Countdown

Countdown este un film horror (să zicem) din 2019 care pleacă de la o premisă interesantă, ce seamănă oarecum cu Final destination (apropo, hai cu 6-ele odată).

Scenariul culege roadele tehnologiei și pleacă de la ideea existenței unei aplicații care îți va spune momentul exact în care vei părăsi această lume frivolă și te vei înălța în Nirvana, Walhalla, Rai, fiecare după ce moaște pupă.

Iacă-tă în Countdown o asemenea aplicație există și toată lumea o descarcă într-o veselie și o instalează fără să citească interminabilele condiții legale, că doar cine dracului stă să își strice ochii cu scris atât de mic.

Aplicația este luată mai întâi la mișto, pentru că unele persoane tinere și în putere se trezesc că mai au câteva ore de trăit, dar glumele sunt subit înghițite când la ajungerea la 00:00:00 a numărătorii oamenii încep să pice ca muștele.

Așa că ăilalți care au timpul pe terminate se dau de ceasul morții (sîc) să evite eventualele împrejurări care i-ar vârî în pericol, sperând astfel să fenteze ghearele lungi ale morții.

Printre necredincioși se află și Quinn, o asistentă medicală ce află că mai are foarte puțin de poluat pe acest pământ.

Și începe o cursă, pfiu, vin din inerție jocurile de cuvinte, contra cronometru pentru a fenta haina lungă și neagră a doamnei cu coasa virtuală.

Ideea în sine este interesantă și are la bază eternul paradox: cum să îți schimbi viitorul dacă acesta este rezultatul tuturor acțiunilor din trecut? Adică viitorul pe care încerci să îl eviți a fost generat de acțiunile tale făcute tocmai pentru a evita acel viitor. Deci cum poți scăpa de o moarte inevitabilă luând niște decizii care te duc fix spre acel sfârșit de care vrei să fugi?

Din păcate ideea a rămas interesantă doar la nivel conceptual, pentru că scenariul și regia sunt semnate de un oarecare Justin Dec, debutant în acest domeniu, al lung-metrajelor.

În primul rând Countdown nu este deloc de groază, nu prea are cum să sperie pe cineva, poate doar pe cei a căror vezică se golește automat când este o ușă trântită mai tare. Toate scenele horror se bazează pe veșnicele jumpscares care sunt de-a dreptul somnolente. Nu există nicio sperietură veritabilă în tot filmul, să zici că nu ai pierdut timpul de pomană și măcar ți-a sărit sămânța pe canal de groază pentru câteva momente scurte.

Plus de asta, scenariul este IMBECIL, dacă te depărtezi un pic de film și începi să molfăi informațiile primite, îți dai seama că nu există vreun dram de logică în toată această tărășenie, iar cel responsabil cu această aplicație este un idiot și jumătate.

Nu dau cu excavatorul mai adânc în groapă, dar se poate scăpa atât de ușor de numărătoarea inversă încât aplicația nu își are sens într-o lume în care oamenii au un gram de creier în cap și nu e plin de tărâță râncedă.

Scenariul setează anumite reguli despre aplicație pe care tot el le încalcă fără nicio jenă peste cinci minute, printre ele numărându-se și modul în care personajele mor, ni se explică pe la jumătate cum funcționează șmecheria, dar scenariul uită că înainte de asta ne-a prezentat câteva decese care nu au respectat deloc regulile expuse, de parcă Countdown era scris pe măsură ce era filmat, azi am scris ceva, mâine om vedea ce mai facem.

Ce este mai trist este că pentru un film care are la bază timpul, ei bine, își bate joc de această noțiune când vine vorba de editare. Sunt momente în care 10 minute zboară în 3-4 minute, iar un minut durează o veșnicie să se scurgă, deși secvențele se vor în timp real.

Niciun personaj nu generează simpatie pentru că ăia de vor să scape de moarte sunt dobitoci, își pierd complet simțul rațiunii și iau cele mai alambicate și stupide decizii, fiind și ușor de păcălit pentru că scenariul este și extrem de convenabil și pare-se că moartea vine mai repede după anumite personaje care au în comun ceva ce ar trebui să fie aleatoriu. Așa că m-a durut în markerul cărnos (din păcate nu și permanent) de soarta personajelor, eu țineam cu moartea.

După ce că filmul este scurt, se mai pierde timp și cu un fir narativ secundar despre hărțuirea sexuală, bașca apare și un popă ciumeg, ce să mai, este exemplul perfect al unei idei bune distruse de un scenariu inapt.

Și este atât de previzibil, pfff, nici măcar nu încearcă să ascundă cât de cât anumite informații, le aruncă atât de evident în fața noastră, mai avea puțin și apărea un chenar într-un colț în care să ne anunțe cum se va termina Countdown.

Mi-e lene colosală să mai pomenesc și despre agenda socială pe care filmul o adoptă, oricum căcaturile astea au devenit ceva obligatoriu în orice film.

Countdown pare că se dorește a fi ceva serios, dar modul de realizare generează un sentiment flatulent de bășcălie proastă lipsită de coerență, cam cum emana Happy death day și Happy death day 2U, așa că și cronometrul meu se oprește așa cum îi place filmului, la 2.

1 out of 5 stars (1 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Imaginary

Imaginary

Imaginary, fără friends, că acel film va fi lansat mai târziu, este un horror marca …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *