

Nu pot să îmi dau seama cât de realist este când vine vorba de partea aviatică, de comenzi și limbaj specifice acestei ramuri a transporturilor, dar pot să scriu că din punct de vedere la umanității este cât se poate de verosimil.

Prezintă o dilemă incredibil de dificilă la care cu greu poate fi găsit un răspuns corespunzător care să satisfacă pe toată lumea și am rămas ceva timp în poziția clasică de gânditor pentru că nu știu ce aș fi decis în locul personajelor.

La acest dramatism contribuie și o coloană sonoră excelent aleasă, una lentă și bântuitoare.

Vizual, când se întâmplă câte o nenorocire care necesită intervenția artiștilor în efecte speciale, filmul arată foarte bine, am avut impresia că mi-am luat fără să știu bilet spre Honolulu și eram îmbarcat la bordul avionului contagios, atât de bine sunt realizate unele scene.

Fără exagerare, tot ce se poate petrece nasol într-un avion se regăsește în Emergency declaration, săracul avion, prin câte a trecut are nevoie de o binemeritată pensie specială.

Și cine urmărește cinematografia sud-coreeană va recunoaște multe nume celebre, pe lângă Song Kang-ho (Memories of murder) apare, printre alții, și Lee Byung-hun (Ashfall). Deci actoria este la fel de bună ca un fel de mâncare delicios de te face să-ți lingi și degetele.

 

🏆 Emergency declaration – Verdict

Premisa din Emergency declaration nu este deloc originală, iar acțiunea este cam lipsă la apel, de bază este dramatismul impresionant care se va lăsa cu irigații lacrimale din belșug.

Are momente de lâncezeală, deși n-ai crede asta având în vedere urgența poveștii, firul narativ mai rămâne când și când fără combustibil, dar povestea este bine încropită și regizată.

Mă așteptam să fie ceva mai spectaculos pe partea de catastrofă aeriană, dar ea este înlocuită de un dezastru la nivel diplomatic decizional care a fost și el palpitant.

Așa că am primit o compensație consistentă care m-a mulțumit.

Și filmul este extrem de serios, Doamne ce mă bucur că mai dau de asemenea producții care nu simt nevoia de glume infantile indiferent de gravitatea situației.

Așadar, a pornit îmbarcarea de la poarta 8 pentru Emergency declaration și mi-am luat zborul.

4 out of 5 stars (4 / 5)

YouTube #shorts:

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

What is a woman?

What is a woman?

Acesta este una din rarele ocazii în care atac un documentar și What is a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.