Deep Sea

Deep SeaLa recomandarea unui canal de YouTube fiert pe filme asiatice, Asian Film Fans, am urmărit Deep Sea.

Atenție, este fără acel Blue din mijloc, deci nu-i cu rechini, ci o animație chinezească din 2023.

 

🎬 Deep Sea – Premisă 🕮

Shenxiu este o fetișcană drăgălașă cu o imaginație ce zbenguie nestingherită non stop.

Și trebuie să-și ocupe mintea cu ceva pentru a uita de necazurile care o împresoară din toate părțile.

Familia nu prea îi dă atenție pentru că are un frățior mult mai mic care a devenit atracția tuturor și ea este aruncată deoparte, ca pe-o măsea stricată umblătoare.

Speră ca o croazieră pe o navă impunătoare să o aducă mai aproape în raza de acțiune a iubirii părinților, dar nu are deloc noroc.

Face ce face și se trezește bâldâbâc în apă, nevăzută de nimeni și rămâne singură în mijlocul oceanului.

Din neant, la orizont apare o altă navă, doar că una fantasmagorică plină cu creaturi marine umanoide.

Aburcată la bordul ei, ajunge să-l calce pe pingele pe Nanhe, bucătarul faimosului și, deopotrivă, infamului restaurant care dă titlul acestei animații.

 

💭 Deep Sea – Comentariu 🍿

Filmul nici măcar nu încearcă să își ascundă sursa de inspirație, să o facă într-un fel să nu mai fie atât de vizibilă.

De la o milă marină îți dai seama că a aruncat un ochi, de fapt mai mulți, pe Spirited away, animația oferită de studioul Ghibli.

Povestea este aproape identică, o călătorie întru (re)descoperirea sinelui parcursă de o fetiță într-o lume imaginară.

Cu toate astea, Deep Sea se diferențiază de animația japoneză prin stilul vizual, unul ce pare unic la prima strigare pentru că nu am mai văzut așa ceva.

Aș putea spune chiar că-i un experiment deoarece se simte că este aparte prin modul în care sunt desenate personajele și lumea înconjurătoare.

Este de o extravaganță coloristică nemaipomenită, iar nuanțele sunt dintre cele mai stridente, vii, chiar agresive prin strălucirea și intensitatea lor.

Și, mai ales, multe, incredibil de multe, în fiecare scenă asaltul lor este permanent și neînduplecat.

Ce să mai, animația arată fenomenal din acest punct de vedere, puteam să jur că urmăresc o succesiune de picturi în acuarelă încă umedă, atât de spectaculoase sunt cadrele.

Obositoare pentru ochi la un moment dat, că privirea nu mai poate rezista la acest atac neîncetat, dar nu am cum să nu laud acest aspect tehnic.

Plus că universul maritim fantastic creionat de către scenariu este populat cu fel și fel de creaturi antropomorfizate care nu sunt prezente de pomană în scene, ci au semnificații profunde.

Există chiar și o ființă aparte care seamănă, dar nu aduce, cu una din regnul animal real, însă are o prezență fizică deosebită, drăgălașă și înfiorătoare în același timp.

Deep Sea

 

Culmea, cel mai terifiant personaj este unul uman deoarece are o construcție facială asemănătoare cu cea a lui Joker, dar cu trăsături exagerate și mișcări mandibulare care frapează privirea și trimit semnale de alarmă către creier.

Vă avertizez că nu trebuie să vă lăsați păcăliți de ludicul vizual al animației.

În ciuda acestei invazii de culoare, nu este deloc un film pentru cei mici pentru că povestea este una devastatoare și abordează un subiect matur, depresia la copii.

Da, atât de sumbră este desfășurarea acțiunii deoarece dincolo de toată această perdea gingașă reprezentată de lumea zvăpăiată și agitată, Deep Sea este un film trist.

Ba chiar deprimant pe alocuri, aș putea spune.

Nu-i greu de imaginat ce se petrece cu adevărat în această animație și care îi este simbolistica, este destul de transparent mesajul, plus că aveam și experiența urmăririi lui Spirited away.

Cu toate astea, tot a reușit să-mi pună un nod în gât prin modul bacovian, plin de angoase, în care a tratat această temă.

Epopeea personajului principal este storcătoare de lacrimi, mai ales în actul trei care prezintă ce se petrece în realitate, și m-a înduioșat atât de mult încât eram gata, gata, s-o adopt pe cea mică.

Ideea de bază este să nu-i neglijăm pe copii pentru că lipsa iubirii chiar poate naște monștri, nu doar somnul rațiunii.

Menționez doar că un singur sunet timp de o fracțiune de secundă m-a făcut să mă zbârlesc de tot pentru că mi-am dat seama la ce se referă.

Nu că ar fi fost o mare surpriză pentru că anticipam acel eveniment, dar confirmarea are capacitatea de a demola emoțional un spirit mai sensibil.

Trebuie să mă decid dacă anumite feluri de mâncare, concomitent apetisante și repulsive, au și ele vreo însemnătate că prea se insistă pe ele.

 

🏆 Deep Sea – Verdict 👍 sau 👎?

A fost o surpriză, deși nu ar fi trebuit, că animațiile chinezești pe care le-am mai urmărit au meritat, în special Ne Zha care-i excepțională, dacă nu ați văzut-o.

Are bile albe reprezentate în special de aspectul estetic mirobolant care cu greu poate fi depășit deoarece bombardamentul vizual fermecător îți dă senzația că halucinezi.

Dar pe partea negativă menționez inspirația prea evidentă din Spirited away. De asta am găsit povestea, oricât de devastantă sufletește este, prea familiară.

Parcă nu face prea multe pentru a se desprinde de muză și pentru a funcționa independent, ideea fiind prea apropiată de cea a filmului lui Hayao Miyazaki.

De asemenea, melanjul acesta de culori, oricât de ravisant arată pe un ditamai ecranul, duce uneori și la confuzie, că nu mai știam ce urmăresc, atât de amestecat era totul încât nu mai puteam distinge ceva anume.

Însă, per ansamblu, Deep Sea este o animație bună de tot și mă bucur că mi-a fost recomandată.

Subit, m-a apucat foamea și am poftă de 8 străchini cu ciorbă hrănitoare.

4 out of 5 stars (4 / 5)

YouTube #shorts

Trailer

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Never say never

Never say never

Săptămâna Filmului Chinezesc 2024 la Centrul Cultural Chinez din București a propus în a doua …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *